DINAMOVO ISPADANJE IZ EUROPE POKRENULO LAVINU NESRETNIH DOGAĐAJA: / Ostajemo bez predstavnika u Ligi prvaka i Europa ligi

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ovo Dinamovo ispadanje imat će još nekih posljedica

12.12.2019.
8:42
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Završila je europska priča zagrebačkog Dinama za ovu sezonu nakon što su "Modri" u susretu zadnjeg kola C skupine Lige prvaka na stadionu Maksimir izgubili od Manchester Cityja s 1-4, dok je Atalanta u Harkivu pobijedila Šahtar s 3-0, pa je Dinamo završio kao posljednji. Dinamo je poveo u 10. minuti golom Danija Olma, no gosti su u nastavku susreta okrenuli rezultat sa četiri pogotka, tri je zabio Brazilac Gabiel Jesus, a među strijelce se upisao i Phil Foden.

Dinamo je hrabro igrao u prvom poluvremenu, čak su i poveli te 24 minute bili u osmini finala Lige prvaka, no City, koji nije u Zagrebu postavio pričuvni sastav već skoro najjači, u drugom dijelu je zaigrao puno ozbiljnije i došao do pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

11.12.2019., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga prvaka, skupina C, 6. kolo, GNK Dinamo - Manchester City. Bruno Petkovic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Pada koeficijent

Ostaje pomalo gorak okus nakon ovakvog raspleta jer Dinamo je zaista zaslužio više od posljednjeg mjesta u skupini, ali ovo ispadanje imat će još nekih posljedica. Prije svega valja naglasiti kako nije Dinamo kriv za ovo što slijedi, Dinamo je odradio i više nego što je trebalo, već se ostali hrvatski klubovi koji su sudjelovali u europskim natjecanjima možda trebaju zapitati jesu li mogli doprinijeti više? Dakako, izlaskom Dinama iz Europe, Hrvatska više nema šanse boriti se za bolji koeficijent jer, jednostavno je, ove sezone više nema predstavnika niti u jednom elitnom natjecanju.

Hajduk se osramotio protiv Gzire još ljetos, Osijek je ispao od CSKA na penale, Rijeka je uspjela proći prvu prepreku, ali Gent je bio prejak pa je sav teret održavanja koeficijanta pao na Dinamova leđa. "Modri" su se držali sjajno, upisali su jednu pobjedu i dva remija, ali više od toga nije se moglo izvući. Prošle su sezone izvrsnim nastupima u Europa ligi i dolaskom do osmine finala uspjeli osigurati Hrvatskoj pet predstavnike u Europi, odnosno, dva u Ligi prvaka, ali ove sezone takav scenarij nećemo gledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

11.12.2019., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga prvaka, skupina C, 6. kolo, GNK Dinamo - Manchester City. Dani Olmo Photo:

Loš scenarij

U sezoni 2021/22., Hrvatska će se vratiti na jednog predstavnika u Ligi prvaka, ali to nije najgore. Predstavnik u Ligi prvaka morat će kretati od prvog kola kvalifikacija, a ne od drugog kao što je dosad bio slučaj. Prvak Hrvatske morat će svladati čak četiri kluba kako bi se kvalificirao za grupnu fazu. Ima tu još toga ne toliko povoljnog za hrvatski nogomet. Naime, sezone 2021/22. kreće UEFA-ina reforma elitnih liga i uvodi se trećerazredno natjecanje, a svi oni koji su plasirani niže od 15. mjesta na rang-ljestvici neće imati predstavnike u Europskoj ligi već u Konferencijskoj ligi.

Kako sada stvari stoje Hrvatska će biti negdje oko 19. mjesta na toj ljestvici i osim prvaka, koji će igrati Ligu prvaka, drugoplasirani i trećeplasirani, te pobjednik Kupa, igrat će Konferenciju. Dakle, vrlo loš scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo