ERDOGAN METE SVE PRED SOBOM: / Najveći turski nogometaš proglašen izdajicom i praktički izbrisan iz povijesti

Image
Foto: AFP, ANTONIO SCORZA

Jedan od najvećih napadača druge polovice devedesetih i početka ovog stoljeća, legendarni Turčin Hakan Şükür (45), jednim je potezom praktički izbrisan iz povijesti slavnog Galatasaraya.

28.3.2017.
13:35
AFP, ANTONIO SCORZA
VOYO logo

Şükür je zajedno s nekadašnjim suigračem Arifom Erdemom izbačen iz članstva Galatasaraya, kluba u kojem je proveo najveći dio karijere, u čijem je dresu zabio preko 200 golova i koji je odveo do naslova u Kupu UEFA-e 2000. godine. Službeno su Şükür i Erdem izbačeni jer nisu plaćali članarinu, ali jasno je da se radi o političkoj odluci iza koje stoji turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Image
A SLOBODA GOVORA? /

Nogometni velikan ide u zatvor zbog vrijeđanja predsjednika!?

Image
A SLOBODA GOVORA? /

Nogometni velikan ide u zatvor zbog vrijeđanja predsjednika!?

'Izdajnik naroda i domovine'

U subotu je skupština kluba glasala protiv isključenja dvojice nogometaša. No, uslijedile su žestoke kritike Erdoganovih ljudi, ministra mladeži i sporta Akifa Çagataya Kiliça i premijera Binalija Yildirima, i klub je već u nedjelju objavio kako su Şükür i Erdem izbrisani iz članstva. Prema pisanju Hürriyeta, Galatasaray je iskoristio činjenicu da dvojac godinama nije plaćao članarinu. Razlog ipak leži u tome što su Şükür i Erdem protivnici vladajućeg režima, a svojom je izjavom to potvrdio i Kilic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Galatasaray je napravio pravu stvar. Oni koji surađuju s izdajicama našeg naroda i domovine i pobjegnu iz zemlje nemaju što tražiti u našim klubovima", istaknuo je Kilic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjegao u SAD

Şükür je prije šest godina na parlamentarnim izborima izabran za zastupnika na listi Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP). No, dvije godine kasnije se razišao s njim i djelovao kao samostalni zastupnik, a Erdogan ga je uskoro počeo optuživati za suradnju sa svojim velikim političkim suparnikom, propovjednikom Fethullahom Gülenom. Nakon lanjskog propalog pokušaja (navodnog) puča Turska je izdala tjeralicu za Şükürom zbog veza s Gülenom kojeg Erdogan smatra odgovornim za neuspjeli državni udar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Şükür se, međutim, i prije toga preselio u SAD jer mu je prijetio zatvor zbog kritika na račun Erdogana putem Twittera. Sada je, pak, nestao iz članstva Galatasaraya što je praktički i završni čin turskog odricanja svoga najboljeg strijelca u povijesti i čovjeka koji je reprezentaciju 2002. odvukao do senzacionalnog trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo