OVO NISTE ZNALI / HNL rekordi koji se nikad neće oboriti: Hajduk je bio dominantan, ali Dinamo je nedodirljiv

Image
Foto: Pixsell

Povodom početka HNL-a bacili smo oko na povijesne knjige i uočili nekoliko rekorda za koje je teško misliti da ih netko doista može srušiti. Evo o kojima se radi

17.7.2022.
9:00
Pixsell
VOYO logo

Vrijeme teče zaista brzo i osam tjedana od finala Hrvatskog kupa prošlo je za jedan treptaj oka. Prošla je nogometna sezona završila s Hajdukovim osvajanjem Kupa, a počela je prošli vikend sa Superkupom u kojem je Dinamo trijumfirao nakon izvođenja jedanaesteraca protiv splitskog kluba.

Godina koja je ispred nas donosi jedinstvenu nogometnu sezonu. Skoro svako europsko prvenstvo ove godine počinje ranije, a sve zbog Svjetskog prvenstva u Katru koje počinje sredinom studenog i završava sredinom prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, takav slučaj nije s Hrvatskom nogometnom ligom, koja svake godine počinje sredinom srpnja. Isti je slučaj i ove godine, pripreme su gotove, a kao tri glavna kandidata za naslov ističu se prvenstveno Dinamo, pa Hajduk i Osijek.

Povodom početka HNL-a bacili smo oko na povijesne knjige i uočili nekoliko rekorda za koje je teško misliti da ih netko doista može srušiti. Evo o kojima se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj pobjeda u sezoni

Nije tajna da je Dinamo debelo najuspješniji klub u povijesti HNL lige. Zagrebački klub osvojio je čak 23 naslova prvaka, što je znatno više od drugoplasiranog Hajduka koji ima šest naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno najdominantniji sastav Modrih u tom razdoblju našao se u sezoni 2006/07. Za Dinamo su tada igrali Luka Modrić, Eduardo da Silva, Davor Vugrinec, Vedran Ćorluka, Mario Cvitanović, Ognjen Vukojević, Sammir, Gordon Schildenfeld, Dino Drpić, Jasmin Agić i mnogi drugi...

Image
Foto: Pixsell

Ovaj je Dinamo završio sezonu s čak 30 pobjeda u 33 kola, što ostaje rekord HNL-a čak i nakon što se uvela 'Liga deset' i povećao se broj prvenstvenih kola na 36. Prva pobjeda Modrih bila je 1-0 protiv Slaven Belupa, a nakon toga rušili su Šibenik u rapsodiji golova 4-3, Pulu s 2-0 i Međimurje s 4-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvih deset kola, Modri su imali devet pobjeda, a jedini je Dinamu bodove uzeo Hajduk. Tada je susret 30. rujna na Poljudu završio bez pobjednika s rezultatom od 2-2.

Dinamo je upao u malu 'rezultatsku krizu' krajem listopada i početkom studenog. Tada je Slaven Belupo remizirao s Dinamom 1-1, a već iduće kolo Šibenik pobjeđuje zagrebački klub s 2-1! Dinamo je do kraja prvenstva pobijedio svaku utakmicu i time završio sezonu s čak 92 od mogućih 99 bodova, a u svakom kolu zabili su najmanje jedan pogodak i time postavili još jedan rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj pogodaka u sezoni

I dok je Dinamo poput nezaustavljivog stroja gazio po protivnicima u hrvatskom prvenstvu, jedan igrač Modrih postao je praktički fenomen. Bio je noćna mora za baš svaku obranu, ne samo hrvatsku, već i europsku.

Radi se o Eduardu da Silvi, koji je u sezoni 2006/07. zabio čak 34 ligaških pogodaka i time postavio možda najimpresivniji individualni HNL rekord. Sveukupno gledajući, popularni Dudu zabio je čak 47 golova u toj sezoni. Dodao je šest golova u Kupu, pet u europskim utakmicama i dva u Superkupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Moramo istaknuti i kako je HNL sezona tada imala 12 klubova igralo se trokružno i, samim time, 33 prvenstvenih kola. Usporedbe radi, Marko Livaja prošle je sezone imao jednu od najboljih individualnih sezona u povijesti lige, a zabio je 28 pogodaka u 38 kola.

Eduardo je te godine imao 34 golova u 33 kola, što znači da je u prosjeku zabijao 1.03 pogotka po utakmici. Teško je zamisliti da će u skorijoj budućnost neki igrač oboriti ovaj golgeterski rekord Dudua, koji ostaje jedan od najboljih igrača u povijesti hrvatske lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Svi na stadion! Ili ne...

4. svibnja 2002. godine odigrala se jedna od najposebnijih utakmica u povijesti Hrvatske nogometne lige. TŠK Topolovac i Pomorac odmjerili su snage u okršaju, a ovaj susret najpoznatiji je kao utakmica s najmanjim brojem gledatelja.

Image
Pele, Puškaš, Di Stefano...i Žanetić /

Ime mu je bilo zabranjeno u Jugoslaviji: Hajdukovac je bio prvi Hrvat među 11 najboljih na svijetu

Image
Pele, Puškaš, Di Stefano...i Žanetić /

Ime mu je bilo zabranjeno u Jugoslaviji: Hajdukovac je bio prvi Hrvat među 11 najboljih na svijetu

Prema službenom zapisniku, na toj je utakmici bilo samo 30 gledatelja! Topolovac ostaje jedan od najgorih klubova u povijesti lige. Osvojili su samo 14 bodova u 30 kola, a gubili su 8-0 od Zagreba i Šibenika, 7-1 kod Zadra i 5-0 od Marsonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezonu je Topolovac završio s 95 primljenih pogotka, a bili su jedan od gledanijih klubova te sezone. Ipak, slučaj nije bio takav protiv Pomorca, kada su na utakmicu došli valjda samo najvatreniji nogometni ljubitelji... ili članovi obitelji.

Image
Foto: Pixsell/PIXSELL

Desetka u mreži

U sezoni 1993/94. Hajduk je stigao do drugog naslova prvaka Hrvatske u ukupno tri godine. U 32. kolu prvenstva Hajduk je igrao protiv Radnika iz Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početnih 11 za Hajduk bili su Vatroslav Mihačić, Robert Vladislavić, Srđan Mladinić, Joško Španjić, Mirsad Hibić, Nenad Pralija, Milan Rapaić, Ante Miše, Tomislav Erceg, Dean Računica i Stipe Balajić.

Radnik nije imao baš nikakvih šansi, Utakmica je završila s ogromnih 10-0 za tadašnjeg hrvatskog prvaka koji je time još jednom potvrdio svoju veliku dominaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hat-trick dao je Erceg, a po dva pogotka dodali su Balajić i Rapaić. Miše, Računica i Pralija tresli su mreži jednom i tako okrunili najveću pobjedu u povijesti HNL-a.

Ostali impresivni HNL rekordi

  • Najviše naslova prvaka - Dinamo (23)
  • Najmanje bodova u sezoni - Varaždin (8 - 2011/12.)
  • Najviše poraza u sezoni - Radnik VG (29 - 1993/94.)
  • Najviše uzastopnih naslova prvaka - Dinamo (2005/06. - 2015/16.)
  • Najviše golova na jednoj utakmici - Marijo Dodik (6)
  • Najviše gledatelja na jednoj utakmici - Dinamo i Hajduk (45 000, Maksimir 1992.)
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo