DEČKO KOJI OBEĆAVA / Hajdukov wonderkid Luka Vušković bi nastupom u derbiju izjednačio nevjerojatan HNL rekord

Image

Ako Luka Vušković istrči na travnjak Maksimira u nedjelju bit će to debi za anale hrvatskog nogometa te će izjednačiti rekord za koji se vjerovalo da je nedodirljiv

23.2.2023.
23:26
VOYO logo

Najveći hrvatski derbi je pred vratima. Dinamo i Hajduk naći će se u nedjelju u dvoboju koji može riješiti ili zakomplicirati prvenstvo jer trenutno Modri imaju osam bodova prednosti i utakmicu manje. Splićani će na Maksimiru loviti pobjedu koja bi im dala kakvu takvu nadu u nastavku prvenstva no to će biti sve samo ne lagan zadatak.

Image
PRISJETIMO IH SE /

Ovo su najmlađi debitanti u povijesti HNL-a: Neke od ovih klinaca ste sigurno zaboravili

Image
PRISJETIMO IH SE /

Ovo su najmlađi debitanti u povijesti HNL-a: Neke od ovih klinaca ste sigurno zaboravili

Naime, Hajduk nije u nekoj spektakularnoj formi, a 'bolnički karton' na Poljudu je toliko dugačak da bi takvo osipanje kadra teško podnijele puno moćnije ekipe od Majstora s mora. Ivan Leko će morat složiti momčad bez Lovre Kalinića i Josipa Eleza koji su već dulje ozlijeđeni no na listi 'stradalnika' su se posljednja dva tjedna upisali Dominik Prpić, Chidozie Awaziem, Dario Melnjak, Lukas Grgić, Anthony Kalik i Emir Sahiti. Točnije, Splićani na Maksimir idu bez osam igrača koji su ove sezone ili prvotimci ili u najozbiljnijoj rotaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lekina dvojba

Leku koji preferira igru s tri igrača u posljednjoj liniji posebno brine izostanak čak trojice stopera što znači da će u slučaju da poželi izvesti momčad u spomenutoj formaciji morati posegnuti još jednom u juniorski kadar i izvući…kadeta.

I to ne bilo kakvog kadeta, već Hajdukovog wonderkida Luku Vuškovića. Riječ je o mladiću kojeg svjetski skauti smatraju ponajvećim talentom svoga godišta u cijelom svijetu, a samo dva dana prije velikog derbija, puni 16 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako po godinama tek kadet, Vušković dominira cijelu godinu juniorskom konkurencijom, a na pripremama ga je Leko koristio ravnopravno s njegovim mnogo starijim kolegama iz posljednjeg hajdukovog reda.

Dječak koji obećava

Brat također talentiranog HSV-ovog defanzivca Marija Vuškovića u slučaju da nastupi u derbiju izjednačit će rekord Marka Dabre iz 2013. godine. Upravo je Dabro sa 16 godina i dva dana 30. ožujka 2013. godine postao najmlađi nogometaš koji je nastupio u HNL-u. U dresu Cibalije Dabro je zaigrao u susretu koji su Vinkovčani izgubili od Splita s 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dabrin rekord će teško tko uopće srušiti jer je dopuštena dob za nastup u elitnom hrvatskom rangu 16 godina tako da se Vuškoviću pruža jedinstvena prilika da se upiše u povijest.

Svakako da bi Vušković postao najmlađi igrač koji je ikad nastupio na najvećem hrvatskom derbiju. Taj status ima danas Alen Halilović koji je sudjelovao u derbiju 2012. godine u dobi od 16 godina tri mjeseca i 11 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, igrači koji su nastupili u HNL-u prije 17. rođendana i nisu takva rijetkost jer ih je na popisu 40-ak. Ipak, ako Luka Vušković istrči na travnjak Maksimira u nedjelju bit će to debi za anale hrvatskog nogometa.

Najmlađi nogometaši u povijesti HNL-a

Marko Dabro (Cibalija)  16 godina 2 dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Damjanić (Šibenik) 16 godina 4 dana

Lovro Zvonarek (Slaven Belupo)  16 godina 4 dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominik Križanović (Cibalija)  16 godina i 19 dana

Fran Brodić (Dinamo) 16 godina 3 mjeseca 11 dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominik Babić (Osijek) 16 godina 4 mjeseca 24 dana

Filip Živković (Osijek) 16 godina 5 mjeseci 20 dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borko Gorgiev (Inker) 16 godina 5 mjeseci 29 dana

Matej Delač (Inker) 16 godina 6 mjeseci 2 dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo