Legendarni Vatreni zavapio: 'Mamića za izbornika, Šukera za pomoćnika'

Bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić je u svojoj posljednjoj kolumni za Igralište.hr osvrnuo se na smjenu Igora Štimca, ali se i obratio navijačima i uputio im molbu.

18.10.2013.
18:36
VOYO logo

Moram priznati da sam iznenađen organiziranošću i brzinom čelnih ljudi u Savezu. Nisu ostavili previše vremena nagađanju i kalkulacijama po pitanju novog izbornika. Sve silne novinske kuće i portali su zapravo ostali zakinuti, jer nisu imali previše vremena za glupe ankete i guranja svojih kandidata. Kad bi naš Savez bio ovako učinkovit i po drugim pitanjima, mislim da se ne bi trebali bojati za budućnost našeg nogometa. Svaka čast...

Narod je, izgleda, zadovoljan, Niko Kovač je po mnogima idealna opcija i u ovom trenutku najlogičniji izbor. Kažem - po mnogima iako, recimo, naš šef Ćiro Blažević misli drugačije. On vidi sebe kao idealnu osobu koja bi bila u stanju proći kvalifikacije i tek onda velikodušno prepustiti kormilo reprezentacije neiskusnom lideru Niki. Hmmm...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao sam i ja jedan prijedlog, ali čisto sumnjam da bi prošao. Ja bih stavio Štimca na Mamićevo mjesto, Mamića na Štimčevo, a Šukera za pomoćnika pa da vidimo… Oni su ionako bili glavni protagonisti onog cirkusa na izborima. Nek malo zamjene uloge i onda raspodjele odgovornost.

Zadnja utakmica protiv Belgije je bila horor za oči i uši svakog normalnog navijača. Dobro je primijetio jedan moj prijatelj kako je to bio elitni nogometni turizam. Lože pune nas elitnih snobova, a tribine poluprazne i pokisle od depresivne podrške. Mislim da su i stanari Zoološkog vrta morali osjetiti količinu negativnosti. Osobno me je više pogodila ta tužna slika i ozračje nego sam poraz naše repke. Napustio sam stadion ni sam ne znam kako, sa velikim upitnikom iznad glave. Razočaran ne zbog igre, ne zbog poraza i činjenice kako smo sami sebe pobijedili, razočaran sam jer mislim da igrači nisu zaslužili takav tretman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa valjda ima i drugih načina da se pokaže nezadovoljstvo, ima i drugih načina borbe, uključite malo maštu, mi smo poprilično kreativan narod u stvaranju kaosa, radite bilo što ali ako ste pravi navijači onda dođite i bodrite Vatrene. Poprilično sam siguran da bez podrške i energije navijača teško možemo proći. To je ono što će pokrenuti i napuniti samopouzdanje igrača. Nema boljeg i većeg dopinga od prave navijačke atmosfere.

Meni je žalosno da se Split izbjegava dugi niz godina jer se boje reakcija navijača. Jadno je što se mora bježati iz Maksimira jer više ni tamo nismo dobrodošli. Pa gdje da se igra? Možda u Osijeku ili u Puli? Pa zar je moguće da je lakše izabrati izbornika nego stadion i županiju gdje će se igrati?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ovako nastavimo, mogli bi u dijaspori igrati kvalifikacijske utakmice. U Čileu ili Australiji? Dokle bježati? Zamislite Englesku ili Njemačku reprezentaciju da ne igraju u najvećim gradovima svoje države jer se boje. reakcije navijača!!! Zamislite da ne igraju u Londonu ili Berlinu, nego u Ipswicu i Duisburgu, jer ih je strah kako ce ih publika docekati???!!! Odjednom je dobra Pula, Rijeka, Osijek, Vinkovci, Dubrovnik, Gospić... Uz dužno poštovanje i respekt prema gore navedenim gradovima, oni su postali dobri jer Split i Zagreb nisu više podobni.

http://videa.hu/player?v=3lIqb9hlLuNPKIll

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa zar nije žalosno da nakon Belgije neki igrači javno potezu pitanje grada u kojem bi bili dobrodošli? Tko je lud u ovoj državi? Na to čuveno pitanje našeg ministra odgovor je vrlo lagan: svi mi. Od nas nema nitko luđi, a pravo pitanje bi bilo: tko je normalan u ovoj ludoj državi gdje svatko od nekoga i nečega bježi. Tko na to odgovori, postat će ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu.

"A vi, dragi čitatelji i navijači, dobro razmislite zašto ste ostali doma, koji je zapravo pravi razlog što više ne idete na stadion. To vas jedino molim. Vi koji idete razmislite: da li idete navijati za reprezentaciju ili bojkotirati savez? Što god odlučite, imate donekle pravo, ja vas samo molim da dobro razmislite!", napisao je Stanić, a cijelu kolumnu pročitajte na Igralište.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo