JELIČIĆ ZA NET.HR: / 'Dinamo je prodisao nakon odlaska Mamića, nije isto kad treneru zvoni mobitel s pozivnim 387 i kad ti uleti u svlačionicu'

Image
Foto: PIXSELL

Joško Jeličić u intervjuu za Net.hr govori o hrvatskom nogometu, zašto je Dinamo proigrao nakon Mamićeva odlaska, suđenju Luki Modriću i potjeranom Nikoli Kaliniću.

4.9.2018.
13:49
PIXSELL
VOYO logo

Joško Jeličić (47) bivši je hrvatski nogometaš. Posljednjih godina izgradio je reputaciju komentatora "nove generacije”, onih koji su nekad igrali nogomet, a koji se dobro snalaze pred kamerama. Prvo kao analitičar na Arena sportu, a nakon toga na HRT-u. Elokventni Solinjanin u svoje je komentiranje unio humor i svoj specifični duh koji posjeduje...

Image
Image

09.06.2016., Zagreb - Bivsi nogometas Josko Jelicic. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Pamti se njegov prelazak iz Hajduka u Dinamo

Tako bez dlake na jeziku komentira nogometne aktualnosti i zbivanja. Neki će reći kako Jeličić ponekad šokira svojim izjavama, baš kao što je 1993. godine šokirao svojim prelaskom iz Hajduka u Dinamo, što mu mnogi u Splitu nikad nisu oprostili. Da skupimo sve njegove legendarne izjave, mogli bismo komotno izdati knjigu "sabranih humorističnih djela Joška Jeličića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeličićevi osvrti često se citiraju i komentiraju, a oštriji izazivaju polemike

Jeličićevi osvrti često se citiraju i komentiraju, mediji prenose njegove izjave i osvrte a oni oštriji izazivaju polemike u javnosti. Njegove doskočice nerijetko se i vrte na društvenim mrežama i nasmijavaju javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, kad je rekao da je "Brozović imao više pogrešaka u utakmici nego Marin Čilić u najgorim izdanjima”, pa kad je kazao i kako "Soudani nažalost nije doputovao na utakmicu u Torinu”, ili "što bi Hrvatske željeznice dale za ovakvog skretničara”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Doumbiji je poslao poruku kazavši "pajdo, uzmi lopatu, šljem i brani tranziciju". O hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović istaknuo je kako se "lijepo stesala, i Medvedev ju je par puta škicnuo preko Infantina"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrenima je, pak, nakon plasmana u polufinalu poslao zanimljivu poruku:

'Momci, vi nemate mu*a već nojeva ja*a'

"Momci, vi nemate mu*a već nojeva ja*a. Ovolika!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je briljirao izjavom o Nikoli Kaliniću:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurton Cutrone

"Kalinić je pokazao manjak poštovanja. Cijelu sezonu je rezerva u klubu i to igraču koji se zove Kurton. Ispričavam se, Cutrone".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada za Rebića kaže “en ti nedilje kako ga je Rebić sastavio”, Jeličić mudro jezik dalmatinske zagore stavlja u prvi plan, kako bi i taj dio Hrvatske prezentirao na jedan zanimljiv i nesvakidašnji način.

Kada, pak, za utakmicu Dinama i Lokomotive izjavi kako ne komentira trening utakmice, kao što nam je u jednom razgovoru svojedobno kazao i Mario Stanić, ili kako je više ljudi bilo na njegovoj pričesti nego utakmici Lokomotive i Intera, Jeličić na male ekrane uvodi jezik naroda, onaj opus i sarkazam koji se koristi u neformalnim razgovorima, ali itekako daje upečatljivost i "drži vodu"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

More njegovih doskočica, pošalica i izjava

Mogli bismo ovako do sutra izdvajati njegove doskočice, pošalice i izjave, secirati ih i objašnjavati. Ima ih more. Upravo je to ono što danas gura industriju sportskih medija i zanima javnost, a Jeličić upravo u tome briljira i zato je popularan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog navedenog, odlučili smo s njim napraviti razgovor o aktualnim nogometnim temama, o onome što on najviše voli komentirati...

NET.HR: Od ove jeseni gledat ćemo vas u nešto drugačijoj ulozi. Na Planet Sport kanalu pratit ćemo vas u ulozi i komentatora utakmica u suradnji sa Stipom Pletikosom. Kako ste se snašli u toj ulozi?

JELIČIĆ: Planet Sport, nova uloga, novi izazov, a to je ono što svakog ambicioznog čovjeka pokreće. Prvi put ću biti voditelj i komentator, a Stipe će mi stalno pomagati. Uvijek ćemo imati i gosta. Prve dvije emisije su bili dinamovci Nikola Jurčević i Dario Šimić, a treću je bio hajdukovac Igor Tudor. To napominjem jer sam pročitao 'eminentne' i 'neovisne' novinare da spočitavaju gostovanje Igora u emisiji kad je igrao Dinamo, a kažu da "orjunaši" dijele hrvatske navijače. Svaki početak je težak, treba vremena, ali znam da ću dati sve od sebe, a to je najvažnije. Isto tako, svjestan sam da će me svi gledati kroz prizmu dosadašnjeg rada i Zabivake, ali to su dvije različite uloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JELIČIĆ ODRŽAO OBEĆANJE: ‘Dečki, nemojte se smijati, a ti Igore, nemoj mi sad uklizati čim vidiš kratke hlačice’

NET.HR: Promijenili ste poslodavca i održali obećanje. Nakon što se Dinamo plasirao u natjecanje po skupinama Europske lige, vi ste se skinuli u čarape...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JELIČIĆ: Sedam godina pratim, analiziram i kritiziram hrvatski nogomet pa tako i Dinamo, argumentirano, isključivo s jednim ciljem a to je da nam nogomet i liga budu što bolji. Kad sam pričao što znači individualni, trgovački nogomet kojem je cilj samo zarada u odnosu na karakter i momčadsku igru, većini iracionalnih navijača nije bilo drago, ali sada uživaju u, gle čuda, ozbiljnom, natjecateljskom nogometu.

Između ostalog, i zbog toga je Dinamo doveo 15 novih igrača, novog trenera pa čak i novi travnjak. Upravo zato sam se i skinuo u emisiji jer sam sretan što napokon mogu uživati u boljem, kvalitetnijem Dinamu, a ne zbog obećanja, jer dobro znam o kojem Dinamu je bilo riječi nakon utakmice u Koprivnici, a ta družba ne bi prošla niti juniore Astane u pretkolu. Ali, eto, nadam se da sam zadovoljio virtualne navijače Dinama kojih ima više nego ijednog kluba na svijetu. Da svaki 100-ti dođe na stadion, Dinamu bi i Wembley bio mali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

ERA DALIĆA POSLIJE SREBRA:

Nova era Zlatka Dalića

NET.HR:Izbornik Zlatko Dalić novu eru otvara bez velike šestorke sa SP-a. Dakle, nema više Mandžukića i Subašića koji su se oprostili od reprezentacije (isto kao i Ćorluka), Lovren, Rebić i Strinić također nisu otputovali put Portugala na prijateljski susret. Kako vi vidite tu, uvjetno rečeno, 'novu' Hrvatsku, kako komentirate osmoricu novih i što očekujete od utakmica s Portugalom i Španjolskom?

JELIČIĆ: Od 'nove' Hrvatske očekujem da ima iste postulate, emociju, žrtvu i momčadsku igru, a od svih navijača mnogo strpljenja i svijesti jer još uvijek živimo opijeni ruskim uspjehom. U tom smislu, ove dvije utakmice pa čak i cijela Liga nacija i kvalifikacije za EP, trebaju biti što bezbolnije uvođenje nove energije odnosno priprema za vrhunac, a to je EP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nedjeljnom derbiju Dinama i Rijeke

NET.HR: Kako ste vidjeli nedjeljni derbi 6. kola HNL-a između Dinama i Rijeke (1-1)? Riječani su uzeli bod u Maksimiru, Raspopović je zabio s dvadesetak metara i pocrvenio za bod, Dinamo je dominirao, ali više od jednog gola nije uspio zabiti...

Dinamo je mnogo kvalitetniji od ostatka lige i dominirao je protiv Rijeke, ali nije imao kvalitetnu završnicu, pogotovo Gavranović što nije čudno jer je pola utakmice proveo prepirući se sa bivšim suigračima. Dinamo nema konkurenciju u HNL-u i sve ispod laganog osvajanja dvostruke krune bi bilo iznenađenje. Ali, sve ovo što se događa u Dinamu je samo posljedica, a uzrok je više nego jasan, barem većini. Umirem od smijeha čitajući "neovisne" novinare kako se šuljaju i muče oko te činjenice, jer dobar je strah kome ga je Bog dao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nakon nestanka Mamića svi su počeli disati'

NET.HR: Kako vam izgleda Dinamo ove sezone po prikazanom do sada u HNL-u i Europi?

Ključni detalj je 6. lipnja 2018., kad silom (ne)prilika Zdravko Mamić mora fizički nestati iz Maksimirske 128, a tada svi u klubu počinju disati bez aparata za disanje. Struka dobiva pravo i odgovornost slaganja i stvaranja stručne politike, mijenjanja identiteta svlačionice, dovođenja igrača i uigravanja istih, što niti jedan drugi trener osim Zorana Mamića nikad nije doživio. Zamislite, Dinamo je prodao četvoricu najboljih igrača za 30 milijuna eura, a ima konkurentniju, kvalitetniju momčad. Pametnom dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, nije isto kad treneru zazvoni mobitel s pozivnim 387, pa pritisneš spikerfon i nastaviš roštiljati ili kad, recimo, nakon Rudeša gledaš kako ti ulazi u svlačionicu i ruši autoritet u jednoj minuti. Majer nikad ne bi došao nego Sammir koji je dobar dečko, ali personifikacija akcenta individualaca nauštrb momčadi. Na kraju vidimo kako je čak i opjevani Dinamov marketing postao kreativniji, slanje čarapa za mene ili reklama za godišnju pretplatu, stvarno vrlo originalno, iskreno.

JELIČIĆ UNIŠTIO MAMIĆA I DINAMO: ‘Zdravko o igri zna onoliko koliko sam ja davno zaboravio. Nek’ se drži izvoza’

U DINAMU PRIPREMILI ČARAPE ZA JELIČIĆA I PODSJETILI GA NA OBEĆANJE: ‘Mi smo svoje napravili, red je na vama!’

O Hajduku: 'Pametan čovjek uči na tuđim pogreškama, a budala na svojima'

NET.HR: Rezultatska kriza na Poljudu još uvijek traje. Nakon šest odigranih kola, Bijeli još uvijek ne znaju za pobjedu u prvenstvu, na kontu imaju svega četiri boda. Što se događa s Hajdukom, tko je po vama glavni krivac za situaciju na Poljudu i što je formula za 'spas' splitskog kluba?

JELIČIĆ: Što se tiče Hajduka, godinama sam jasno kritizirao način upravljanja odnosno strukture organizacije. Pametan čovjek ući na tuđim pogreškama, a budala na svojima. Kad sedam godina ponavljaš iste pogreške, to je već dijagnoza ili brutalan interes zbog kojeg u konačnici trpi onaj koji je najvažniji, a to je Hajduk.

Moja iluzija, koja će to i ostati, je da, recimo, klub bude "narodni" u smislu vlasništva, ali da predsjednik bude ozbiljan igrač, kojeg će se na koljenima moliti da svojim imenom, sposobnosti i financijskom moći upravlja klubom i novčanim resursima. Recimo 'Tommy', a da se sportska struktura, prava i obaveze, stave u ruke, recimo, Pletikose, Tudora, Ivana Jurića, Ivana Leke uz trenere u školi poput Miše, Jarnija, Španjića i ostalih koji imaju znanja, energije i ambicija. U tom slučaju siguran sam da se ne bi treniralo po Verheyenu, odnosno vjerojatno bi se netko i oznojio na treningu".

'Nisam toliki mazohist da čitam intervje Davora Šukera'

NET.HR: Kako komentirate trenutačno stanje u hrvatskom nogometu? Ima li pomaka na bolje, što se treba napraviti ili dogoditi da nogometna javnost u Hrvata s više optimizma i simpatije, ajmo tako reći, gleda prema HNS-u? Nakon srebra sa SP-a, popularnost Davora Šukera i ostalih vodećih ljudi u Savezu i nije nešto porasla. Točnije, uopće nije porasla. Kako bi navijači rekli, "brend i dalje nije naš frend", unatoč uspjehu u Rusiji...

JELIČIĆ: Nemam volje ponavljati se u smislu stanja u HNS-u, a nisam toliki mazohist da čitam intervje Davora Šukera. O njemu kao nogometašu i kao osobi koja mi je jako pomogla kad sam otišao u Sevillu mislim sve lijepo, ali o njemu kao nogometnom umirovljeniku, odnosno funkcioneru, mogu samo kazati da su se spojile dvije nespojive osobine, neviđena taština i limitiranost, nažalost. Isto tako, na jedan način mi je žao i Zlatka Dalica koji misli da će promjeniti hijene koje su mu radile o glavi, a sad su u ćeki. Vjerojatno su rekli 'majke mi' nećemo više".

'Ronaldov postupak govori najviše o njemu samom'

NET.HR: Ronaldo je u Juventusu i dalje bez pogotka, Luka je uzeo i Uefinu nagradu za najboljeg igrača Europe. Zbog toga nisu oduševljeni niti CR7, niti njegovi agenti, kao niti obitelj. Otvoreno su u svojim istupima to dali do znanja. Igrali su skupa toliko godina Luka i Cristiano, Modrić je jako mnogo radio za njega na terenu i onda dobije takvu povratnu reakciju...

JELIČIĆ: Ronaldov postupak govori najviše o njemu samom, ali me ne iznenađuje jer koliko god bio jedan od najvećih svih vremena, u pitanju je GOAT egoizma, a siguran sam da je sada i Realova svlačionica prodisala.

NET.HR: Modrićevo svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću donijelo mu je nepopularnost kod dijela hrvatskih navijača, najviše se tu radi o ultrasima, ima tu i tzv. običnih navijača, simpatizera, a radi se o čovjeku koji je predvodio Vatrene do finala SP-a, bio najveći protagonist povijesnog hrvatskog uspjeha, te i na kraju ponio nagradu za najboljeg igrača turnira...

JELIČIĆ: Luki Modriću se iskreno divim na svemu što nam je donio kroz svoj sportski opus i može biti primjer svima, pogotovo gledajući njegov križni put odrastanja, djetinjstva i nogometnog razvoja. Ono što dobro znam, a većini promiče ispred zdravih očiju i razuma jest da je Luka Modrić na terenu jedan od najboljih na svijetu, a izvan njega čovjek sa svim vrlinama, manama i ograničenjima, poput svih nas. To što ga većina idealizira u svakom pogledu, nije njegov već njihov problem.

'Nacionalnim stadionom neće se riješiti problemi hrvatskog nogometa'

NET.HR: Nacionalni stadion, treba li ga se raditi ili ne?

JELIČIĆ: Nacionalnim stadionom neće se riješiti problemi hrvatskog nogometa, već decentralizacijom, vjerodostojnošću, poštenjem i transparentnošću, bez upliva ili temelja politike, a ako pričamo o infrastrukturi potrebniji su nam kampovi, akademije i razvoj struke i djece unutar tih akademija.

NET.HR: Da ste vi izbornik, odnosno da ste na mjestu Zlatka Dalića, biste li u reprezentaciju vratili Nikolu Kalinića?

JELIČIĆ: Zlatko Dalić je bio vrlo jasan po pitanju Nikole Kalinića. Svatko može pogriješiti, veličina je u spoznaji i oprostu, a u tom smislu je Kale na potezu. Takav profil napadača nam je jako potreban, ali samo ako je u funkciji momčadi, odnosno jasne hijerarhije.


Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo