'Kod nas u Hrvatskoj živi najveći broj ANAL lizatora...'

Puni su novinski stupci analiza, koji god portal otvoriš - sve same rasprave i analize. Ovih dana je nemoguće izbjeći tu riječ i taj pojam.

2.7.2014.
8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ljude koji imaju opširne analize smatramo kompetentnima i jako stručnima. Analizatori uvijek imaju pravo i nikad ne griješe, jer ne mogu pogriješiti. Anallizatori uvijek igraju na sigurnu kartu, jer biti iza anala provjerena je karta.

Analizatori se teško snalaze u svijetu prakse. Odlično barataju riječima, žongliraju pojmovima i za sve imaju objašnjenje. Nepredvidljivost u sportu za njih ne postoji, oni ne razumiju nepredvidljivost, nemaju respekt prema toj riječi, jer u njihovom svijetu analize sve je tako lagano i predvidivo, piše u svojoj kolumni za Igralište.hr bivši hrvatski nogoemtni reprezentativac Mario Stanić.

Kod nas u Hrvatskoj živi i obitava najveći broj ANAL lizatora po kilometru kvadratnom. Sve sami analizatori. Već smo pokazali u praksi da skoro svi bolujemo od ove opake bolesti. Ovih dana ima više analiza nego što ljudski mozak i želudac mogu provariti. Prava epidemija analiza. Sve do jedan analizator…

Ipak... Ne uzimajte ovo osobno, i ja sam jedan od vas. Raspisale se novine i portali o (ne)uspjehu jedne generacije koja je dugi niz godina prezentirala i branila boje naše države na sportskom polju.

Uviđam da smo mi kao nacija pravi ovisnici o anallizi u bukvalnom smislu ove riječi. Kako se anal nalazi otraga ili iza, onda mi volimo sve raditi nekako iza leđa.

Guglaju novinari sve po redu, analiziraju, traže i provjeravaju godišta igrača, prave selekciju starih, istrošenih i onih igrača koji su dali svoje. Toliko su se uživili da i ne primjećuju kako zapravo rade izbornički posao. Predlažu i analiziraju vise nego ijedan stručni stožer, znaju vise i bolje nego Mourinho i Anchelotti skupa.

A kad ne znaju, onda se prave ankete. Onda oni pitaju vas za mišljenje: palac gore ili palac dolje za izbornika? Stvarno odrađuju svoj posao savjesno i profesionalno. Tko se oprašta dobrovoljno? Tko su igrači na koje izbornik neće računati? Tko će biti nova svježa krv? Tko i na kojoj poziciji bi mogao biti dugoročno rješenje? Već sad znaju šta treba napraviti da bi bili konkurentni na predstojećem EURU koji se igra za dvije godine u Francuskoj. Sljedećeg izbornika Hrvatske reprezentacije treba definitivno tražiti, već pogađate gdje - kod novinara.

Novinar/izbornik. Čitajući onako površno zapravo uviđamo kako se određenim igraćima šalje poruka: požurite se! Sami donesite odluke o povlačenju, olakšajte sebi, a i nama novinarima. Predstavnici sedme sile imaju neviđenu moć u svojim rukama i nalivperima. Nakon ispadanja u prvom krugu naoštrili su pera i postavili pred sebe tri mete, tri sveta zadatka.

Target br. 1 - smijeniti izbornika

Target br. 2 - pritisnuti određene igrače da završe reprezentativnu karijeru

Target br. 3 - onako usput izračunati točno u lipu koliko su igrači i stručni stožer zaradili za tako brz povratak doma.

Njihov pokušaj da smijene Niku Kovača za sada nije urodio plodom. Zajebao ih el prezidente Davor Šuker. Glasno i jasno, i to odmah nakon našeg ispadanja stao je u obranu izbornika i tako ukrao novinarima najveću novinarsku draž. Vrijeme smjene i vrijeme biranja novog izbornika za novinare je zapravo vrijeme novinarskog orgazma. Sječa glava, pronalaženje krivca, to je zapravo ono što ih pali.

To je vrijeme kada se djelatnici medija tresu od sreće, jer im motiva i inspiracije ne fali!

Cijelu kolumnu možete pročitati OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali