IDEMO SE SADA REALNO POZABAVITI OVIM, NAZOVI, IZBOROM: / Je li Modrić zaslužio mjesto među najboljih 11 igrača svijeta?

Image
Foto: Profimedia

Real Madrid je usprkos jednoj od najslabijih sezona u svojoj povijesti imao je najviše igrača uvrštenih u najbolju momčad

25.9.2019.
10:38
Profimedia
VOYO logo

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, petu je godinu zaredom izabran u najboljih 11 igrača svijeta za prošlu sezonu prema izboru Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA).

"Jako sam zadovoljan što sam opet ovdje. To se postiže radom i žrtvovanjem, a također i podrškom trenera i suigrača, jer bez njih bi to bilo nemoguće postići. Za mene je ova nagrada jedno od najboljih priznanja jer glasuju protivnički igrači. Njihovi glasovi me čine sretnim i ponosnim, te sam im zahvalan na tome", rekao je 34-godišnji Modrić nakon FIFA-ine priredbe u Milanu. Modrić je lani osvojio nagradu "The Best" za najboljeg nogometaša svijeta u izboru u kojem sudjeluju kapetani i izbornici nacionalnih reprezentacija te novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pazite sada bizarnost ove dodjele. Real Madrid je usprkos jednoj od najslabijih sezona u svojoj povijesti imao je najviše igrača uvrštenih u najbolju momčad, njih četvoricu. Uz Modrića su priznanja dobili stoper Sergio Ramos, lijevi bek Marcelo i ofenzivni vezni Eden Hazard koji je prošle sezone igrao za londonski Chelsea.

Image
Foto: Profimedia, Shutterstock Editorial, MARCA/SIPA
Image
Foto: Profimedia, Shutterstock Editorial, MARCA/SIPA

Eden Hazard, Marcelo Vieira Júnior, Sergio Ramos and Luca Modric The Best FIFA Football Awards, Milan, Italy - 23 Sep 2019, Image: 472865246, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Shutterstock Editorial, MARCA/SIPA

Zašto je tu itko iz Reala?

"Jako je važno što su ovdje bila četvorica igrača Real Madrida. To znači da nas ljudi prepoznaju i da radimo dobre stvari, premda neki tvrde suprotno. Ovo samo pokazuje kako se cijeni što radimo, i ono što smo napravili", pokušao je tako Modrić objasniti ovaj fenomen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasit ćemo jednu stvar. Real Madrid je prošlu sezonu završio na trećem mjestu u španjolskom prvenstvu s rekordnih 19 bodova zaostatka za prvakom Barcelonom. Dakle, bila im je to jedna od najgorih sezona u novijoj povijesti, ali ne samo na ligaškim poljima. Real je također ispao u polufinalu španjolskog kupa od Barcelone, a u Ligi prvaka je bio eliminiran u osmini finala i to od Ajaxa. Uzeli su samo eto Svjetsko klupsko prvenstvo, koje je više kao revijalno natjecanje kojemu se ne pridaje previše značaja, a na kojem je Real igrao protiv inferiornih momčadi poput Al-Aina.

Pitali su se mnogi i bili vrlo oštri nakon FIFA-ine objave najboljih 11 svijeta, a pitat ćemo se i mi. Je li ijedan od igrača Real Madrida zaslužio biti u ovoj momčadi nakon tako grozomorne sezone u kojoj su smijenili dva trenera i na kraju s trećim, Zinedineom Zidaneom, nastavili s jednako lošom formom i u novoj sezoni? Za početak izdvojit ćemo neka od mišljenja s Twittera, čisto da se dobije uvid u mnijenje javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što Marcelo, Ramos i Fifina prijevara Luka Modrić rade na ovoj listi kad nisu niti među 10 najboljih prema glasovima navijača? Što su to oni napravili u prošloj sezoni da su zaslužili naći se među najboljima? Fifa je ovim izgubila kredibilitet. Nema niti standarde niti kriterije za ove nagrade”.

"Marcelo, Ramos i Luka nikako nisu zaslužili biti dio tog društva. Real Madrid je bio totalno s*anje prošle sezone. Moramo reći stop ovoj monotoniji od nogometa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako da objasnim svojim klincima da je Luka Modrić osvojio nagradu najboljeg protiv nekog tko ima bolju statistiku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravedan izbor

Mi nećemo upotrebljavati ovako agresivnu retoriku, ali navijači se legitimno pitaju kako to da su se trojica nogometaša Reala, od toga dvoijca koja su bila ili u potpunosti izvan forme ili u teškom padu u odnosu na sezonu prije, uspjela upasti u ovu elitnu kombiniranu momčad. Marcelo je, recimo, više od pola prošle sezone proveo na klupi Real Madrida ili izvan momčadi zbog ozlijede, a kada je i igrao djelovao tek kao sjena onom Marcelu kojeg smo navikli gledati ranije. Spomenimo i kako se niti nakon dolaska Zidanea, koji ga je uvrstio ponovo u momčad, Marcelova forma nije popravila. Puno realniji odabir za poziciju lijevog beka bio bi Liverpoolov Andy Robertson, čovjek koji je osvojio Ligu prvaka i koji je statistički jedan od najefiksnijih igrača na svojoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Sergio Ramos svakako pripada među najbolje stopere današnjice, ali on, kao i ostatak ekipe Reala nije imao dobru sezonu, pa se svakako može reći kako nit iza njega ne bi trebalo biti mjesta u ovoj momčadi. Da stvar bude gora, Ramosa kao da su silom ugurali u zadnju liniju postavivši ga na poziciju desnog beka, dok je tu poziciju, prema našem skromnom mišljenju, puno više zaslužio jedan od ključnih igrača Liverpoola, osvajača Lige prvaka, ponajbolji desni bek svijeta, Trent Alexander-Arnold. Nasilno postavljanje Ramosa na desnog beka i uskraćivanje te pozicije jednom od najboljih na svijetu, zaista se može nazvati lakrdijom.

Image
Image

(FromL) Belgium and Real Madrid forward, Eden Hazard, Paris Saint-Germain and France forward Kylian Mbappe and Real Madrid and Croatia midfielder Luka Modric pose during the presentation of the FIFA FIFPRO World Men Eleven team during The Best FIFA Football Awards ceremony, on September 23, 2019 in Milan., Image: 472671492, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP, Marco Bertorello

Što ćemo s Modrićem?

Iako se mnogi u Hrvatskoj neće složiti, Luka Modrić također nije zaslužio biti u ovoj momčadi. Nije tajna i sam Modrić ne poriče da je imao lošu sezonu, prvo je više od pola godine hvatao formu, a drugo teret koji mu je Real postavio na leđa bio je prevelik. Odlaskom Cristiana Ronalda, Modrić je postao lider i prvo ime kluba, ali se s time nije mogao nositi. Kako se prošloga ljeta zbog Svjetskog prvenstva nije stigao odmoriti niti tjedan dana, Modrić se sve do siječnja mučio s povratkom u formu te je na kraju razočarao navijače i novinare koji su iz tjedna u tjedan otvarali paljbu po njemu zbog loše forme i blijedih partija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Real je igrao sve gore i praktički već u veljači predao titulu prvaka Barceloni, a Modrić se u kakvu-takvu formu počeo vraćati tek na proljeće, dok je Real i dalje padao u formi. Činjenica je, bila je ovo najgora sezona Modriću još od one prve u Real Madridu kada je proglašen najgorim pojačanjem cijele lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne kažemo da je Modrić loš, odigrao je on dobru sezonu i bio je svijetla točka momčadi puno puta, ali činjenica je, Real je igrao loše, kao i Modrić, Ramos i Marcelo. S druge strane umjesto Modrića sasvim bi legitimno bilo staviti, recimo, Bernarda Silvu iz Manchester Cityja, kluba koji je prošle sezone osvojio čak 98 bodova u Premiershipu i koji je bio nosioc igre u momčadi Pepa Guardiole. Bilo je tu još optimalnijih igrača, mogao je tu biti, recimo Christian Eriksen, ili čak Donny van de Beek iz Ajaxa, a eto da ne ispadnemo antihrvatski orijentirani, čak je Ivan Rakitić više zaslužio biti u ovoj ekipi, uz svo dužno poštovanje Modriću.

Dojma smo kako je ovaj izbor FIFA-e ili na neki način dirigiran, politiziran ili izrazito površan, jer drugačijeg objašnjenja nemamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo