Uoči 85. derbija / Golovi, neredi i legendarni potezi: Prisjetite se derbija koji su obilježili povijest hrvatskog nogometa

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Hajduk i Dinamo između sebe su razmijenili 199 pogodaka, a, osim na terenu, utakmica se žestoko igrala i na tribinama

16.12.2018.
1:00
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Nijedna utakmica hrvatskog nogometa ne isplati se gledati kao derbi Dinama i Hajduka. Nedjelja na Maksimiru zasigurno će biti vatrena, a Hajduku pomoć Torcide treba više nego ikad.

Splitski "bili" loše su ušli u sezonu, za razliku od goropadnog Bjeličinog Dinama koji je ove sezone dovoljno moćan da neokrznut, bez poraza, prođe kroz grupnu fazu Europske lige. Hajduk je u posljednja dva kola upisao pobjede pod novim trenerom Oreščaninom, ali pobjede su to sumnjivog pedigrea jer su bodovi upisani protiv slabašnih Istre i Rudeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, najveći hrvatski derbi uvijek ima posebnu draž. Koeficjente, omjere i objektivne šanse nekog kluba možete zgužvati i baciti u smeće. To se pokazalo nebrojeno puta jer su se oba kluba upravo u derbijima pružali svoje najbolje partije, ma kakva im sezona bila.

Hajduk i Dinamo u najvećem se hrvatskom derbiju sastaju 85. puta u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, između sebe su razmijenili 199 pogodaka, a, osim na terenu, utakmica se žestoko igrala i na tribinama. Nekad i prežestoko. Prisjetimo se zajedno nekih derbija koji su se odigrali za vrijeme jugoslavenske lige te u 1.HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28. veljače 1982. Hajduk – Dinamo 1:2

“Tata” Miroslav Ćiro Blažević zamotan u bijeli šal pušio je cigarete i promatrao kako njegov Dinamo pobjeđuje u vjerojatno najbitnijoj utakmici šampionske sezone. Jugoslavenska liga tad je bila krcata talentiranim igračima pa je ova Dinamova titula ušla u legendu. Golove su zabili Zajec i Štef Deverić za Dinamo, a Vujović za Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. ožujka 1987. Dinamo – Hajduk 3:3

Ova utakmica na glasu je kao najatraktivniji derbi u povijesti. U ludoj utakmici Hajduk je poveo 1:3, ali se Dinamo uspio vratiti i uzeti bod. Popis igrača koji se našao na terenu u ovom derbiju uistinu je impresivan: Ladić, Cvetković, Besek, Munjaković, Boban, Mlinarić, Bogdanović, Jarni, Andrijašević, Jerolimov, Deverić, Čelić, Asanović, Vulić…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18. ožujka 1990. Hajduk – Dinamo 2:3

U vrijeme osamostaljivanja Republike Hrvatske nogomet je bio gotovo jednako jak kao i politika. Ova je utakmica, osim velikog broja golova, pokazala da Bad Blue Boysi i Torcida mogu zajedno funkcionirati, čak se i voljeti. Vrijeme je to u kojem se pjevalo da su „Dinamo i Hajduk dva kluba bratska i njima se ponosi cijela Hrvatska“. S jedne strane Bilić, Štimac, Jarni, Vučević, Jeličić, a s druge Ladić, Šuker, Boban, Shala. Sve sami majstori

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekinute utakmice 2000. i 2001. godine

Nije bratstvo Bad Blue Boysa i Torcide dugo trajalo. Po završetku rata nastavilo se rivalstvo, a početkom 2000-ih godina zabilježena su dva prekida derbija zbog divljanja navijača. Nisu to bile ni najmanje lijepe scene, a nogomet je, nažalost, bio u drugom planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15. travnja 2005. Hajduk – Dinamo 1:0

Hajduk je u Splitu na Poljudu odnio sva tri boda u derbiju protiv Dinama golom Slovenca Cimirotića, no u sjećanju je ostao legendaran start Dinamovog skupog „pojačanja Andersona Coste. Costa je u igru ušao s klupe u 80. minuti i nakon 20 sekundi dobio crveni karton. Srušio je time rekord HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

https://images.performgroup.com/di/library/Goal_Croatia/3f/b2/anderson-costa-dinamo_9tix53h2pi8j1qeku303wmksg.jpg?t=249004138&w=940

9. rujna 2005. Dinamo - Hajduk 0:0

Nije ovo bio derbi koji je umirao u nogometnoj ljepoti, završilo je bez golova, no bila je to prva utakmica Nike Kranjčara u bijelom dresu na Maksimiru i nije lijepo prošlo. Nekadašnjeg ljubimca Bad Blue Boysi su najprije dobro izviždali, a kasnije su ga za koji centimetar promašili kad su ga gađali gorućim bakljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

21. rujna 2008. Dinamo – Hajduk 0:2

Ova je utakmica važna iz dva razloga. Prvi je taj što je Hajduk nakon ove pobjede na Maksimiru morao čekati gotovo devet godina, a drugi, onaj puno legendarniji je potez Hajdukovog Mladena Bartolovića koji je izvrtio Mihaela Mikića. Bartolovićev dribling ušao je u opću kulturu i dobro je poznat svim pripadnicima Torcide, ali i ljubiteljima hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

10. kolovoza 2016. Hajduk – Dinamo 0:4

Teško će riječi opisati gorčinu s kojom su Hajdukovi navijači gledali kako Dinamo njihove ljubimce „trpa“ usred Splita. Bio je ovo jedan od najvećih Hajdukovih debakala u povijesti, a glavna zvijezda bio je Dinamov veznjak Marko Rog za kojeg se danima kasnije pričalo da je sam pobijedio Hajduka. Nedugo nakon ove utakmice prešao je u Napoli za 13 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo