Moderno nogometno vrijeme / Jedni se bune, drugima je izvanredan: 'Bjelica nema pravo govoriti da je VAR neprihvatljiv'

Nenad Bjelica ne želi VAR u svom životu, no za dva mjeseca dolazi mu u hrvatsku ligu

8.11.2019.
15:30
VOYO logo

Nekom ruši snove, nekom otvara vrata raja - to je VAR, video tehnologija s kojom ponekad s puno upitnika žive treneri i igrači. Nenad Bjelica ne želi VAR u svom životu, no za dva mjeseca dolazi mu u hrvatsku ligu.

Dinamo je imao sve, do trenutka kad se oglasio VAR, a njemački sudac Felix Brych ugledao je - propušteni incident. Lakat Theophila-Catherina prema glavi Šahtarova vratara Pjatova i u posljednjim sekundama utakmice pokazao na bijelu točku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimir je utihnuo, igrači su plakali, a inače staloženi Nenad Bjelica nije mogao obuzdati bijes. VAR je nazvao cirkusom. 

"Nepotrebna tehnologija. Bolje mi je bilo u životu bez VAR-a, a vidite i sami da je on dosta pogrešiv. Ako imamo neku tehnologiju onda bi trebala biti nepogrešiva. Znači, kad lopta prijeđe liniju gola, nek odluči VAR. Da li je zaleđe ili nije, nek odluči VAR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovi penalčići i penali, rukice uz tijelo, rukice u prirodnom položaju, na zemlji, to je sve smiješno i daje veliki prostor za manipulaciju i neću nikad biti pristaša VAR-a. Nikada", kazao je u srijedu Bjelica.

"VAR je i na Svjetskom prvenstvu pokazao da je jedan izvanredan alat. VAR je jedna druga šansa, zbog kamera koje ima, imamo mogućnost provjeriti da li se radi o čistoj i očitoj pogrešci ili se radi o propuštenom incidentu. Moram reći da je iznimna privilegija da sudac ima drugu šansu i da donese ispravnu odluku", rekao je bivši HNS-ov instruktor za VAR Bruno Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku koji je obilježio utakmicu, čini se, nikome ništa nije bilo jasno. Ni nogometašima Dinama ni pomoćnom treneru na klupi Šahtara.

"Meni ništa nije jasno, ako ćete iskreno"

"Ja sam mislio da je bio penal na Taisonu međutim kad je sudac došao gledati VAR vidio sam da je u stvari na Pijatovu", rekao je pomoćni trener Šahtara Darijo Srna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamovac Đira mislio je da je njemački sudac njemu svirao jedanaesterac. 

"Pa u prvom trenutku sam i ja isto mislio da je meni svirao", kazao je nogometaš Dinama Marko Đira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srna je ipak priznao da njemu tu ništa više nije jasno.

"A i nogomet je čudna igra, nogomet je čudan sport. Pijatov prošli put u Harkivu pokloni penal iz ničega i danas na njemu bude penal. Prema tome, meni ništa nije jasno, ako ćete iskreno", rekao je Srna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krivim samo nas"

Skočio je Nenad Bjelica i zbog starta na kapetanu Ademiju i zbog ovog starta na Bruni Petkoviću. Ali ni sudac ni VAR nisu se oglasili. 

"Iskreno, krivim samo nas. Ne mogu nešto reći protiv sudaca. Bože moj, nek rade svoj posao. Mislim da smo to trebali izdržati. Netko napravi grešku, ali to je sastavni dio igre", rekao je iskreno Dinamovac Dino Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igre koju će VAR od proljeća nadgledati i u HNL-u. Bjelicin istup stoga je pod povećalom. 

"Niti trener Bjelica niti bilo tko drugi, a osobito on koji ima ogroman utjecaj  u hrvatskom nogometu, opravdano ima snažan utjecaj jer je napravio puno za hrvatski nogomet kroz Dinamo u Ligi prvaka, nema pravo govoriti, pred uvođenje VAR-a u Hrvatsku, da je VAR nešto što je neprihvatljivo. Dapače, on treba biti podrška tome", kazao je Bruno Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od neopisive želje, borbe i sreće do šoka, bijesa i tuge. Sve u jednoj od najemotivnijih večeri na Maksimiru.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo