DOVELI SU GENIJALCA: / Ovaj potez bi mogao promijeniti čitav nogomet

Billy Beane je postao savjetnik nizozemskog nogometnog prvoligaša AZ-a iz Alkmaara.

19.3.2015.
0:06
VOYO logo

Billy Beane (52) je legendarni generalni menadžer bejzbolskog kluba Oakland Athletics, koji nastupa u MLB-u. Radi se o osobi koja je svojim novim analitičkim pristupom procjenjivanja igrača napravila revoluciju u bejzbolu. Uveo je 'moneyball' sustav, revolucionarnim proučavanjem raznih statističkih učinaka igrača uspio je od jeftine momčadi stvoriti klub koji će parirati višestruko skupljim momčadima.

Oakland je s malim proračunom uspio biti konkurentan, Beane je našao recept kako pronaći najjeftinije, ali i najkorisnije igrače za svaku poziciju u momčadi. Nije imao drugi izlaz, morao je nešto izmisliti i pokušati. I uspio je. Svojim receptom je dogurao do doigravanja, nije uspio osvojiti ligu, ali doveo je do promjena koje su ubrzo počele kopirati i mnoge druge momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njemu i njegovom uspjehu je napravljen i film u 2011. godini, a Beanea glumi Brad Pitt. Činjenica da je već za života njegova priča dospjela u Hollywood dovoljno govori o Billyjevom uspjehu u sportu koji je američki ponos i tradicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako i odakle on u nogometu? Billy je veliki obožavatelj nogometa, a Arsenea Wengera smatra svojim idolom. U odličnim je odnosima s vodstvom Arsenala, a već godina razvija svoj statistički sustav i za učinak nogometaša. Direktor Alkmaara je njegov prijatelj, također bivši bejzbolaš Robert Eenhoorn. I imaju velike planove, Billyja su imenovali savjetnikom.

"On razmišlja dva koraka unaprijed, dva koraka je ispred svih. Njegovo znanje i ideje su impresivne", objavili su iz Alkmaara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko će imati i polovičan uspjeh kao u bejzbolu, mogli bi vidjeti velike novosti u nogometnom svijetu. Cijeli sustav razvijaju i hokejaši, NHL momčadi ulažu milijune kako bi došle do 'revolucionarnih' brojki koje će im dati prednost nad konkurencijom. I nemojte se odmah smijati i misliti da čovjek ide otkriti 'toplu vodu', jer Beanea je u početku ismijavao i bejzbolski svijet...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo