Brojka od koje boli glava / Institut za javne financije: 'Dinamo je u 20 godina zaradio više od milijardu kuna samo od transfera!'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U publikaciji Fiscus je dubinski analizirana struktura prihoda i rashoda, kao i imovine, obveza i kapitala hrvatskih nogometnih klubova. Posebna pozornost posvećena je transferima nogometaša, a analiza je otkrila neke nevjerojatne brojke

15.2.2016.
16:23
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Nogomet već odavno nije samo igra. Štoviše, zadnjih godina se čini kako je sportsku igru na travnjaku u drugi plan bacio biznis. Milijuni koji se vrte oko nogometa i onih koji ga igraju izazivaju sve značajniju pozornost u gospodarstvu i fiskalnim sustavima, a ovim fenomenom su se pozabavili i u Institutu za javne financije.

U publikaciji Fiscus su dubinski analizirali strukturu prihoda i rashoda, kao i imovine, obveza i kapitala hrvatskih nogometnih klubova. Posebna pozornost posvećena je transferima nogometaša, a analiza je otkrila neke nevjerojatne brojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Dinamo od sezone 1995./96. pa do tekuće sezone obavio ukupno 906 kupoprodajnih transakcija, a neto zarada od svih tih transfera iznosi više od milijardu kuna, točnije, 1.015.930.000,00 kuna.

Image

Publikacija Fiscus

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih deset klubova s najvećom zaradom od transfera čine uglavnom klubovi iz prve lige, uz izuzetak Istre 1961, umjesto koje se na tablicu ubacio Varaždin - klub iz treće lige.

Valja istaknuti da je jedan od klubova druge lige (Dinamo II) zapravo rezervna momčad prvoligaša Dinama zbog čega je financijskom analizom obuhvaćen 21, a ne 22 nogometna kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo