PRATITE NA NAŠEM PORTALU / Konferencija prije utakmice s Danskom: Modrić govorio o atmosferi i svom oproštaju, Dalić dobio pitanje o prvoj špici

Image
Foto: Pixsell

Evo kako su kapetan i izbornik najavili utakmicu s Dancima.

21.9.2022.
16:32
Pixsell
VOYO logo

UŽIVO

Ako možete reći, jeste li se odlučili tko će igrati centralnog napadača?
Dalić: Sve znamo. Nisam vam govorio sastav ni prije pa neću ni sad. Imamo širok izbor napadača, Kramarić, Petković, Livaja, Budimir, svaki ima drukčiji stil igre. Svi su u dobroj formi i tu možemo kombinirati svašta. Zaista, i tu ćemo morati imati slatke brige i vidjeti što je najbolje u datom trenutku.

Nastojat ću da svi dobiju šansu. Znam da ne mogu svi igrati cijelu utakmicu, ali pokušat ćemo ih mijenjati koliko će nam situacija na terenu to omogućavati. Kako su u formi, koga god da stavim, neću pogriješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li pričali s igračima o disciplini budući da eventualno isključenje protiv Austrije može značiti propuštanje utakmice na SP-u?
Dalić: Iskreno, nisam o tome razmišljao. Mi nemamo problema s disciplinom, ali moramo voditi računa o tome ako je zaista tako.

Hoće li Modrić igrati od prve minute budući da je u Kopenhagenu bio na klupi?
Dalić: Ta utakmica nam je bila treća u sedam dana i odlučili smo da će krenuti na klupi. Morali smo paziti na ritam igrača i njihovo stanje i to je bila dobra odluka. Luka će sigurno početi sutra, kapetan je, u sjajnoj je formi i on to može odigrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama je potrebna pobjeda, ali nećemo srljati. Moramo biti oprezni, ne smijemo im dati prostora za kontre i moramo igrati pametno. Od nas će se očekivati da napadnemo i tako će biti, ali morat ćemo paziti.

Brine li vas situacija u obrani s obzirom na izostanke?
Dalić: Dobili smo pet, šest stopera u sjajnoj formi, osobito nekoliko mlađih. Nakon SP-a smo bili s Vidom i Lovrenom koji su bili sjajni, ali sad dolaze mlađi igrači. Izbor je sjajan i njima će biti veliki izazov se nametnuti da ih izaberemo. Ne želim otpisati Lovrena i Vidu, želim da su i oni tu, ali mlađi guraju naprijed velikim koracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo poštovati što je Gvardiol najskuplji stoper na svijetu i to su sve slatke brige. Malo ćemo rotirati jer igramo dvaput u tri dana, ali me veseli da smo s obrambenim igračima postali iznimno jaki kao što je godinama slučaj s veznim igračima za koje mislim da su najbolji na svijetu.

Kako ste zadovoljni s treninzima i što možemo očekivati u prvih 11 protiv Danske?
Dalić: Ne može se puno napraviti u ta dva treninga. U ponedjeljak smo trenirali nakon puta i vikenda s klupskim utakmicama. Jučer smo radili malo jače, ali nema se puno vremena kad je reprezentacija u pitanju. Svi osim Erlića su u konkurenciji za utakmicu. Neću puno mijenjati ni kalkulirati jer smo zadnje tri utakmice odigrali sjajno i želimo tako nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo dvije utakmice u tri dana pa ćemo malo raspodijeliti minutažu. Definitivno će Perišić biti lijevo, ne želim ga gubiti na desnoj jer je na lijevoj strani u sjajnoj formi. Glupost je stavljati ga na desnu stranu. Imamo i Oršića u sjajnoj formi, on može s klupe puno dati i ta situacija me veseli. Nećemo ništa izmišljavati, igrat ćemo 4-3-3.

Govorili ste da je Danska najbolja momčad u Europi i kako to objašnjavate?
Dalić: Danska je u zadnjih nekoliko godina jedna od najboljih reprezentacija u Europi. Dugo su bez poraza i to mi da je za pravo da tako govorim. Na kraju krajeva, prvi su u ovoj našoj grupi. Nemaju velikih zvijezda, kompaktni su, igraju visoki presing. Koliko znam, imaju problema s ozljedama, ali to je i dalje sjajna momčad sa sjajnom podrškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joško Gvardiol je najskuplji reprezentativac Hrvatske. Koliko to znači za Hrvatsku i kako ga vi vidite?
Modrić: Lijepi su to podaci, ali je na kraju najbitnije ono što radiš na terenu. Joško to radi fenomenalno. Uklopio se od prvog dana kao osoba, a kao igrač je jedan od standardnih igrača koji je donio veliku kvalitetu u obranu. Mora samo tako nastaviti i mislim da ima još prostora za napredak. Sve je na njemu, da radi, da trenira i da bude još bolji. Bitno je da je zdrav i da igra dobro.

Prvog dana okupljanja izbornik je apostrofirao atmosferu u reprezentaciji i da nitko ne smije biti kvaritelj atmosfere i da to neće riskirati. Koliko je to važno?
Modrić: To je krucijalno. Važno je da je atmosfera kakva jest, da nema nezadovoljnih i da svi pušemo u istom smjeru jer samo tako možemo očekivati pozitivan rezultat. Nije to garancija, ali je preduvjet. Razgovaramo svakodnevno, imam dobar odnos sa svima kao i svi unutar reprezentacije i stvarno je tako iako zvuči kao da se ponavljam. Vjerujem da će tako biti minimalno do Svjetskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuze ste konačno pobijedili, koliko to znači?
Modrić: Drago mi je da smo i tu tradiciju srušili. Bili smo blizu puno puta, ali je nekako svaki put otišlo na njihovu stranu tako da mi je drago da smo ih napokon pobijedili.

Doktor Bahtijarević je rekao da ćeš igrati do 2024. Je li to istina i tvoja konačna odluka?
Modrić: Doktor je bio jako emotivan u svojem govoru tako da mu nećemo ništa zamjeriti. Nisam donio nikakvu definitivnu odluku. Trenutačno ima puno bitnijih stvari, a to su Liga nacija i Svjetsko prvenstva. Onda ćemo vidjeti kako to ide i shodno tome ću donijeti odluku sa svojim najbližim ljudima, izbornikom, savezom i onima koji su mi bitni. Donijet ću pravu odluku, a trenutačno o tome ne razmišljam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odradili ste dva treninga svi skupa, kako diše momčad?
Modrić: Svi smo zdravi i to je najbitnije. Lijepo se opet okupiti nakon lipnja i utakmice s Francuskom, a atmosfera je dobra kao uvijek. Dobro smo radili koliko god malo vremena smo imali i koliko god je teško nešto napraviti u tom periodu. Znamo što moramo raditi, imamo još večerašnji trening i moramo se dobro pripremiti.

Liga nacija je uvijek bila teška, ali sad sami odlučujemo o svojoj sudbini. Jeste li se napunili samopouzdanjem nakon pobjede u Francuskoj?
Modrić: Definitivno da Liga nacija nama baš nije išla najbolje i nismo krenuli dobro ni ove godine porazom od Austrije, ali smo se vratili i pokazali da smo odlični. U zadnje tri smo odigrali stvarno jako dobro, bili smo kompaktni kao momčad i sad smo u prilici da odemo na Final Four što i želimo napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulog je velik, neće biti lako jer Danci igraju isto i doma i vani i jedna su od najuspješnijih reprezentacija zadnjih godina. Napokon igramo u Zagrebu nakon dugo vremena, nadam se dobrom ambijentu i dobrom rezultatu.

U Kopenhagenu ste ušli s klupe i dosta toga promijenili jer ste iskoristili greške Danske. Što sutra očekujete iskoristiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić: To drugo poluvrijeme je pokazalo kako moramo igrati protiv Danske i vjerujem da to možemo ponoviti. Čeka nas teška utakmica protiv jedne odlične ekipe i ako mislimo doći do pobjede tako moramo igrat

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u 20:45 na Maksimiru protiv Danske igra susret 5. kola skupine 1 A Lige nacija. Momčad Zlatka Dalića je na drugome mjestu s dva boda manje od vodeće Danske koju je pobijedila u Kopenhagenu 1:0 prije tri mjeseca. Izbornik i kapetan će na press konferenciji najaviti sutrašnju utakmicu koju možete pratiti na našem portalu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo