Jugoslaviju na Maksimiru nikada nećemo zaboraviti

Ždrijeb europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine donio je našoj reprezentaciji iznimno tešku, pritom i atraktivnu skupinu.

1.8.2011.
17:56
VOYO logo

U svojih nešto više od 20 godina povijesti, hrvatska nacionalna nogometna momčad susretala sa svim reprezentacijama iz skupine izlučnog natjecanja za odlazak na svjetsku smotru u Brazil, s velikom većinom nadmetala se baš u kvalifikacijama, a s Walesom je igrala dvije prijateljske utakmice. Gdje ćete boljeg podsjetnika na te dane!

Najprije se prisjetimo kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj. U skupini je tada Hrvatska bila s Jugoslavijom (u koju su spadali tek Srbija i Crna Gora) i Makedonijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je na kraju bila tek treća, iza prvoplasirane Jugoslavije i drugoplasirane Republike Irske. Na koncu, poslije 0:0 protiv Jugoslavije u Beogradu i 2:2 u Zagrebu, u zaista uzbudljivim srazovima, kao krucijalan trenutak posrtaja Hrvata, određen je tek remi s u Skopju protiv Makedonije (1:1).

Hrvatska je povela u Skopju (Šuker), no samo nekoliko minuta prije kraja neopreznost hrvatske obrane kaznio je Saqiri. Ta dva boda silno su nedostajalo Hrvatskoj koja bi u tom slučaju i s remijem protiv Jugoslavije u Zagrebu išla dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taj remi u Zagrebu zbio se u dramatičnim okolnostima. Bila je to večer Siniše Mihajlovića koji je sjajno koristio kikseve vratara Dražena Ladića.

Hrvatska je povela preko Bokšića (20), izjednačio je nakon slobodnog udarca Mihajlović (25), Stanković (35) zabio za 2:1 za Jugoslaviju. A izjednačio je Stanić (47). Imala je Hrvatska još bezbroj prigoda, a još je u sjećanju promašaj Josipa Šimića nekoliko minuta prije kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S te utakmice ostao je u sjećanju sukob Jarnija i Mirkovića koji je završio crvenim kartonom po Mirkovića koji je Hrvata nakon prekršaja pred sucem Arandom uhvatio za – genitalije.

Još na početku kvalifikacija Jugoslavija i Hrvatska odigrali su utakmicu u Beogradu u kojoj je Hrvatska bila bolja, ali nije pobijedila. Ostalo je bez pogodaka, a utakmica je nastavljena nakon prekida sredinom nastavka, jer je u Beogradu nestalo struje, pa je cijeli stadion bio gotovo sat vremena u mraku. Sudac iz Danske Kim Milton Nielsen, priznao je godinama kasnije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvao sam Uefu iz svlačionice, bilo mi je naređeno da pričekam povratak svijetla i dovršim utakmicu"!

Hrvatska je, eto, sada iznova u skupini i s Makedonijom i Srbijom koja je tada nastupala pod jugoslavenskim imenom, osokoljena još tada i crnogorskim igračima (Savičević).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, s Belgijom i Škotskom koje Hrvatska sada ima u skupini svjetskih kvalifikacija za odlazak na smotru u Brazil 2014. godine, naša reprezentacija igrala je kvalifikacije za SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Hrvatska je tada osvojila prvo mjesto u skupini, iako početak kvalifikacija nije izgledao obećavajuće.

Osvojen je najprije bod u tvrdoj utakmici u Bruxellesu, potom je Hrvatska u Zagrebu očekivala Škotsku. U Zagreb se sjatilo nekoliko tisuća škotskih navijača koji su priredili nezaboravan ugođaj. Hrvatska je igrala dobro, no osim Bokšića nitko nije iskoristio brojne šanse. Po nepisanom nogometnom pravilu stoga je pogodak primljen (Gallagher). Završilo je 1:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, bila je to zadnja utakmica Ćire Blaževića kao izbornika hrvatske reprezentacije. Zbog slabog rezultata, ali i zbog odvođenja reprezentativaca na potpisivanje peticije za generale, Blažević je bio pod velikim pritiskom, te je abdicirao.

Hrvatski nogometni savez odlučio se za izbornika postaviti Mirka Jozića, loji je kvalifikacije priveo uspješnom kraju. Kako? U Glasgowu je protiv Škotske odigrao zatvorenu utakmicu na bod kojeg je, naposljetku, i osvojio, da bi potom u Zagreb čekao Belgiju koju se moralo pobijediti, time osvojiti prvo mjesto i otići direktno u Japan. To se i dogodilo, strijelac jedinog gola na prepunom Maksimiru bio je Alen Bokšić!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je s Belgijom bila još u kvalifikacijama za EP 2004. godine u Portugalu. U Zagrebu je Belgija 'razbijena' s 4:0 (Pršo, Srna, Tomislav Marić i Jerko Leko), dočim je u Bruxellesu poražena sa 1:2 (Dario Šimić). U tim kvalifikacijama Hrvatska je zauzela drugo mjesto, iza Belgijanaca, i potom u dodatnim kvalifikacijama preko Slovenije izborila nastup u Portugalu. Našu reprezentaciju tada je vodio Otto Barić.

Rezimirajmo, koliko god skupina kvalifikacija za odlazak na SP u Brazilu 2014. godine bila atraktivna, riječ je u skupini starih poznanika iz kvalifikacija, što stvara još veću draž. Skupina A svjetskih kvalifikacija za Brazil je skupina – neraščišćenih računa!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107310040006 arti-201107300307006

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo