HRVATSKA VJERUJE VATRENIMA: / 90 posto misli da ćemo proći skupinu, ali nema puno ljudi koji misle da ćemo biti prvaci Europe

Valicon je proveo istraživanje o očekivanjima građana Hrvatske o nogometnom Euru koji nas čeka ovog ljeta

21.5.2021.
14:01
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživanje agencije Valicon pokazuje da gotovo tri četvrtine građana namjerava gledati barem neke utakmice EURA 2021. Uz visoku gledanost ne izostaje niti optimizam hrvatskih navijača – čak 90 posto onih koji će pratiti EURO predviđa da će Vatreni proći skupinu i ući u osminu finala.

Agencija Valicon je krajem travnja i početkom svibnja ove godine provela istraživanje s ciljem ispitivanja interesa građana za nogometni EURO 2021. Hrvatska reprezentacija na nadolazećem EURU otvara skupinu D utakmicom protiv Engleza 13. lipnja na Wembleyu. S Englezima imamo niz žestokih okršaja, a nama su sigurno najdraži polufinale na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, te legendarna utakmica iz 2007. kad smo na tom istom Wembleyu sa 3:2 savladali Engleze, koji taj poraz nazivaju najgorim trenutkom u povijesti ovog za njih mitskog stadiona.

U drugoj utakmici skupine Vatreni igraju Česima 18. lipnja, s kojima su remizirali na prošlom EURU u Francuskoj, dok u zadnjoj utakmici skupine 22. lipnja u Glasgowu čekaju nas Škoti, koje Vatreni još nikada nisu uspjeli pobijediti na službenim natjecanjima.

Usprkos teškim protivnicima u skupini, građani Hrvatske optimistični su oko prolaska Vatrenih u daljnji krug natjecanja. Čak 90 posto građana koji će pratiti EURO 2021 vjeruje da će Vatreni uspješno proći skupinu te se plasirati u osminu finala. Optimizam ne izostaje niti u daljnjim fazama natjecanja. Gotovo tri četvrtine onih koji namjeravaju gledati EURO smatra kako će Hrvatska dogurati najdalje do četvrtfinala, 14% smatra kako će Vatreni ući u polufinale, još 10% kako će ući u finale, dok je onih koji smatraju kako će hrvatska nogometna reprezentacija zasjesti na krov Europe i osvojiti EURO ima 4%.

Žene su optimističnije

Iako su žene nešto manje sklone gledanju ovakvih događaja, barem u njihovim ranim fazama dok euforija još nije na vrhuncu, one koje će redovito pratiti prvenstvo su optimističnije po pitanju plasmana hrvatske reprezentacije od muškaraca. Tako čak 70 posto gledateljica smatra kako će Vatreni ući u četvrtfinale ili više od toga dok je kod muškarca samo 51 posto onih koji dijele takva predviđanja. Mlađi su optimističniji od starijih, kao i oni iz ruralnih sredina u odnosu na one iz urbanih. Ipak, i u tim skupinama maksimalno je 10-ak posto ispitanika koji vjeruju da će hrvatska nogometna reprezentacija osvojiti EURO.

Prema rezultatima ovog Valiconovog istraživanja, interes građana za gledanjem nadolazećeg prvenstva je dosta velik - 73 posto odraslih građana RH planira pogledati barem neku utakmicu na EURU. Najaktivniji navijači pred malim ekranima će izgleda biti mladi između 18 i 29 godina – oni su skloniji gledanju (gotovo) svih utakmica u odnosu na ispitanike ostalih dobnih skupina.

Među zainteresiranim gledateljima EURO 2021 svaki peti vjeran je isključivo hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te namjerava gledati samo utakmice Vatrenih. Što se tiče rodnih razlika u gledanju nogometnog EURA, ne iznenađuje podatak kako su muškarci ti koji će češće pratiti ovo natjecanje pred TV-om - 82 posto muškaraca namjerava pogledati barem neku utakmicu na prvenstvu. Ipak, i kod žena je taj postotak prilično visok, budući da čak 65 posto njih će također pogledati barem jednu utakmicu na EURO 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali