PROBLEMI /

Dižu se žalbe protiv FIFA-e: 'Takvo ponašanje predstavlja zlouporabu dominantnog položaja'

Image
Foto: Profimedia

FIFA će braniti svoju poziciju, ističući da su trenutni rasporedi jednoglasno odobreni od strane njezina upravnog vijeća

23.7.2024.
14:08
Profimedia
VOYO logo

Organizacija Europske lige, koja predstavlja profesionalne lige u Engleskoj, najavila je da će zajedno s igračkim sindikatom FIFPRO Europe podnijeti žalbu protiv FIFA-e Europskoj komisiji na temelju zakona o tržišnom natjecanju.

Image
POVUKLI SU ŽALBU /

Prekinuli su dominaciju moćnog Lyona, a sada završili u trećoj ligi zbog financijskih problema

Image
POVUKLI SU ŽALBU /

Prekinuli su dominaciju moćnog Lyona, a sada završili u trećoj ligi zbog financijskih problema

FIFA je najavila proširenje Klupskog svjetskog prvenstva na 32 momčadi od 2025. godine, koje će se igrati nakon završetka domaćih i međunarodnih natjecanja. Izražena je zabrinutost zbog povećanih zahtjeva prema igračima u ionako prenatrpanom rasporedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalni nogometni sindikat najavio je zauzimanje stava protiv FIFA-e: "Žalba će objasniti da FIFA-ino ponašanje krši zakon EU-a o tržišnom natjecanju te posebno predstavlja zlouporabu dominantnog položaja: FIFA ima dvostruku ulogu kao globalni regulator nogometa i organizator natjecanja. To stvara sukob interesa koji, u skladu s recentnom sudskom praksom EU, zahtijeva od FIFA-e da svoje regulatorne funkcije obavlja na transparentan, objektivan, nediskriminatoran i proporcionalan način. FIFA-ino ponašanje u vezi s međunarodnim kalendarom utakmica daleko je od ispunjavanja tih zahtjeva.

"Ova žalba, koju će službeno podnijeti Europske lige, LaLiga i FIFPRO Europe, odvijat će se paralelno s odvojenim akcijama koje su pokrenule pojedine lige i sindikati igrača na nacionalnoj razini. Engleski, francuski i talijanski sindikati igrača pokrenuli su akciju pred briselskim trgovačkim sudom u lipnju. Europske lige i FIFPRO Europe već su obavijestili Europsku komisiju o svojoj odluci i raduju se bliskoj suradnji s Komisijom, relevantnim javnim institucijama i dionicima u nogometu tijekom istražnog procesa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA još nije odobrila obaveznu 28-dnevnu pauzu tijekom godišnjih odmora, dok lige i sindikati igrača tvrde da je svjetsko tijelo za nogomet "dosljedno odbijalo uključiti nacionalne lige i sindikate igrača u proces donošenja odluka", te također navode da je "međunarodni kalendar utakmica sada previše zasićen i postao je neodrživ za nacionalne lige i rizik za zdravlje igrača".

FIFA će braniti svoju poziciju, ističući da su trenutni rasporedi jednoglasno odobreni od strane njezina upravnog vijeća. Izjava dana za Sky News glasi: "Trenutni kalendar jednoglasno je odobrio FIFA-in Savjet, koji se sastoji od predstavnika sa svih kontinenata, uključujući Europu, nakon sveobuhvatnih i uključivih konzultacija, koje su uključivale FIFPRO i tijela liga. FIFA-in kalendar je jedini instrument koji osigurava da međunarodni nogomet može nastaviti opstati, koegzistirati i napredovati zajedno s domaćim i kontinentalnim klupskim nogometom. Neke lige u Europi - koje su same organizatori natjecanja i regulatori - djeluju s komercijalnim vlastitim interesima, licemjerjem i bez obzira na sve ostale u svijetu. Te lige očito preferiraju kalendar ispunjen prijateljskim utakmicama i ljetnim turnejama, često uključujući opsežna putovanja. Nasuprot tome, FIFA mora štititi ukupne interese svjetskog nogometa, uključujući zaštitu igrača, svugdje i na svim razinama igre."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo