KLOPP I LIVERPOOL RAZOTKRILI PARIŽANE: / Bogati vlasnici do Lige prvaka mogu na samo jedan način

Image

Taktičko nadmudrivanje dvojice njemačkih trenera završilo je pobjedom Jürgena Kloppa

19.9.2018.
7:31
VOYO logo

Sinoć su dvoboj prvog kola grupne faze Lige prvaka na Anfieldu odigrali Liverpool i Paris Saint Germain, a pobjedu je odnio domaćin, kasnim pogotkom Roberta Firmina, sada već nekoliko puta dokazanog džokera s klupe. Ulog je u ovoj utakmici bio velik, kada se pogleda konkurencija (Napoli i Crvena Zvezda) jasno je kako se ovdje radilo o dvoboju favorita skupine.

Pobjednik ovog dvoboja znao je da ga čeka svojevrstan "pole position" kada je u pitanju nastavak natjecanja jer pobjeda u prvom kolu protiv izravnog konkurenta za prvo mjesto u skupini jako često znači da je jedna noga već na tom prvom mjestu. S obzirom na to da su Zvezda i Napoli na Marakani odigrali mršavih 0:0, Liverpool je ovom pobjedom napravio ogroman posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak glavnog kreativca vratio je PSG u prošlost

Parižani su u dvoboj ušli s jednim velikim hendikepom, a to je bio izostanak njihova najboljeg veznog igrača Marca Verrattija. S obzirom na to da u prijelaznom roku nije bilo zvučnijih pojačanja u veznoj liniji, osim vremešnog LassaDiarre, Tuchel je bio prisiljen eksperimentirati. Tako je njemački strateg na teren izveo momčad koja u veznoj liniji nije imala čovjeka koji bi diktirao tempo, kao što je to nužno u utakmici protiv momčadi kao što je Liverpool.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuchel je povukao Di Mariu s krila i postavio ga bliže sredini terena, dok je napadački trozub Neymar-Cavani-Mbappe razbio na način da je Neymaru dao slobodniju ulogu, a spomenutu dvojicu poslao naprijed na rub zaleđa. Očito je kako je Tuchel bio svjestan kako u veznoj liniji nema dovoljno municije da se suprotstavi Liverpoolovom presingu pa je odlučio igrati PSG-ov tranzicijski nogomet iz prošle godine i čekati svoju šansu.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Liverpool's German manager Jurgen Klopp gestures during the UEFA Champions League group C football match between Liverpool and Paris Saint-Germain at Anfield in Liverpool, north west England on September 18, 2018. / AFP PHOTO / Paul ELLIS

Misija - zaustaviti Mbappea

S druge strane je bio Jürgen Klopp kojem je od važnijih igrača nedostajao samo Dejan Lovren, ali i taj izostanak se slabo vidio jer Joe Gomez uz Van Dijka već neko vrijeme izgleda prilično dobro. Sukladno s time, Klopp je probrao kadar i odlučio se za standardnu postavu, uz malenu promjenu koja je bila nužna zbog prirode protivnika. Naime, trener Liverpoola znao je kako je najveća prijetnja za Alissona u toj utakmici brzonogi Kylian Mbappe pa je Hendersonu dao nešto defanzivnije naputke nego inače. Upravo je to bio jedan od detalja koji su presudili meč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji su gledali Svjetsko prvenstvo u Rusiji mogli su vidjeti koliko je Mbappe neugodan ako se ne čuva na pravi način. Mnogi su skloni reći kako se njega zapravo i ne može čuvati, a ta izjava, koja na prvu zvuči suludo, zapravo ne može biti preciznija. Mbappe nije nogometaš kojeg se može čuvati tako se ide "man markingom" jer je brži i eksplozivniji od svakog braniča s kojim se može susresti, ali i za to postoji lijek, a trener Redsa ga je pravilno primijenio.

Image
Foto: AFP, Paul ELLIS
Image
Foto: AFP, Paul ELLIS

Neymar (u sredini)

Njega nije moguće braniti, ali prostor itekako je

Znajući što ga čeka, Klopp je povukao Hendersona, koji i inače igra dublje od ostalih veznjaka, prema natrag i kao glavnu zadaću dao mu da pomogne suigračima u čuvanju prostora koji napada Mbappe. Francuz je nezaustavljiv na širokom prostoru i stalno vreba na liniji zaleđa, ali ako se obrana postavi kao što se postavila Liverpoolova, on će biti nemoćan jer neće imati mogućnost primanja lopti u prostor što znači da će sav pakao koji stvara protivničkim obranama biti ugašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno to je napravio Klopp i plan je funkcionirao savršeno, osim u 83. minuti kada se tempo utakmice promijenio i kada su se linije obje momčadi potpuno izgubile, a Francuz je, kao i gotovo uvijek kada mu se ostavi prostor, iskoristio priliku i zabio.

Ako se izuzme ranije spomenuti detalj koji se odnosi na zaustavljanje Mbappea može se reći da su Liverpool i PSG ponudili utakmicu bez mnogo taktičkih bravura, ali ipak prožetu golovima i uzbudljivim potezima poput onog kojim je Firmino stavio točku na i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Paris Saint-Germain's French striker Kylian Mbappe celebrates scoring the team's second goal during the UEFA Champions League group C football match between Liverpool and Paris Saint-Germain at Anfield in Liverpool, north west England on September 18, 2018. / AFP PHOTO / Paul ELLIS

Parižani do Lige prvaka mogu samo ako nastave ulagati

Klopp i njegova družina mogu se večeras opustiti uz koju čašu pobjedničkog pića po izboru, ali u Parizu se gotovo sigurno neće nazdravljati. Liverpool je, baš kao što je to lani učinio Real Madrid, raskrinkao PSG i jasno im ukazao ne velike probleme u njihovoj momčadi, ponajviše one kadrovske. Ako bogati vlasnici žele da im Tuchel u vitrine donese ušati pehar Lige prvaka morat će odriješiti kesu i dovesti još nekoliko pojačanja.

Najkritičnija je pozicija defanzivnog veznog gdje PSG osim Diarre nema nikoga, a baš današnja utakmica pokazuje kako je tu netko potreban, a ni pozicija lijevog beka preko koje je išla većina Liverpoolovih napada nije se pokazala sigurno. Bilo kako bilo, Liverpool je jednom nogom u nokaut fazi Lige prvaka, a Parižani već sada moraju početi planirati zimski prijelazni rok ako žele, nakon vjerojatnog prolaska skupine, imati ikakve šanse da odu do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo