HIT NAD HITOVIMA / Itekako će vas iznenaditi tko je trenutno najskuplji hrvatski nogometaš. Eksplodirao je prošle sezone, a u reprezentaciji je tek godinu dana

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Fantastičnim predstavama je privukao interes mnogih europskih velikana

6.6.2022.
18:17
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Već se prije koju godinu znalo da će Joško Gvardiol biti uzdanica hrvatskog nogometa za budućnost, ali nitko nije očekivao da će se mladi branič tako brzo prilagoditi na najzahtjevnije utakmice, a kamoli da će ga ugledni švicarski nogometni institut CIES proglasiti najskupljim hrvatskim nogometašem. Procvjetao je dolaskom u RB Leipzig, a njegove sjajne igre u klubu samo su se "prelile" i u reprezentaciju.

Fantastičnim predstavama je privukao interes mnogih europskih velikana, a nedavno su britanski mediji prenijeli kako je naš stoper prva želja sjajnog njemačkog trenera koji vodi Chelsea - Thomasa Tuchela, kao i Tottenhama i Antonija Contea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema popularnom SofaScoreu, Joško je u nizu statistika najbolji mladi branič: Ima najviše oduzetih loptu, najviše presječenih loptu, najviše dodira s loptom, najviše osvojenih posjeda i osvojenih duela, najviše točnih dodavanja, kao i najviše dodavanja u posljednju trećinu, najveću prosječnu ocjenu, kao i najviše udaraca u okvir. Statistika jasno pokazuje: Osim što je iznimno bitan za obrambene zadaće, Joško je prototip modernog stopera.

Odnosno, Gvardiol sudjeluje u izgradnji napada, može ga se koristiti kao kreatora iz posljednje linije, a to su segmenti u igri koji se iznimno cijene u današnjem nogometu. Već se sada istaknuo kao jedan od stožernih igrača bundesligaša. Standardno igra, a njegove predstave, kao i statistike, pokazuju koliko je važan za Leipzig. Također, RB Leipzig je poznat kao klub koji razvija igrače te pružaju prilike mladim nogometašima, a ujedno su izborili i nastup u Ligi prvaka. Na najvećoj pozornici žele svi igrati, pa tako i naš Joško, a ove su sezone pokazali i da se mogu boriti za trofeje. Osvojili su Njemački kup te su u Europa ligi stigli do polufinala, gdje su Rangersi bili bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Najskuplji Hrvat

Zbog svega što je ove sezone postigao, zbog činjenice da je ponajbolji mladi stoper u Europi, da je ove sezone eksplodirao i da ima perspektivnu budućnost, CIES je procijenio Gvardiolovu vrijednost na vrtoglavih 99.8 milijuna eura!

Da, da, gotovo 100 milijuna eura vrijedi Gvardiol i to ga čini najskupljim hrvatskim nogometašem, a zanimljiv je isto tako i ostatak popisa. Na vrhu popisa je Kylian Mbappe koji je procijenjen na 206 milijuna eura. Iza njega je Vinicius Junior kojeg procjenjuju na 185 milijuna eura, zatim je Erling Haaland kojeg CIES vrednuje sa 153 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su obrambeni igrači u pitanju, najskuplji je igrač Manchester Cityja Ruben Dias (110 milijuna eura), najvredniji golman je Gigi Donnarumma (74 milijuna eura), najskuplji bek je Trent Alexander-Arnold (87 milijuna eura), dok je najskupocjeniji veznjak Pedri (135 milijuna eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo