LEGENDARNI WENGEROV POMOĆNIK BEZ DLAKE NA JEZIKU 'OPRAO' HNS: / 'Od vas drugačiju odluku nismo ni očekivali'

Image
Foto: Hajduk/YouTube

Dinamovi juniori nastavit će natjecanje u Ligi prvaka te će u osmini finala igrati protiv portugalske Benfice. Susret je na rasporedu 18. kolovoza

23.7.2020.
18:23
Hajduk/YouTube
VOYO logo

HNS je odlukom izvršnog odbora u juniorsku Ligu prvaka poslao Dinamo koji je sezonu završio na drugom mjestu ljestvice s dva boda manje od Hajduka, ali i utakmicom manje.

Juniorska sezona je prekinuta, a razgovaralo se i o majstorici dvaju klubova, no odluka je ipak pala na izvršni odbor HNS-a. Razlog je bolji koeficijent Dinamove momčadi u europskim natjecanjima. Naravno, brzo je stigla reakcija iz Hajduka. Voditelj Akademije HNK Hajduk "Luka Kaliterna" i nekadašnji pomoćnik Arsenea Wengera Boro Primorac oglasio se u vezi takve odluke HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na dosadašnju praksu Hrvatskog nogometnog saveza, drukčiju odluku nismo ni očekivali. Prvi put kada se ova tema pojavila u javnosti jasno smo zauzeli stav da će svaka administrativna odluka biti nepravedna prema jednom od sudionika. Smatrali smo da je najpravednije rješenje odigravanje majstorice kako bi mladi igrači obiju momčadi dobili priliku da na zelenom terenu, a ne za zelenim stolom, odluče o juniorskom prvaku Hrvatske za ovu sezonu", rekao je Primorac koji je odluku nazvao apsurdnom.

"Ova apsurdna odluka Hrvatskog nogometnog saveza sigurno ne šalje poruku pravednosti prema djeci koja su tijekom cijele sezone marljivo trenirala i zaslužno se nalazila na vrhu prvenstvene tablice u trenutku obustave natjecanja. Bez obzira na tu činjenicu i na druge argumente koji idu u prilog Hajduku, kao sportaši nismo u niti jednom trenutku tražili niti željeli da nas se administrativnom odlukom proglasi prvacima ili da mi budemo ti koji će igrati juniorsku ligu prvaka. HNK Hajduk će se žaliti na donesenu odluku te ćemo iskoristiti sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju kako bi zaštitili našu djecu, trenere i sam Klub", rekao je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HNS NE PUŠTA HAJDUKOVE JUNIORE U LIGU PRVAKA IAKO SU BILI PRVI NA LJESTVICI: /

Umjesto njih ide Dinamo

Image
HNS NE PUŠTA HAJDUKOVE JUNIORE U LIGU PRVAKA IAKO SU BILI PRVI NA LJESTVICI: /

Umjesto njih ide Dinamo

HNS pojasnio svoju 'matematiku'

Evo kako je HNS opravdao svoju odluku:

"S obzirom na specifičnu situaciju u kojoj nema idealnog rješenja, HNS je tražio dodatno mišljenje Uefe koja je već u ranijoj korespondenciji naglasila potrebu da se mjesta u europskim natjecanjima odrede na temelju 'sportskih rezultata' te da odluke trebaju biti utemeljene na objektivnim, transparentnim kriterijima bez diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom odgovoru HNS-u, Uefa je naglasila da nacionalni savezi imaju pravo odabira kriterija dok god zadovoljava gore navedena načela te da konačno određivanje mjesta za pravo sudjelovanja u Uefinim klupskim natjecanjima mora biti potvrđeno od relevantnih nadležnih tijela na domaćoj razini.

Pritom su iz Uefe istaknuli da su druge zemlje koje su bile u sličnim situacijama koristile metodu omjera osvojenih bodova i odigranih kola (koeficijent), navodeći sljedeće primjere:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Francuski nogometni savez za konačan poredak Ligue 1 2. Velški nogometni savez za konačan poredak Prve lige 3. Engleski nogometni savez za konačan poredak ženske Premier League 4. Škotski nogometni savez za konačan poredak Premier League

Pritom vrijedi izdvojiti da je u slučaju engleske Premier lige upravo tom metodom odlučena i titula prvaka koja je dodijeljena Chelseaju, iako je u trenutku prekida više osvojenih bodova imala ekipa Manchester Cityja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se i HNS odlučio za istu metodu, po kojoj je najbolji koeficijent osvojenih bodova imala momčad Dinama te će zbog toga biti predstavnik Hrvatske u Uefinoj Ligi prvaka za juniore", stoji u priopćenju HNS-a.

Dinamovi juniori nastavit će natjecanje u Ligi prvaka te će u osmini finala igrati protiv portugalske Benfice. Susret je na rasporedu 18. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo