FOOTBALL MANAGER / Najpopularnija nogometna simulacija predviđa uspjeh Vatrenih na SP-u: Ponovila se 1998. godina

Image
Foto: Grafika Danas.hr - PIXSELL

Igra je odlična i za simulacije pa smo odlučili simulirati Svjetsko prvenstvo koje se ove zime održava Kataru. Hrvatska će tamo braniti srebro iz Rusije, a mi ćemo vidjeti kako će Vatreni proći u ovoj simulaciji i što nam igra predviđa za nadolazeći Mundijal

6.11.2022.
9:00
Grafika Danas.hr - PIXSELL
VOYO logo

Football Manager je najpopularnija nogometna simulacija koja će vas upoznati s time kako je biti pravi trener nekog kluba, koliko je stvari bitno da bi sve funkcioniralo, ali će vas i zadiviti detalji do kojih ide ova igra koja svake godine izlazi u novom izdanju.

Image
YOSHIKA MATSUBARA ZA RTL.HR /

Japanac koji je plakao s Riječanima 1999. godine nakon ukradenog naslova: 'Ne mogu vjerovati što su nam napravili'

Image
YOSHIKA MATSUBARA ZA RTL.HR /

Japanac koji je plakao s Riječanima 1999. godine nakon ukradenog naslova: 'Ne mogu vjerovati što su nam napravili'

Osim što možete slagati taktike, razgovarati s igračima, analizirati protivnike, ulagati u klub, omladinske pogone, stadion i slično. Igra je odlična i za simulacije pa smo odlučili simulirati Svjetsko prvenstvo koje se ove zime održava Kataru. Hrvatska će tamo braniti srebro iz Rusije, a mi ćemo vidjeti kako će Vatreni proći u ovoj simulaciji i što nam igra predviđa za nadolazeći Mundijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se natječe u skupini F, a savez je odabrao Egipat kao pripremnu utakmicu za Katar. Hrvatska je pobijedila rezultatom 2-0 na Rujevici, a pogotke su zabili Vlašić, kojeg je izbornik koristio na desnom krilu te Kovačić.

Iznenađenja na popisu

Još je malo do početka prvenstva pa idemo vidjeti koga je izbornik Dalić pozvao. Novine ističu kako je iznenađenje da se među 26 odabranih igrača nije našao Badelj koji u stvarnosti već dulje nije dio reprezentacije. Na popisu se pronašao Petar Musa koji je uhvatio dobru formu pred SP te izbornik od njega očekuje velike stvari. Evo tko je dobio kartu za let u Katar: Sluga, Livaković, Ivušić, Lovren, Vida, Ćaleta-Car, J. Šutalo, Gvardiol, Vrsaljko, Juranović, Sosa, Perišić, Brozović, Kovačić, F. Bradarić, Modrić, Pašalić, Majer, Oršić, Vlašić, Brekalo, Kramarić, Petković, Livaja, Rebić i Musa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot naše simulacije

Hrvatska je Svjetsko prvenstvo otvorila pred 60 tisuća gledatelja i slavila protiv Kanade s 3-2 uz dva pogotka Kramarića i jedan Perišića. U drugom susretu skupine, Maroko je bio bolji s 3-2 i doveo Hrvatsku u nezgodnu poziciju. Rebić i Pašalić su postigli pogotke za Vatrene, no nije bilo dovoljno za tri boda. Posljednja i odlučujuću utakmica igrali su Belgija i Hrvatska, našim reprezentativcima je trebala pobjeda do koje su i došli rezultatom 1-4, a treba istaknuti još jednu odličnu predstavu Kramarića koji je uz pogodak namjestio i dvije asistencije.

Utakmica je dobro počela ranim pogotkom Modrića, Vlašić i Kramarić su također bili precizni, da bi točku na i stavio Livaja. Jedini pogodak za Belgiju je postigao De Ketelaere. Hrvatska je skupinu završila na prvom mjestu, druga je Belgija, dok Kanada i Maroko završavaju natjecanje. Skupina na koju također treba obratiti pozornost je ona s kojom se Vatreni križaju a u njoj Španjolska i Japan idu dalje, a Kostarika i Njemačka ispadaju te ostaju bez drugog kruga. Iznenađenje je podbačaj Nijemaca, no to znači da će Hrvatska u osmini finala igrati protiv Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: screenshot naše simulacije

Od ostalih skupina valja spomenuti kako je Portugal neočekivano završio treći, a dalje su prošli Južna Koreja te Urugvaj. Nakon prolaska grupne faze Hrvatska je teškom mukom izbacila Japan rezultatom 1-0, a glavni faktor ove utakmice bio je VAR koji je poništio pogodak Japancima. Kramarić je postigao jedini gol na ogledu, a najbolji pojedinac na travnjaku je bio vratar Livaković koji je obranio kazneni udarac u 68. minuti susreta. Hrvatska je tom pobjedom osigurala plasman u četvrtfinale gdje ju je čekala Srbija koja je prošla svoju skupinu kao drugoplasirana momčad iza Brazila.

Balkanski okršaj

Odlično otvaranje dvoboja, Hrvatska je okrunila ranim pogotkom Vide iz kornera glavom nakon deset minuta utakmice, Grujić je izjednačio u 28. minuti bombom s 22 metara, da bi do kraja poluvremena Pašalić zabio za Hrvatsku, a Živković poravnao rezultat na 2-2. Vatreni su dali gas u drugom poluvremenu te golom Vlašića i uz dva pogotka Kramarića slavili 2-5  te tako izborili polufinale Svjetskog prvenstva. Među najbolje četiri momčadi uz Hrvatsku našli su se Brazil, Nizozemska i Francuska, a upravo su Francuzi dočekali Vatrene u polufinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stari dužnici

Ne može proći neko natjecanje bez dvoboja Hrvatske i Francuske, a ovog puta sretnija je bila Francuska koja je pogotkom Mbappéa u 75. minuti izborila finale protiv Brazila, a Hrvatsku poslala u borbu za treće mjesto protiv Nizozemske. Vrlo dobar Livaković kroz cijelo prvenstvo u 27. minuti postigao je autogol, da bi se iskupio u 41. minuti i obranio jedanaesterac Depayu. Kramarić je apsolutni junak ovog SP-a budući da je postigao pogodak za izjednačenje u 51. minuti ogleda.

Kramarić postao heroj

Kada su svi mislili da ćemo gledati produžetke, Dalić je poslao sve u napad, a Kramarić u 93. minuti zabija za veliko slavlje i oduševljenje na stadionu. Ponovila se 1998. godina, Hrvatska je također igrala protiv Nizozemske za treće mjesto i slavila u tom ogledu s 2-1, istim rezultatom kao i u ovoj našoj simulaciji. Brazil je postao prvak svijeta pobjedom protiv Francuske s 3-2 nakon produžetaka i tako nakon 2002. godine ponovno preuzeo svjetski tron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji strijelac turnira bio je Mbappé s 11 golova, prati ga Kramarić s osam, Gakpo sa sedam, Lewandowski, Martinez, Depay i Jesus s pet pogodaka i ostatak društva. Novine su nakon natjecanja proglasile Njemačku kao reprezentaciju koja je najviše razočarala, a Hrvatsku kao momčad koja je najviše iznenadila, dok su utakmicu skupine u kojoj su Švicarska i Brazil remizirali 2-2 proglasili kao najboljim ogledom na cijelom turniru.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo