JESMO LI DOBILI NOVOG LIDERA OBRANE VATRENIH? / Dalić ga i dalje drži na ledu, a on je upravo dokazao da je trenutačno najbolji

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska nogometna vrsta, činjenica je, ima podosta problema na stoperskim pozicijama

2.10.2019.
15:35
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Dinamo poražen je u drugom kolu Lige prvaka na gostovanju kod Manchester Cityja s 2:0. Pogotke su u završnici susreta zabili Raheem Sterling i Phil Foden, ali svakako se treba pohvaliti čvrsta i kompaktna obrana Modrih koja je izdržala bez pogotka sve do 65. minute susreta.

Bjelica je vrlo rano morao odustati od svih napadačkih strategija i bio je primoran parkirati autobus pred svojim vratima. Jednu od ključnih uloga u obrani imao je nositelj zadnje linije kod Nenada Bjelice, stoper Dino Perić. Ovaj 197 centimetara visoki igrač nevjerojatno je snalažljiv s loptom te fantastično čita reakcije protivnika, reklo bi se pravi moderni branič pa ga je Bjelica nedavno protiv Atalante koristio i kao defenzivnog veznog. Bilo je valjda ideje da Perić zaigra tako i protiv Cityja u onom inicijalnom 3-5-2 sustavu, koji je vrlo brzo transformiran u 5-3-2, odnosno da ordinira međuprostorom i drži kanale kojima se veznjaci Cityja kreću pod kontrolom, ali od toga se moralo odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

01.10.2019., stadion Etihad, Manchester, Engleska - UEFA Lige prvaka, skupina C, 2. kolo, Manchester City - GNK Dinamo. Joao Cancelo, Dino Peric Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Perić ubija

Perić je odigrao vrlo važnu ulogu na stoperskoj poziciji zajedno s Teophileom i Dilaverom, a prema WhoScoredu baš je Perić bio igrač s najvišom ocjenom kod Dinama, sedmicom, dok mu je SofaScore dala visokih 7,3. Perića nije predriblao niti jedan igrač, dva puta je blokirao udarce, pet puta je oduzimao loptu, dobio je šest od osam duela, devet puta je čistio opasne situacije i dva puta je presjecao lopte.

Dakako, jednako se može govoriti i o njegovim pogreškama, koje su nekoliko puta zamalo rezultirale pogotkom, a zamalo je skrivio penal nad Aguerom, ali kažemo još jednom pravo je čudo da su više od sat vremena održali kompaktnost i koncentraciju na dovoljno velikoj razini da im City ne uspije zabiti. Veliku zaslugu za to ima baš Perić i to mu treba priznati, posebice zato što je bio jedan od najboljih i protiv Atalante, kada je neutralizirao jedan od najopasnijih tandema Europe, Gomez-Zapata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

01.10.2019., stadion Etihad, Manchester, Engleska - UEFA Lige prvaka, skupina C, 2. kolo, Manchester City - GNK Dinamo. Fernandinho, Rodri, Dino Peric Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Lider u reprezentaciji?

E, sada dolazimo do glavne teme. Je li Dino Perić materijal za reprezentaciju, odnosno, može li biti riješenje za problem koji Zlatko Dalić ima u obrani. Hrvatska nogometna vrsta, činjenica je, ima podosta problema na stoperskim pozicijama. Dejan Lovren ne igra u Liverpoolu i teško da će uskoro igrati, Matej Mitrović je ozlijeđen, Vida je s Bešiktašom ušao katastrofalno u sezonu i nije da je baš u vrhunskoj formi, jedino je Tin Jedvaj u kakvoj takvoj formi. Duje Ćaleta-Car nije u kadru, iako je polako počeo hvatati formu, ali tu je zato Dino Perić, za kojeg se usudimo reći kako je trenutačno ponajbolji stoper kojeg Dalić ima na raspolaganju.

Hoće li Dalić možda posegnuti za Perićem, koji je u optimalnoj formi i zaista igra kvalitetan moderni nogomet kod Bjelice ili će poziciju prepustiti Jedvaju, koji je za sada jedina opcija za partnera Vidi, to ćemo uskoro vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo