MODRI STROJ / Ubacili smo Dinamo u lige petice: Provjerite koju bi poziciju Modri zauzeli sa svojom vrijednošću

Image
Foto: Grafika RTL.hr - Slavko Midzor/PIXSELL

U najboljim ligama se nalaze veliki klubovi ne mogu izboriti Europu iako kvalitetom tamo pripadaju. To je prednost Dinama koji svake sezone ima priliku okusiti neko europsko natjecanje.

10.9.2022.
11:19
Grafika RTL.hr - Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Dinamo je već par sezona konstantan u europskim natjecanjima. To mu je naravno pridonijelo na vrijednosti kroz proteklih par godina, a sve je počelo sredinom 2018. godine kada je hrvatski prvak na trenersku klupu doveo Nenada Bjelicu. Tu kreće revolucija Modrih, klub je ekspresno stigao do play-offa Lige prvaka gdje je na kraju ispao protiv švicarskog Young Boysa.

Image
IMPRESIVNO /

Ovo je Dinamo u deset najboljih europskih liga: Pogledajte gdje bi se nalazili gledajući vrijednost momčadi

Image
IMPRESIVNO /

Ovo je Dinamo u deset najboljih europskih liga: Pogledajte gdje bi se nalazili gledajući vrijednost momčadi

Sezona prekretnica

Tim porazom su nastavili avanturu u grupnoj fazi Europa lige, a kasnije se pokazalo da je to bio pun pogodak. Plavi su uz vodstvo Nenada Bjelice prvi put osigurali europsko proljeće tako što su u skupini s Fenerbahčeom, Spartak Trnavom i Anderlechtom završili na prvom mjestu ljestvice, a put ih je potom doveo do dvoboja protiv češke Viktorije Plzen. Dinamo je upisao poraz 2-1 u prvom susretu, da bi u Maksimiru slavio 3-0 i prošao u osminu finala. Zagrepčane je tamo čekala portugalska Benfica koja je ipak bila jači suparnik i zaustavila Modre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je te sezone na Transfermarktu bio procijenjen na 80 milijuna eura, nakon čega tek kreće pravi rast. Sljedeće sezone je izborena Liga prvaka nakon što je u play-offu pao neugodni Rosenborg, a u skupini s Manchester Cityjem, Atalantom i Shakhtarom – hrvatski prvak je završio posljednji, iako je bio na korak do prolaska dalje. To je bila nešto drugačija sezona, Plavi po prvi put nisu bili "kanta za napucavanje" u Ligi prvaka te su oduševljavali nogometnu publiku diljem svijeta.

Povijesni rezultati

Dani Olmo je stupao na scenu, a cijena na Transfermarktu je iznosila 121 milijun eura. U sezoni 2020./21. Vrijednost se popela na čak 149 milijuna eura što je ostala najveća cifra u klupskoj povijesti koju Plavi još uvijek nisu uspjeli nadmašiti. Ono što krasi povijest maksimirskog kluba su europske pobjede kojih je bilo mnogo, Dinamo je postao prvi klub izvan Premier lige koji je srušio sva četiri londonska kluba. Redom su padali Arsenal, Tottenham, West Ham United i Chelsea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Impresivno zvuči kako je jedino Arsenal pao nešto ranije, bila je 2015. godina, a ostale tri pobjede su ostvarene u zadnjih malo više od godinu dana. Modri su tako pokazali da se mogu nositi sa svakim, a mi smo se malo poigrali i ubacili Plave u trenutno pet najboljih europskih liga i složili tablice. Saznajte koji bi Dinamo bio na ljestvicama kada bi se gledala samo vrijednost momčadi po Transfermarktu koja kaže da je hrvatski prvak trenutno težak 95 milijuna eura.

Premier Liga

Za početak, po mnogima najkvalitetnija liga na svijetu, ogroman broj klubova. Dinamo se očekivano nalazi na posljednjem mjestu, no moramo uzeti u obzir da bi igrom u engleskoj ligi klub bio privlačniji igračima. Modri bi svake sezone ako ostanu u elitnom društvu dobili 100 milijuna eura za pojačanja što je impresivna brojka. Također bi u tom slučaju samim time što je dio Premier lige Dinamo vrijedio barem 100 milijuna više što ga svrstava odmah tu negdje na razinu Fulhama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su jedno, a igre drugo, no dobro dođe za usporedbu. Iako je zagrebački klub rušio već spomenute londonske klubove i to na impresivan način moramo biti realni i reći da bi najrealnija bila grčevita borba za ostanak, u kojoj bi Modri, ako nastave igrati na ovaj način završili točno "iznad crte" na 17. mjestu i izborili ostanak. Ulaskom Dinama iz lige bi ispao Bournemouth.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e11f0d06-2eb0-11ed-ba8b-e24b4232ac47/original

Bundesliga

Dosta kvalitetna liga u kojoj svake sezone Bayern bez previše muke uzme titulu. Hrvatskim igračima je zadnjih godina njemačka liga dosta odgovarala pa to možemo uzeti u obzir. Po vrijednosti Dinamo zauzima 13. mjesto od ukupno 18 klubova što je sasvim zadovoljavajuće, a sigurno da bi se Plavi mogli boriti za sredinu tablice. Ako bi se Dinamo natjecao u najvećem rangu njemačkog nogometa zamijenio bi Bochum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e0f80756-2eb0-11ed-a6f1-cabb0a1c4813/original

LaLiga

Španjoslska liga je prepoznatljiva po tvrdom nogometu, što je Modrima demonstrirala Sevilla u europskoj ligi prošle sezone. Hrvatski prvak bi na ljestvici zauzeo mjesto broj 14, a ulaskom u španjolsku LaLigu bi zamijenio Valladolid. Osim klubova koji su konstantno u vrhu, klubovi su dosta ujednačeni te bi bilo realno očekivati da se Modri stroj bori za gornju polovicu ljestvice i eventualno, iako dosta teško, pokušava izboriti jedno od prvih šest mjesta što mu donosi Europu.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e0f5b7c6-2eb0-11ed-9094-b2d2f05c7ab0/original

Serie A

Ako smo rekli da je njemački nogomet zadnjih godina najviše odgovarao našim nogometašima, onda moramo reći kako su se naši igrači dosta teško snalazili u Italiji. Juventus je u padu zadnjih par godina, titulu osvajaju Inter i Milan, pa je realno za očekivati da se konstantno mijenja klub koji će u sezoni biti pretendent za naslov prvaka. Dinamo se nalazi na 15. mjestu ljestvice, a realno je očekivati da bude točno u srcu tablice. Kad bi Dinamo igrao prvu talijansku ligu, u niži rang bi preselio Lecce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e0ff37b0-2eb0-11ed-9a90-b2d2f05c7ab0/original

Ligue 1

PSG je dominantan svake sezone, većinom je jasno tko će se boriti za Europu, no ostatak ljestvice djeluje dosta zanimljivo. Dinamo je zauzeo 12. poziciju od 20 momčadi, a ulaskom Modrih iz lige bi ispao novi prvoligaš Ajaccio. Realno je za očekivati da se Plavi nalazili na sredini tablice, no nije nemoguće da bi se mogli uključiti i u borbu za Europu.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e11e3548-2eb0-11ed-bba8-e24b4232ac47/original

Zaključak je taj da bi Dinamo svojom vrijednošću mogao izboriti svoj ostanak u Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, no ne i u Engleskoj što je nekako i očekivano. Modri bi u slučaju natjecanja u bilo kojoj ligi petica bili klub koji bi igrao kvalitetniju ligu, no postoji i prednost u tome što to nije tako. U najboljim ligama se nalaze veliki klubovi ne mogu izboriti Europu iako kvalitetom tamo pripadaju. To je prednost Dinama koji svake sezone ima priliku okusiti neko europsko natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo