ČEFERIN ŽELI UVESTU SALARY CAP U EUROPU: / 'Moramo nešto napraviti ako želimo sačuvati nogomet'

24.10.2017.
13:11
AFP, ERWIN SPEK
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Razlike između siromašnih i vrlo bogatih klubova sve su veće, pa ćemo u Europi uskoro imati četiri do pet klubova s godišnjim proračunom iznad milijarde eura. Zato moramo nešto napraviti ako želimo sačuvati taj sport", kazao je Čeferin u razgovoru za RTV Slovenija.

Čeferin je rekao da u tom smislu očekuje potporu u nogometnoj struci, ali i kod političara iako u Europi ne postoji praksa dogovora o limitu sredstava koji klubovi smiju trošiti za kupnju novih igrača i za njihove plaće, tzv. "salary cap", kako je to slučaj u nekim profesionalnim ligama u SAD-u.

Ništa bez politike

"Europska komisija nam kaže da se to kod nas ne može jer se radi o slobodnom tržištu, dok nas političari širom Europe pozivaju da nešto učinimo za siromašnije jer se ovako dalje ne može. To je za mene populizam. Sami ne možemo to napraviti i političari nam moraju pomoći. Ako to ne učine, javno ćemo ih prozvati zašto nisu", naglasio je Čeferin.

Dodao je kako je UEFA već odbacila ideje o formiranju europske "superlige" u kojoj bi se natjecali samo najbogatiji klubovi i da će UEFA nastaviti s aktivnošću kako bi se bolje kontrolirale velike razlike u proračunima, što bogate klubove potiče da bez ograničenja kupuju i igrače koji im ne trebaju, da bi smanjili natjecateljsku konkurenciju.

"Uvjeren sam da ćemo u tome imati potporu klubova, potporu liga, potporu javnosti i medija, a preostaje da vidimo kako će se prema tome opredijeliti politika", zaključio je predsjednik UEFA-e Čeferin.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali