IZBORNIK SREBRNE FUTSAL GENERACIJE O POVIJESNOM USPJEHU: / 'Poklopilo nam se kao Vatrenima u Rusiji, to je kao da Dinamo pobijedi City'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon velikog uspjeha sportaša mora uslijediti i vrednovanje tog uspjeha u Hrvatskoj.

17.9.2019.
8:02
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nikad nijedna hrvatska reprezentacija nije bila ni u kakvom finalu koje je organizirala UEFA. Sve do prošle subote. Hrvatska mlada futsal reprezentacija do 19 godina prva je ostvarila taj uspjeh. Nakon dramatičnog, filmskog polufinala protiv Portugalaca Španjolci su jednostavno bili prevelik zalogaj za Hrvatsku.

U grupnoj su fazi odličnim nastupima svladali Nizozemsku 6:0 i Ukrajinu 3:1, da bi se u dramatičnom polufinalu s Portugalom dva puta vraćali iz rezultatskog zaostatka te pobijedili boljim izvođenjem šesteraca, a poraz od Španjolske bio je jedan od onih koji su gotovo pa ravni pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FINALE U19 FUTSAL EURA, HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 1:6: /

Hrvatska osvojila srebro za povijest, Španjolska je europski prvak

Image
FINALE U19 FUTSAL EURA, HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 1:6: /

Hrvatska osvojila srebro za povijest, Španjolska je europski prvak

Sad kad su se emocije malo stišale i glave ohladile, popričali smo s izbornikom Marinkom Mavrovićem o jedinstvenom uspjehu hrvatskog sporta. Prvo pitanje je bilo: Kako je to biti viceprvak Europe?

"Dok smo bili tamo, nismo uopće bili svjesni što smo postigli. Sad je taj osjećaj postao pravi. Sretni smo i ponosni jer smo napravili najveći uspjeh Hrvatske pod okriljem UEFA-e. Nikad nijedna selekcija nije stigla do finala Europskog prvenstva. A naš početni cilj bio je samo proći grupu", odgovorio je srebrni izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kao da Dinamo pobijedi City'

Rušenje Portugala u polufinalu ravno je čudu, pogotovo kad uzmemo u obzir kakvi su njihovi uvjeti treninga i koliko se ulaže u futsal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate znati da Portugalci i Španjolci imaju U15, U17 selekcije... Španjolska reprezentacija sastavljena je od igrača vrhunskih momčadi kao što su Barcelona ili Murcia, dok Portugalci igraju za Sporting, Benficu, Bragu... Ulaganja u njihov futsal su velika, a njihove momčadi su već četiri godine na okupu i ti igrači igraju zajedno. Mi smo igrali kroz ove dvije godine prijateljske utakmice, no ne na razini na kojoj su oni. Usporedba bi bila kao da Dinamo sad dobije Mancheseter City. Mi imamo uvjete, ali ni blizu kao i oni", objasnio je Mavrović.

Da bi Hrvatska postala viceprvak Europe u futsalu bilo je potrebno puno različitih uvjeta, a izbornik mlade reprezentacije usporedio je to s putem Vatrenih u Rusiji prošlog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mora se poklopiti milijun stvari. Kao našim Vatrenima na Svjetskom prvenstvu. Morate imati dozu sreće, ali i zajedništvo i jedno veliko srce. Treba taktički pripremiti utakmice i analizirati protivnika. Igrači su stvarno vrhunski reagirali, uspjeli smo se adaptirati na sve protivnike i jednostavno sve to smo odradili vrhunski i napravili fenomenalan rezultat", rekao je Mavrović.

Image
Foto: UEFA
Image
Foto: UEFA

Buduće zvijezde

Vidjeli smo da je naša reprezentacija krcata talentom. Naši dečki imaju svjetlu budućnost,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo polako. To su momci od 19 godina koji se tek moraju dokazati u svojim klubovima u seniorskoj konkurenciji i neki od njih krenuti sa seniorskom reprezentacijom. Sigurno je da će napraviti vrhunske stvari ako ostanu fokusirani jer ovo je izuzetno naporan sport koji traži čisti profesinalizam. Velike karijere, ako Bog da, napravit će Jurlina, Čizmić, Sučić, Mužar, Vukelić... Sve su to vrhunski igrači i ja im želim sve najbolje i da mogu živjet od tog sporta danas-sutra", ispričao je Mavrović.

Nakon velikog uspjeha sportaša mora uslijediti i vrednovanje tog uspjeha u Hrvatskoj. Futsal se igra uvijek i svugdje, a na vidiku su i promjene koje će mu omogućiti da se više popularizira i profesionalizira u našoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate znati da su dvorane pune diljem Hrvatske. Imamo veću posjećenost sigurno nego košarkaška liga, a i neke utakmice 1. HNL. Nadam se da će to prepoznati sponzori i gradovi. Klubovi su opterećeni financijski zbog velikih putovanja. Nadamo se promjeni kategorizacije sportova i da futsal neće biti na zadnjem mjestu da bismo mogli nastaviti s ovakvim rezultatima. Napravili smo rezultat, sad možemo nešto tražiti", zaključio je izbornik Mavrović.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo