Evo kaosa u hrvatskom nogometu: Ostvaruje se Mamićeva najveća želja!

Godinama je šef hrvatskog nogometa Zdravko Mamić zagovarao stroge kazne za navijače koji ga vrijeđaju diljem Hrvatske, a ponajviše na Maksimiru, i sada mu se ta želja i ostvaruje.

29.4.2014.
13:58
VOYO logo

Do kraja hrvatskog nogometnog prvenstva ostala su tri kola, ali teško da će sve završiti bez kaosa na travnjacima. Naime, po odluci HNS-a, suci su dobili nove naputke po kojima će morati prekidati utakmice u slučaju vrijeđanja s tribina.

Naputke sa sudačkog seminara objavile su Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Nakon prvog vrijeđanja tipa "HNS pederi, nogomet ste sjebali", uslijedit će prva javna opomena gledateljima preko spikera. Ponovi li se vrijeđanje, gledatelji će dobiti i drugu javnu opomenu. Nastavi li se vrijeđanjem i nakon druge opomene, sudac je dužan povući momčad s terena, a delegat u dogovoru s policijom odlučuje hoće li prekinuti utakmicu ili ne. Nema pražnjenja tribina, ili dijela tribina, nego se utakmica izravno prekida. Odluči li delegat vratiti igrače na teren, utakmica se nastavlja, ali nastavi li se vrijeđanje, bit će definitivno prekinuta.

2. Postoje različiti tipovi vrijeđanja. "HNS pederi, nogomet ste sjebali" ide u homofobične ispade, "Mamiću, cigane" je rasizam, a paljenje baklji je narušavanje javnog reda i mira. Suci to moraju dobro imati u glavi, jer ako prva opomena uslijedi nakon homofobičnih ispada, druga zbog nekog rasističkog slogana, a treća zbog paljenja baklje, sudac ne prekida utakmicu, jer za prekid je nužno da ispadi budu istog karaktera. Dakle, ili tri homofobična ispada, ili tri rasistička vrijeđanja, ili tri bakljade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da će se suci ovih pravila morati strogo pridržavati, ili će inače biti skinuti s liste, nije teško pretpostaviti kakve bi to moglo probleme izazvati na travnjaku, ali i na tribinama. Hoće li ova odluka zaživjeti i koliko će se zadržati u takvom slučaju, ostaje nam vidjeti.

'Liga 10 je donijela značajne pomake hrvatskom nogometu i ne slažemo se s optužbama da je neregularna', stao je u obranu hrvatskog nogometnog prvenstva izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović i poslao poruku Hajdukovom čelništvu, koje je HNL prozvalo lakrdijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne možemo prijeći preko toga, samo iz razloga što iz tog kluba dolaze objede u trenutku kad taj klub ne stoji onako kako su oni očekivali. Ne ulazimo u razloge toga, ali ne prihvaćamo činjenicu da se problemi koji nastaju zbog nemogućnosti ostvarivanja svojih ambicija na sportskom polju, prebace na nogometnu organizaciju, posebno na suce''.

Ipak, Vrbanović je priznao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne zatvaramo oči nad određenim lošim suđenjem koje se dogodilo. Ne zatvaramo oči da su pojedini suci imali loš dan. Ali apsolutno se ne slažemo s činjenicom da se zbog dva dvojbena suđenja čitava Liga dovodi u pitanje i da ju se naziva lakrdijom'', rekao je Vrbanović i ustvrdio kako je do 32. kola većina prvoligaša bila zadovoljna suđenjem. Ipak, izvršni predsjednik HNS-a je najavio kako će se lista sudaca za iduću sezonu mijenjati.

''Očekuje se jedno čišćenje liste sudaca i kontrolora, to je uputa člana UEFA-ine Komisije za suce koji je zaključio kako listu treba pojednostaviti i da na nju trebaju doći oni koji su to zaslužili svojim radom. Stoga će doći do redukcije sudaca koji nisu opravdali povjerenje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Vrbanović je poručio kako se budući ispadi trenera i čelnika klubova više neće tolerirati.

''Stoga ćemo posebno paziti u ovih nekoliko zadnjih kola i tražiti od disciplinskih organa da izriču sankciju bilo kome u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu. Nitko neće biti amnestiran, od trenera do predsjednika klubova'', poručio je Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo