Objavili detalje iz života Marija Mandžukića koje dosad niste znali

Njemački dvotjednik Kicker objavio je dosad nepoznatu priču o napadaču hrvatske nogometne reprezentacije i Bayerna, Mariju Mandžukiću.

24.3.2014.
13:29
VOYO logo

Ono što se novinar teksta pita jest: Kako je Hrvat tako uporan? Odgovor je našao u njegovom teškom djetinjstvu.

No sve započinje pričom o našem napadaču i njegovoj nevjerojatnoj podređenosti momčadi, pogotovo pod bivšim trenerom Juppom Heynckesom, koji je u razgovoru za isti dvotjednik otkrio jednu priču iz prošle sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to večer uoči finala njemačkog DFB Pokala i ja sam pozvao Marija na privatni razgovor. Nedavno je bio zabio pogodak u finalu Lige prvaka, pa je bilo logično da započne i finalni susret finala njemačkog kupa. No ja sam ga pozvao i tražio njegov pristanak da ostane na klupi i da umjesto njega krene Mario Gomez. Pitao sam ga što misli o tome, a on mi je rekao da napravim ono što smatram ispravnim. Nisam želio donijeti tu odluku bez njega", ispričao je Heynckes, pa otkrio i kako je Mandžukić ostao bez titule najboljeg strijelca Bundeslige u prošloj sezoni.

"Pitao sam ga da li želi trostruki naslov s klubom ili titulu najboljeg strijelca Bundeslige. Odgovorio mi je da prihvaća svaku moju odluku i da smatra da će svaka biti ispravna. Mario je završio kao četvrti strijelac Bundeslige, ali je zato uzeo sva tri naslov u svojoj prvoj sezoni u klubu. Uzeo je sve. Samo s takvim igračima možete osvajati trofeje. Mandžukić je dobar dečko", rekao je umirovljeni njemački trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//rutube.ru/video/embed/6878020

Kicker navodi kako ipak postoji i druga, ona lošija strana Marija Mandžukića, koju je pokazao uoči nastavka bundesligaške sezone, odnosno nakon što je objavljeno da će minhenski klub od ljeta pojačati poljski napadač Borussije Dortmund Robert Lewandowski. Podsjetimo, aktualni trener Pep Guardiola nije vodio Mandžukića s momčadi na gostovanje u Mönchengladbach, jer navodno nije radio dovoljno dobro, upravo zbog ranije spomenute vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici Bayerna tvrde da im je u interesu potpisati produljenje ugovora s Mandžukićem, kojem aktualni vrijedi do ljeta 2016. godine. Ponuda drugih klubova mu ne nedostaje, pa su tako, barem sudeći prema brojnim medijima, za njegove usluge zainteresirani Arsenal, Barcelona, Real Madrid i Juventus. No, njegov menadžer Ivan Cvjetković smatra da je Mandžukić tipičan igrač za njemačko podneblje, te da neće imati problema u borbi za mjesto u momčadi pored poljskog napadača.

"Mario voli Njemačku i on je tipičan njemački nogometaš. On je uvijek spreman boriti se i ne boji se nikoga, pa tako ni Lewandowskog", rekao je Cvjetković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vratimo se na ključno pitanje novinara Kickera. Mandžukić je po dolasku u Bayern 2012. godine izjavio:

"Uvjeren sam da mogu biti uspješan i u Bayernu. Ja sam igrač koji voli raditi, jer shvaćam da je to jedini ispravni put", rekao je Mandžukić na predstavljanju, nakon što su ga mnogi otpisali i prije nego je debitirao u bavarskom dresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/oMP-gq492H8

"Razlozi takve požrtvovnosti na svakom treningu i u svakoj utakmici dolaze iz njegovog djetinjstva. Rat 1992. godine je jako pogodio njegov Slavonski Brod, pa se Mandžukić s obitelji preselio u Ditzingen, 15 kilometara udaljen od Stuttgarta. Tu je njegov otac Mato dobio posao, a Mario je tu napravio svoje prve nogometne korake. Kao junior je uvijek htio igrati nogomet, ali je bio iznimno mršav i slab za "velike dečke". No on je bio klasični napadač, brz, borben i imao je nevjerojatan borbeni duh od malih nogu. Čak je i kao mali na travnjaku govorio golovima i djelima, a ne riječima", piše Kicker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dieter Hoeneβ, bivši sportski direktor Wolfsburga, doveo je Mandžukića 2010. godine u redove Vukova, te je za našeg reprezentativca imao uglavnom lijepe riječi.

"Bio je uporan jarac. No na travnjaku je bio jedan od najboljih napadača Europe. Njegove mogućnosti su nevjerojatne! Otkako je otišao nismo imali nijednog igrača s tom količinom agresije i požrtvovnosti na travnjaku (iako u klubu igra Ivica Olić). Radi za momčad i zaslužuje najveći respekt od svih igrača i trenera. Mario je rezerviran i zato me boli kada ne igra svaku utakmicu, jer to u potpunosti zaslužuje", zaključio je čovjek koji je doveo hrvatsku napast u Bundesligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžukić je trenutno prvi topnik Bundeslige sa 17 pogodaka, jednim više od Roberta Lewandowskog, njegove potencijalne zamjene u idućoj sezoni. U Ligi prvaka je dosada upisao dva pogotka u šest utakmica, u njemačkom DFB Pokalu je zabio tri u isto toliko susreta, dok je u svim natjecanjima s Bayernom podijelio i 10 asistencija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo