POKRENUO TREND / Na današnji dan prije 10 godina Mandžukić je ispisao povijest i postao prvi Hrvat kojem je to uspjelo

Image
Foto: Profimedia

Finale Lige prvaka 2013. godine jedan je od najvažnijih dana za hrvatski sport

25.5.2023.
9:46
Profimedia
VOYO logo

Bivši hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić u igračkoj je mirovini od 2021., a trenutno radi kao jedan od pomoćnika izborniku Vatrenih Zlatku Daliću. Kroz karijeru je igrao za Marsoniju, Zagreb, Dinamo, Wolfsburg, Bayern München, Atlético Madrid, Juventus, Al-Duhail i Milan, a na današnji dan prije 10 godina ispisao je povijest hrvatskog nogometa.

Image
NOVI POČETAK /

Legenda u suzama najavila da odlazi nakon pet godina: 'Želja mi je bila umiroviti se ovdje...'

Image
NOVI POČETAK /

Legenda u suzama najavila da odlazi nakon pet godina: 'Želja mi je bila umiroviti se ovdje...'

U sezoni 2012/2013 u finalu Lige prvaka prvi put u povijesti sastala su se dva njemačka kluba: Borussia Dortmund i Bayern čiji je napad od početka utakmice predvodio upravo Mandžukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mandžo' za povijest i pokretanje trenda

U velikom Der Klassiker finalu mreže su mirovale sve do 60. minute kada je jednu odbijenu loptu u 16-tercu Dortmunda pokupio upravo Mandžukić i neobranjivo je poslao u mrežu nemoćnog Romana Weiden­fellera te tako postao prvi Hrvat u povijesti koji je zabio gol u finalu elitnog nogometnog klupskog natjecanja. Nakon njega to su uspjeli još Ivan Rakitić za Barcelonu protiv Juventusa 2015. i Dejan Lovren za Liverpool protiv Real Madrida 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja utakmice, aktualni kapetan Manchester Citya İlkay Gündoğan zabio je iz penala u 68. za 1:1, a Arjen Robben je u 89. postavio konačnih 2:1.

Sve golove s te utakmice možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, povijesni gol nije jedina stvar po kojoj Hrvati pamte Bayernovu europsku titulu od prije 10 godina.

Naime, Mandžukić je tada pokrenuo hvalevrijedan trend. Od te utakmice 2012. pa do danas, svake sezone je Hrvat bio osvajač Lige prvaka! Nakon što je Mandžukić zasjeo na tron Europe 2012., nakon njega su to napravili Luka Modrić, Rakitić, Dejan Lovren, Ivan Perišić i Mateo Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marcelo Brozović s Interom 10. lipnja ima težak zadatak nastaviti taj pozitivan trend budući da mu s druge strane stoji veliki favorit od početka natjecanja, Manchester City.

FNC 11 - borilački spektakl godine iz Arene Zagreb gledajte UŽIVO u nedjelju, 28. svibnja,od 20 sati, ekskluzivno na PLAY Premiumu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo