CIJELA DALMACIJA PRIČA O JEDNOJ JEDINOJ FOTOGRAFIJI: / Ovo bi moglo iz temelja promijeniti povijest splitskog sporta

Image

Jedna stara fotografija već neko vrijeme kola u skijaškim krugovima, ali i među povjesničarima sporta grada Splita.

13.2.2017.
14:29
VOYO logo

Radi se o fotografiji koja potječe navodno iz daleke 1875. godine i na njoj je stanoviti Gvido Kaliterna Cota dok ponosno na skijama pozira u zimskome pejzažu (fotografiju možete vidjeti ovdje). Predsjednik Skijaškog kluba 'Split' Blaženko Granić za Slobodnu Dalmaciju kaže kako bi spomenuta fotografija iz temelja mogla promijeniti povijest splitskog sporta.

HAJDUK DOBIO PRAVI ŠAMAR OD RIJEKE: Splićani se zbog svoje neostvarene želje sad hvataju za glavu

Spoznaja da Hajduk možda i nije najstariji

"Pa zamislite te revolucije u našim glavama zbog spoznaje da Hajduk nije najstariji?", objašnjava Blaženko Granić koji, kao i njegova obitelj, vuče nogometne korijene. Međutim, spomenuti dalmatinski dnevni list ističe da bi Granić, kako se čini, sve na ovom svijetu dao da se priča o Kaliterni skijašu pokaže točnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Robert Kučić, sportski doajen, predsjednik Komisije za povijest splitskog Saveza sportova i član dvaju izvršnih odbora - Društva povjesničara Hrvatske i Muzeja sporta u Splitu, kaže da mu je prvi put njena kopija u ruke dospjela prije nekih desetak godina. I, naravno, odmah, pobudila njegov interes, piše Slobodna.

Slovenci fotografiju negirali

"Kako tada, tako ni danas nitko pouzdano ne zna odakle fotografija potječe, je li isječak iz novina, kakve monografije, obiteljskog albuma ili već čega. Po njoj se samo da zaključiti da je fotokopirana. Navodno je kao takva godinama visila na zidu jednog brijačkog salona", kazao je Kučić koji je prije dvije godine kada je je u Splitu održan 16. svjetski kongres povjesničara sporta, dvojici slovenskih eksperata, dr. Tomažu Pavlinu s Fakulteta sporta u Ljubljani, i dr. Borutu Batagelju iz Arhiva u Celju, pokazao fotografiju. Slovenci su fotografiju negirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka čast svakome, ali vrlo sam skeptičan da bi Slovenci potvrdili autentičnost fotografije. Pa to im mijenja stubokom ne samo sportsku već nacionalnu povijest", izjavio je Blaženko Granić, kojemu je je Kranjska Gora posljednjih godina postala zimskom bazom, stoji u tekstu.

Inače, 1875. godine, kada je fotografija s Kaliternom na skijama navodno nastala, u Splitu sport je bio u povojima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo