'PRIPREMITE MITRALJEZE' / 'Pripremite mitraljeze': Komunisti u Francuskoj udarili po Dejanu Lovrenu; 'Uzvikivao je 'Za dom spremni, igrao za Zenit nakon početka rata, ima ekstremne ideje i govor mržnje i rasist je'

Image
Foto: Screenshot: You Tube

'Kad je klub poželio dobrodošlicu Dejanu Lovrenu, počeo je sudjelovati u trivijalizaciji ekstremnih desničarskih ideja i govora mržnje. Dovođenje ovog igrača protivi se vrijednostima kluba i grada Lyona jer je upravo Olympique Lyon simbol našeg identiteta'

10.1.2023.
20:31
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Ljevica je u Francuskoj u napadu zbog našeg junaka Dejana Lovrena. Tamošnja komunistička partija poslala je otvoreno pismo upravi nogometnog prvoligaša Lyona u kojem se buni protiv dolaska srebrno-bronačnog hrvatskog nogometnog reprezentativca u klub. Kako pišu lokalni mediji u Lyonu, pismo je poslao Augustin Pesche, tajnik ogranka Komunističke partije u Lyonu te predsjednik tamošnjeg Ureda sportova.

Pismo osvanulo na Twitteru

Image
OBJAVIO NA INSTAGRAMU /

Vijest dana nije mogla proći bez komentara Dejana Lovrena: 'Trebao si reći zbogom dan prije ove utakmice'

Image
OBJAVIO NA INSTAGRAMU /

Vijest dana nije mogla proći bez komentara Dejana Lovrena: 'Trebao si reći zbogom dan prije ove utakmice'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je klub Lyon poželio dobrodošlicu Dejanu Lovrenu, počeo je, u biti, sudjelovati u trivijalizaciji ekstremnih desničarskih ideja i govora mržnje. Dovođenje ovog igrača protivi se vrijednostima kluba i grada Lyona jer je upravo Olympique Lyon simbol našeg identiteta. Lovren ima esktremne desničarske ideje, a uzvikivao je i fašistički pozdrav Za dom spremni. Ispadi i ono što radi su homofobni, a ima i elemenata rasizma", stoji u poruci koju je primio predsjednik kluba Jean Michel Aulas. Njegovo pismo osvanulo je jučer na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovren društvena i politička tema u Francuskoj

Transfer hrvatskog reprezentativca postao je društvena i politička tema u Francuskoj. Medijima nije trebalo dugo da počnu pisati o Lovrenovom uzvikivanju "Za dom spremni" nakon povratka iz Katara sa Svjetskog prvenstva i dočeka na glavnom zagrebačkom trgu. Kao što možete vidjeti u priloženom videu s Twittera, čak Francuzi rade teme u emisijama na TV-u o Dejanu Lovrenu, odnosno osudama za "rasizam" i "fašizam"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Francuzi podsjećaju i da je ostao igrati za ruski klub nakon početka rata, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu, te da je izazvao kontroverze kad je izbrisao pretplatu na Disney +, govoreći protiv prava LGBT zajednice. Zato ga nazivaju rasistom. Kako bilo, teško da će predsjednik Lyona zbog ovog pisma otpustiti Lovrena pa će vjerojatno uskoro početi igrati za Lyon koji je s njim dobio iskusnog i dobrog igrača koji je u odličnoj formi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blanc objašnjavao nastupanje Dejana Lovrena

Inače, francuskim medijima je i trener Lavova Laurent Blanc morao objašnjavati Lovrenovo domoljubno i emotivno nastupanje nakon osvajanje bronce s Hrvatskom na SP-u i uzvikivanje "Za dom spremni", što je uzvikivao na početku domoljubnog hita Marka Perkovića Thompsona - Bojna Čavoglave. Znači, ništa tu, u biti, nije sporno jer se radi o pjesmi, odnosno početku, uvodu iste, samo eto, neki su se toga uhvatili kao pijan plota. Ne želimo nikog braniti, ali bitno je u ovoj priči to za naglasiti, jer kontekst nije bio zabranjeni, nego se radilo o uvodu u legitimnu domoljubnu hrvatsku pjesmu koja u Hrvatskoj nije zabranjena i koja simbolizira hrvatsku borbu za slobodu, te uz koju su se naši ratnici, junaci i stvaratelji Hrvatske borili protiv velikosrpske agresije.

"Pripremite mitraljeze, ajmo svi", rekao je Dejan Lovren u elementu Marcelu Borozoviću i gostima Brozovog kafića nakon dočeka na Trgu, u trenucima slavlja, na pjesmu koju je pratila harmonika, odnosno dobra atmosfera uz puno promila na jednom mjestu. Ali, kako je drugačije i moglo biti kad se slavi svjetska bronca, drugi uzastopni velebni uspjeh naše nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nacionalistička pjesma koja slavi oslobođenje njegove zemlje. To pitanje morate postaviti njemu. Ne mogu odgovarati na pitanja umjesto njega", objasnio je Blanc novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je dosta medija u Francuskoj potegnula to pitanje, hrvatski branič odlučio im je odgovoriti putem Instagrama prije tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrenova objava

"Nakon nekih članaka raznih medijskih kuća u Francuskoj, želio bih istaknuti da je svaka implikacija da podržavam bilo kakvu vrstu fašističke simbolike lažna. Također je duboko nesenzibilno prema nekome čije je djetinjstvo prekinuto i uništeno zbog ekstremističke politike koja je dovela do rata u mojoj domovini. Najoštrije osuđujem svaki oblik ekstremizma, pa tako i fašizam i svu njegovu simboliku. Volim svoju zemlju i moj patriotizam nikada ne treba zamijeniti s nacionalizmom", poručio je Lovren.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo