KRAJ REVOLUCIONARNOG SUDAČKOG POMAGALA? / Brazilac tužio Fifu i traži 100 milijuna dolara za svoj patent

Image
Foto: AFP

"Fifa je ukrala moju ideju, to nisu čisti poslovi", rekao je Allemagne

20.12.2017.
13:11
AFP
VOYO logo

Pjena u spreju olakšala je sucima posao pri označavanju mjesta izvođenja slobodnog udarca i pozicije živog zida, ali je isto tako izazvala i veliku polemiku u Brazilu

Naime, Heine Allemagne Brazilac je koji tvrdi kako je ta pjena upravo njegova ideja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fifa je ukrala moju ideju, to nisu čisti poslovi", rekao je Allemagne New York Timesu, a prenosi ESPN.

Fifa zahvaljuje, ali novac ne daje

Prošlog je tjedna sud u Rio de Janeiru proglasio patent važećim u 44 države i naredi Fifi, s kojom se Allemagne godinama spori oko prava na patent, da prestane koristit sprej. Kršenje tog pravila trebalo bi krovnu nogometnu organizaciju koštati 15,000 dolara po utakmici, no čini se kako se u Fifi ne boje ničega jer sprej je korišten u utakmici za treće mjesto na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fifa je pjenu prvi put iskoristila na Svjetskom prvenstvu 2014., a Fifin generalni tajnik Jerome Walcke, poslao je Allemagneu i njegovom partneru Pablu Silvi, pismo u kojem im zahvaljuje na izumu koji je pomogao fair playu igre.

Brazilac je 15 godina razvijao sprej koji nestaje u roku od par minuta nakon upotrebe i sada traži 100 milijuna dolara za njega. Fifi odvjetnici poručuju kako Allemagne nema dokaze da je patent njegov i neće ući u pregovore s njim te je teško zamisliti da bi Brazilac mogao izaći kao pobjednik u ovom sporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo