'PJACA JE SVJETSKI IGRAČ' / Marijo Tot: 'Hrvatska će biti jedan od favorita na Euru, a Majer je prirodni Modrićev nasljednik'

Image
Foto: Profimedia

Poznati trener Marijo Tot za Net.hr dao je stručnu analizu na igru i mogućnosti hrvatske nogometne reprezentacije

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

27.3.2024.
6:25
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija na briljantan je način odradila team building u Egiptu. Izabranici Zlatka Dalića sinoć su na New Administrative Capital stadionu u Kairu, pred više od 92 000 ljudi, podigli trofej pobjednika prijateljskog ACUD Kupa.

Image
POTPUNA SATNICA /

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Image
POTPUNA SATNICA /

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Image

Izvedba koja veseli

Do tog su trofeja došli izvedbom o kojoj smo pričali s Marijom Totom, uglednim nogometnim stručnjakom. Upravo je ta izvedba protiv Egipta i uvjerljiva 4-2 pobjeda ono što veseli. Iako je Hrvatska već u 6. minuti gubila 1-0, uspjela se do 21. preko odličnog Nikole Vlašića vratiti, a potom i zabiti još tri gola, dva glavom Petkovića i Kramarića, te jedan preciznim udarcem s ruba 16 metara Lovre Majera. U 94. minuti je za završnih 2:4 zabio glavom Mohamed El Shami nakon kornera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marijo Tot/Privatna arhiva
Image
Foto: Marijo Tot/Privatna arhiva

Čak osam promjena u udarnom sastavu napravio je Dalić u odnosu na polufinale protiv Tunisa. Isti igrači su ostali jedino Luka Modrić i Marcelo Brozović te Joško Gvardiol. Isto tako, premijerne nastupe u reprezentaciji su upisali vratari Nediljko Labrović u prvom, odnosno, Dominik Kotarski u drugom poluvremenu.

Hrvatska je igrala u sustavu 4-2-3-1. Uobičajeno na velikim natjecanjima i važnim utakmicama, standardno je 4-3-3. Joško Gvardiol je ovog puta bio lijevi bek. Petković je započeo kao špica, Karamarić je poslije ušao, a lijevo krilo je bio Marko Pjaca, koji se istaknuo s nekoliko ključnih poteza. Veseli širina koju smo vidjeli i u ovom dvoboju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska igra se bolje'

"Brzo su igrali, lopta je išla jako lijepo. Dobri su bili i sve što smo vidjeli jako veseli. Hrvatska, kako se bliži Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, igra sve bolje. Protivnik je bio taman primjeren za ovu fazu sezone. U prvoj utakmici s Tunisom je to izgledalo malo manje dobro, međutim ova je utakmica pokazala da će Hrvatska biti jedan od favorita na Euru, ponovno, s najboljim veznim redom na svijetu", kazao nam je u uvodu Marijo Tot i nastavio pričati o širini i dobicima ovog turnira:

Image
Foto: Privatna arhiva/Marijo Tot
Image
Foto: Privatna arhiva/Marijo Tot

"Svi se dobro uklapaju. Marko Pjaca je, to sam već prije govorio, svjetski igrač koji je imao peh s ozljedama, koji se sad vratio i čija izdanja nisu bila upitna. Ali, činjenica u svemu tome je jedna - svi su bolji kad je Luka Modrić na terenu. On sve igrače čini 30% boljima. Dok je on u reprezentaciji, nema zime za Hrvatsku. EP će vjerojatno biti njegovo posljednje prvenstvo, ali u svakom slučaju ono što on pokazuje i sad i čitavo vrijeme je za svaku pohvalu. Naravno, vrlo sam zadovoljan i s Lovrom Majerom, koji bi trebao biti taj prirodni Lukin nasljednik. Dobro se razvija i igra jako dobro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veseli širina

Nikola Vlašić je zabio, kao polušpica, prekrasan gol lijevom od prečke. Odigrao je Niksi jednu od svojih boljih utakmica za Hrvatsku u posljednje vrijeme... čekamo i pomalo zazivamo povratak i Mislava Oršića u reprezentaciju. Da momčad bude još jača. Golicamo maštu malo tom širinom.

"Vjerojatno će se to i dogoditi. Sve će zavisiti i sve ovisi o Oršićevoj formi, igrama. Dalić ga sigurno neće zaobići ako bude zaslužio poziv. Mi se nadamo da će se to i dogoditi. Evo, Vlašić je zabio majstorski pogodak i vraća to povjerenje koje mu je dao izbornik."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Joško Gvardiol je bio lijevi bek. U Manchester Cityju, koji u posjedu igraju s trojicom iza, isto je na lijevom beku. S njim u toj formaciji imamo mogućnosti za prevagu.

"Trenutno je Joško Gvardiol jedan od najboljih stopera na svijetu, što nije ni čudno da je otišao za te novce u City i tamo igra sve bolje i bolje. Imat ćemo jako dobru obrambenu liniju na EP-u. Euro će biti naše prvenstvo, o tome smo već pričali, Hrvatska će imati brojne navijače i EP u Njemačkoj će biti hrvatsko prvenstvo, na kojem će Vatreni sigurno igrati jednu važnu ulogu, budite u to sigurni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Bruno i Krama opasna su nogometna jama za svakog suparnika Hrvatske

Bruno Petković je zabio glavom, Kramarić isto nakon njega. Krama je naš najubojitiji strijelac. O njemu će ovisiti puno na EP-u. Ovisit će o obojici.

"Bruno je bio iznimno raspoložen trkački. Trudio se i na kraju bio nagrađen golom. Petković je igrač koji može napraviti veliku razliku i koji je trenutno u formi, igra stvarno dobro i vjerojatno će biti presudan igrač u borbi Dinama ove sezone u HNL-u da zadrži titulu. Kramarić više voli igrati iza špice, to je neko njegovo mjesto, tu se on najbolje snalazi sa svojim lucidnim driblinzima i nepredvidivim potezima. To je mjesto koje mu daje i slobodu i mogućnost da bude blizu gola i mislim da tu on može najviše dati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu Hrvatska može napredovati da bude još bolja?

"Trenutno je naša reprezentacija u nogometu ubrzala svoju igru. Igrali su okomito, dobro, kombinatorno itd. Ono što se treba još popraviti je obrana, koja će protiv boljih ekipa morati biti besprijekorna. I to je nešto što će s emorati definitivno učvrstiti i biti maksimalan u tom segmentu na EP-u. Na tome treba raditi. Ofenzivni smo vrlo dobri i stvaramo šanse", zaključio je Marijo Tot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo