Strah od Katarskih milijuna / Kako je cijeli svijet mislio da je prevaren i zašto su svi uživali u tome?

Image

U nogometnom svijetu trenutno vlada strah od katarskih milijuna. Vlada strah da će se se ova predivna igra i ovo prekrasno natjecanje još više uništiti i degradirati kada oni koji to nikako ne smiju pokleknu pred milijunima bogatih šeika. FIFA će se krvavo potući da to se to ne dogodi i da javnost ne misli da će se to dogoditi.

21.11.2022.
17:37
VOYO logo

Prije nekoliko godina Portugal je u kvalifikacijama za Olimpijske igre u posljednjim sekundama utakmice slavio protiv Francuske i tako izbacio Hrvatsku s Olimpijskih igara u Tokiju. Portugalci su slavili nakon nekoliko loših minuta Francuske koja je na koncu "dječačkom" gluposti dopustila Portugalu kontru i pobjedu. Društvene mreže gorile su od silnih teorija zavjere kako je utakmica namještena i kako su Francuzi prodali utakmicu.

Viša sila kao opravdanje

Naravno bijes naših navijača bio je opravdan, a netrpeljivost prema Francuskoj rukometnoj reprezentaciji davala im je kredita da vjeruju kako su Francuzi namjerno pustili kako bi naštetili Hrvatskoj. Sportski laici, koliko god to ružno zvuči uvijek će vjerovati kako je posrijedi rezultata ili događaja koji im ne odgovara neka viša sila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz u sportu znači da si dobio više batina i da te netko napadački i taktički nadmudrio. U sportu na najvišoj razini vlada golema količina ega i poraz seniorskom sportu nikako ne dolazi u obzir i gotovo je nemoguće da će netko namjestiti utakmicu na razini reprezentacije. Naravno, količina zalaganja u utakmici koja nema rezultatski značaj nije ista kao ona u kojoj vam pobjeda treba, no uvijek će lakše biti vjerovati u namještanje nego da se dogodio splet okolnosti koji je na kraju naštetio vašoj ekipi ili u ovom slučaju reprezentaciji.

Opći bijes nakon samo tri minute

Kada je na utakmici između Katara i Ekvadora Enneru Valenciji poništen pogodak u prvim minutama susreta cijeli nogometni svijet osjećao se prevarenim. Zaleđe je to koje nije bilo vidljivo naočigled i koje je velikoj većini ljudi, pa čak i onima koji prate nogomet bilo nejasno. Prvenstvo u Kataru od samog početka okrunjeno je kao nelegalno i s ciljem da se podilazi domaćinu. Na dan prve utakmice kolale su informacije kako je čak i rezultat utakmice otvaranja namješten, a to da su šeici "rastvorili kese" kako bi Katar otišao što dalje više nije bila niti tabu tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodak koji je poništen postignut je u trećoj minuti utakmice, a već u 16. Valencia je realizirao jedanaesterac i doveo Ekvador u vodstvo. Do kraja poluvremena Valencia je zabio još jedan gol i tako riješio pitanje pobjednika na otvaranju Svjetskog prvenstva. Katar ne bi pobijedio ovu utakmicu da se igrala dva dana, a šeici nemaju toliko novaca koliko je očigledno da Katar jednostavno ne pripada na ovo Svjetsko prvenstvo.

Image

No, kada je Valenciji poništen pogodak, pa sve dok nije postalo jasno zašto je zaista bilo zaleđe, cijeli svijet je bio uvjeren kako je prevaren. U tom trenutku dobio sam jedno desetak poruka u stilu: "Je li ovo moguće?", "Je li se ovo stvarno dogodilo?", "Molim?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od katarskih milijuna

Svi kao da smo čekali trenutak koji će potvrditi sumnje da je će katarski milijuni utjecati i na samu igru i uništiti nogomet. Na poluvremenu utakmice svima je bilo jasno zašto je suđeno zaleđe i da je dosuđeno ispravno. Tih 45 minuta svijet kao da je uživao u tome da je prevaren i da je prevara uočena i vidljiva svima. Cijela priča oko ovog Svjetskog prvenstva dala je mnoštvo kredita da se to zaista i misli. Ipak, da se to zaista dogodilo i da će novac utjecati na ishod igre na terenu teško je ostvarivo.

Image

FIFA se posljednjih godina, odnosno od kada je potvrđeno da je svjetska smotra stigla u Katar putem mita i dogovora ispod stola, očigledno srami svojih prethodnika koji su to dopustili. Naravno, ne smiju bježati od svoje odluke i moraju odraditi ovo Svjetsko prvenstvo u najboljem svijetlu kako bi barem malo izgladili sve gadosti koje su se događale u pripremi za ovaj događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

FIFA ne smije dopustiti kiks

Krovna nogometna organizacija ne smije ni pomisliti da bi se dopustio ikakav utjecaj bogatih šeika na rezultat igre jer bi im to bio posljednji čavao u lijes. Koliko god FIFA bila na lošem glasu, ne smiju si dopustiti niti najmanji kiks za vrijeme trajanja ovog natjecanja.

Nogometni svijet, odnosno publika ogorčena je održavanjem ovog događaja u zemlji koja krši ljudska prava, koja nema nikakvu kulturu nogometa i navijanja i koja je simbol toga kako novac uništava sport. Svaka najmanja greška i nepoštivanje navijača i nogometa od strane organizatora naići će na veliko negodovanje javnosti. 45 minuta trajalo je vjerovanje kako su Katarci prevarili cijeli svijet. I ljudi su u tome uživali . Uživali smo u uvjerenju da sad svi gledaju kako se nogomet prodao za novac. I to je istina, nogomet se je prodao za novac, no oni koji su to napravili, itekako to znaju sakriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo