Rijetko se viđa / HNL je bizaran ove sezone: Neke statističke kategorije su gotovo nevjerojatne

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Izrazita dominacija Dinama u prvoj trećini prvenstva dovela je do neobičnih situacija u HNL-u

17.10.2022.
12:18
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna liga nije ni izbliza onako zanimljiva kao što je to bila prošle sezone. Najveći 'krivac' je zagrebački Dinamo koji je nevjerojatno dobro ušao u sezonu skupivši čak 34 boda od mogućih 36 u uvodnih 12 utakmica.

Ostatak lige je očekivano zaostao, a jedino je splitski Hajduk zasad na jednoznamenkastom zaostatku s istim brojem odigranih utakmica dok Osijek kasni već deset bodova uz utakmicu više od Zagrepčana i Splićana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo tri momčadi s pozitivnom gol razlikom

Od četiri kluba koji su se prošle godine borila za naslov gotovo do samog kraja Rijeka je najviše podbacila te je tek u posljednja dva kola uspjela vezati pobjede te je sasvim sigurno da se ove godine neće uključiti u borbu za prve tri pozicije s obzirom na to da za Osječanima kaska 12 bodova, a za Splićanima i Zagrepčanima 14 odnosno 22 boda s utakmicom više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko statističkih rariteta možemo zamijetiti nakon prve trećine prvenstva. Kao prvo, samo tri prvoplasirane momčadi imaju pozitivnu gol razliku. Dinamo je na plus 24, odnosno u prosjeku po utakmici zabijaju dva pogotka više od protivnika. Modri su osobito uvjerljivi na Maksimiru gdje su u sedam domaćih utakmica zabili čak 26 golova.

Iza njih s plus 10 su Hajduk i Osijek s tim da Splićani bolje koriste domaći teren gdje je u pet susreta tek Istra došla do boda dok Osječani u sedam domaćih dvoboja imaju tri remija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti klub lige ima najgoru gol razliku

Zanimljivo je da najlošiju gol razliku u ligi ima četvrtoplasirana momčad prvenstva. Naime, Slaven Belupo ima 20 bodova iz 13 utakmica i gol razliku minus 11. Momčad Zorana Zekića je većinu svojih pobjeda ostvarila s jednim pogotkom prednosti dok su teško stradali dva puta protiv Dinama, jednom protiv Hajduka, Istre i Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, valja istaknuti kako samo prve tri momčadi lige imaju pozitivan skor na domaćem terenu, a slična je situacija i na gostovanjima samo je u tom slučaju u pozitivi Slaven Belupo, a ne Osijek. Šibenikova sezona sama po sebi je unikat no podatak da je momčad sa Šubićevca svih šest gostujućih utakmica odigrala bez pobjednika je zbilja fascinantna. Inače, Narančasti su od 13 dvoboja čak devet završili podjelom bodova.

Dinamo na manje od kartona po utakmici

Raritet je i golema razlika unutar lige po broju žutih i crvenih kartona. Rijeka s 45 i Gorica s 41 žutim kartonom predvode listu najkartoniranijih. Uz to te dvije momčadi imaju i najveći broj crvenih kartona s tim da Gorica uvjerljivo prednjači s čak šest komada u 13 utakmica odnosno gotovo jedan u svake dvije utakmice. Rijeka ih ima tri kao i Lokomotiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Na drugoj strani liste je Dinamo koji je u 12 odigranih utakmica dobio 11 žutih kartona. Crvenih nema kao što ih nema ni u preostale dvije ekipe s vrha ljestvice. Izuzmemo li ove ekstreme ostatak lige u 12 odnosno 13 utakmica je prikupio između 28 koliko ima Osijek i Varaždinovih 36.

Ono što fascinira čak i nije razlika između Dinama te Gorice i Rijeke. Naime uobičajeno je da bolje momčadi imaju manje potrebe za grubostima od onih koji većinu vremena provode u defenzivnom bloku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaja promašio penal nakon devet godina

Ipak raritet je razlika između Dinama i prvog pratitelja, Osijeka. Modri su u 12 odigranih susreta dobili čak 17 žutih kartona manje od Osijeka. Doduše, Dinamo pravi i najmanje prekršaja u ligi, tek devet po utakmici. Najblaža momčad uz Modre je Istra s 10.4 po susretu, a ostatak lige je između 11.5 i 13.8.

Među raritetima koje nam je donijela prva trećina ovosezonskog HNL-a je i činjenica da je Marko Livaja promašio kazneni udarac nakon više od devet i pol godina. Livaja je u tom periodu pogodio čak 18 uzastopnih penala što je daleko iznad europskog prosjeka od 80 posto realizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo