DAN KAD JE UMRO NOGOMET: / Jedna od najtalentiranijih generacija Uniteda odletjela je iz Beograda u tragičnu smrt

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Od 44 putnika 21 je izgubio život na mjestu nesreće

6.2.2021.
12:57
Screenshot/YouTube
VOYO logo

Na današnji dan prije 63 godine u zrakoplovnoj nesreći u Munchenu stradala je zlatna generacija jednog od najvećih engleskih nogometnih klubova Manchester Uniteda.

Tragedija se dogodila 6. veljače 1958. godine u 15.04 na münchenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu. Ekipa koju je vodio Matt Busby ostala je bez osmorice nogometaša i trojice članova kluba. Desetljeće kasnije Manchester United je osvojio prvi od svoja tri europska naslova, a danas je to jedan od najbogatijih klubova na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Manchester Uniteda tog su se dana vraćali iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu prvaka. Susret je završio 3:3, a Manchester United je prošao dalje jer je u prvom susretu slavio 2:1. Tada se preko Europe putovalo danima, s brojnim presjedanjima, a avion je sletio u München kako bi dopunio gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća nesreća

Dvaput su pokušali uzletjeti, ali je pilot odustajao u posljednjem trenutku. S obzirom da je padao gusti snijeg, većina putnika je mislila da ih čeka noć u Münchenu. Međutim, pilot se odlučio i na treći pokušaj. Matt Busby nikad sebi nije oprostio što nije spriječio treći, tragični pokušaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan Thain preuzeo je odgovornost, no zrakoplov je brzinom od 130 km na sat izletio s piste i zabio se u kuću. Od 44 putnika 21 je poginulo na mjestu, a dvoje kasnije u bolnici. Poginulo je osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i tajnik, osam novinara, dva prijatelja kluba i dva člana posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i LiamWhelan bili su igrači koji su na taj dan umrli prije 62 godine. DuncanEdwards preživio je pad, ali umro je u bolnici 15 dana kasnije. Dok su JohnnyBerry i JackieBlanchflower bili među preživjelima, ali nikad više nisu igrali nogomet.

"Dok sam bio menadžer Manchester Uniteda, 'Busbyjeve bebe' su bile referentna točka za nas, u smislu vjerovanja i povjerenja u ono što mladi igrači mogu napraviti. 'Bebe' su stvarale povijest Manchestera. Bili su jaki, ujedinjeni i sjajni. Oni su klubu dali fantastičnu romantiku, u smislu kako su igrali ​​i kako su izgradili zajednički duh," kazao je prije nekoliko godina legendarni Alex Ferguson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa. "Busbyjeve bebe" kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Nakon nesreće uslijedio je najteži period u povijesti kluba, čak se razmišljalo o gašenju kluba.

Ferguson stvorio velesilu

Deset godina kasnije druga generacija 'Busbyjevih beba' osvojila je europski naslov s Georgeom Bestom i Denisom Lawom, ali i dvojicom preživjelih Charltonom i Billom Foulkesom. U finalu je United pobijedio Benficu 4:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, zavladala je suša. United nije osvojio naslov sve do 1993. godine kad je na čelu kluba bio Alex Ferguson, trener koji je u trenutku tragedije imao 15 godina. Sir Alex je izgradio "imperij". Pod njegovim vodstvom Crveni vragovi su osvojili čak 38 trofeja pri čemu dvije Lige prvaka i 13 naslova engleskog prvaka.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo