KOJU IGRU IGRAJU? / Mađarski nogometni savez pustio vijest kojom su razgnjevili i Srbe i Hrvate, UEFA ih ekspresno poklopila

Image

Mađarski nogometni savez je objavio kako je UEFA dopustila korištenje zastava Velike Mađarske te su na taj način razbjesnili sve zemlje u okruženju, no odgovor UEFA-e ipak baca drugačije svjetlo na tu objavu

22.3.2023.
14:56
VOYO logo

Regionalne medije je tijekom današnjeg dana preplavila vijest da je UEFA donijela odluku kojom dopušta Mađarskoj da njeni navijači na tribinama ističu zastavu Velike Mađarske. Vijest je objavio Nogometni savez ove nam susjedne zemlje.

To je razbjesnilo mnoge u Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama u okruženju jer je riječ o vrlo kontroverznom političkom simbolu kakve UEFA generalno strogo zabranjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BRAVO, ODLIČAN POTEZ /

UEFA izašla u susret Hajdukovim navijačima: Utakmica s Milanom srušit će jedan rekord, a za sve je zaslužan jedan čovjek

Image
BRAVO, ODLIČAN POTEZ /

UEFA izašla u susret Hajdukovim navijačima: Utakmica s Milanom srušit će jedan rekord, a za sve je zaslužan jedan čovjek

UEFA dopustila zastavu Velike Mađarske?

Zastava Velike Mađarske prikazuje uz današnju Mađarsku i teritorije Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Ukrajine, Rumunjske i Slovenije, a referira se na granice koje je Mađarska imala prije raspada Austro-ugarske i Ugovora u Trianonu kojim su naši susjedi izgubili 70 posto dotadašnjeg teritorija.  

Inače, otkad Viktor Orban vodi glavnu riječ u ovoj zemlji, nerijetko se suptilno i manje suptilno plasiraju ideje o vraćanju na stare granice što redovito izaziva zgražanje susjeda pa ne čudi da je i ovog puta reakcija bila burna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘NS Mađarske je zatražio jasnu odluku od UEFA-e i FARE-a u vezi s dozvolom za prikazivanje povijesnih simbola. Prihvaćajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da ovdje nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao ni na pjesme navijača‘, napisao je Mađarski nogometni savez na svojim društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bura reakcija iz susjedstva

Vijest je odjeknula najviše u Srbiji koja se u kvalifikacijama za EURO 2024. sastaje s Mađarima. Reakcije su stigle iz drugih zemalja, a reagirali su i rumunjski političari.

Ipak, ispostavilo se kako je zapravo vijest koju je Mađarski nogometni savez pustio u javnost – lažna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Mađari su pustili tu informaciju bez da su dobili ikakvu potvrdu od UEFE što je izazvalo promptnu reakciju krovne europske nogometne organizacije.

Theodore Theodoridis, glavni tajnik UEFA-e, oglasio se priopćenjem koje možete pročitati u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA-in šamar Nogometnom savezu Mađarske

"Dragi gospodine Vági,

referiramo se na našu prethodnu korespondenciju od 20. ožujka ove godine, vezanu uz upotrebu zastava i obilježja ‘Povijesne Mađarske‘ ili ‘Velike Mađarske‘ na utakmicama UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naše veliko iznenađenje, iz medija smo saznali da je UEFA navodno dopustila upotrebu takvih zastava i obilježja na UEFA-inim natjecanjima.

Zbog toga, da bismo izbjegli svaku sumnju, željeli bismo da bude potpuno jasno - UEFA niti u jednom trenutku nije dopustila upotrebu takvih zastava ili obilježja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, kao što smo vam i naveli u našem dopisu, upotreba takvih zastava i obilježja može dovesti i do disciplinskih mjera, zbog čega vam savjetujemo da poduzmete sve neophodne mjere kako bi upotrebu navedenih obilježja spriječili na UEFA-inim natjecanjima", stoji u priopćenju UEFA.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo