DINAMO ZAISTA MORA POBIJEDITI: / Prestiž na stranu, znate li zašto je plasman u Ligu prvaka baš ove sezone najvažniji?

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Imaju dinamovci jedan možda i još važniji zadatak, a to je priskribiti klubu maksimalnu moguću zaradu

13.8.2019.
9:41
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nema 'pressinga' pa ovo je samo utakmica godine za Dinamo. Kolovoz je, a zagrebački plavci već igraju ključnu utakmicu i to protiv, mislilo se, autsajdera, mađarskog Ferencvaroša. Ipak, da dvomeč godine neće biti tako jednostavan za Dinamo vidjeli smo već na Maksimiru u prvoj utakmici trećeg pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka, u kojoj su Mađari uspjeli šokirati prvake Hrvatske. Ferencvaroš je remizirao 1:1 s Dinamom i kod kuće će imati prednost gola u gostima, a na Bjelicu i njegove trupe pao je ogroman 'pressing'.

Da, igraju dečki za prestiž jer ne može svatko proći u doigravanje, odnosno u skupnu fazu Lige prvaka, a 'modri' su na dobrom putu. Međutim, prestiž na stranu, imaju dinamovci jedan možda i još važniji zadatak, a to je priskribiti klubu maksimalnu moguću zaradu nastupima u Ligi prvaka. Prođe li Dinamo Ferencvaroš i osigura doigravanje Lige prvaka gdje ih vjerojatno čeka Rosenborg, dobit će impresivnih osam milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka momčad koja uđe u doigravanja ima sigurnih pet milijuna eura, poraz i automatski ulazak u skupinu Europa lige donose 2.92 milijuna, dok plasman u grupnu fazu Lige prvaka donosi 15.25 milijuna eura. Punjenje blagajne tu ne staje jer Dinamo bi za svaku pobjedu u Ligi prvaka dobio 2.7 milijuna eura, a za remi 900 tisuća eura.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Lisabon: Benfica i Dinamo u uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige 14.03.2019., Estadio da Luz, Lisabon, Portugal - Uzvratna utakmica osmine finala UEFA Europska liga, SL Benfica - GNK Dinamo. Dani Olmo Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nikad važnija Liga prvaka

Dinamo je u prilici zaraditi više od 20 milijuna eura čistog novca, a ove sezone to je važnije nego ikad. Naime, Dinamo financijski, ma što god oni prezentirali, ne stoji baš dobro. Ne stoji loše, ali ne stoji niti dobro. Na Maksimiru već dugo vlada politika rasprodaje najboljih igrača iz sezone u sezonu i punjenje budžeta za tekuću i moguće narednu sezonu. Prema nekoj gruboj računici, ove bi se sezone mogla izbjeći rasprodaja ključnih igrača, ali samo ako se 'modri' plasiraju u Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove sezone Dinamo je zaradio već deset milijuna eura od prodaje dvojice igrača. Šunjič je u Birmingham otišao za osam milijuna eura, a Rrahmani u Hellas Veronu za dva milijuna eura. Kada se tome pridodaju premije Lige prvaka u budžet bi se trebalo sliti više od 30 milijuna eura, što je sasvim dovoljno za pokrivanje jedne, jedne i pol sezone, odnosno za zadržavanje ključnih igrača.

Image
Foto: PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Porastom budžeta za plaće i transfer-budžeta Dinamo će moći ponuditi veće i bogatije ugovore svojim igračima, eto za početak o Olmovu novom lukrativnom ugovoru već se tjednima priča, a moći će ponuditi više i potencijalnim pojačanjima, logično. Uspije li Dinamo zadržati Olma, kojem se očito nigdje ne žuri, a traži ga samo pola europskih velikana, poslat će jasnu poruku i svim ostalim mladim zvijezdama - da se na Maksimiru isplati ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo