Ima i gorih od Hrvatske: Ovo je najveći skandal Svjetskog prvenstva!

Premijer Milanović bio je meta brojnih kritika zbog svog odlaska u Brazil na otvaranje svjetskog prvenstva.

12.6.2014.
16:36
VOYO logo

Već godinu dana u Brazilu traju prosvjedi, koji su počeli kao pobuna građana Rio de Janeira zbog povećanja cijene javnog prijevoza, a zatim prerasli u masovni prosvjed protiv FIFA-e i brazilskih vlasti.

Razlog zašto su zajedno ustali studenti i stanovnici favela je nejednakost i bezumno trošenje novca u zemlji punoj siromaštva. U svjetsko prvenstvo, prema nekim procjenama, Brazil je utukao čak 15 milijardi dolara, novca koji je prijeko potreban za zgradnju škola, bolnica i pomoć najsiromašnijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičari tvrde da će većinu zarade od prvenstva pokupiti FIFA te da će toj nogometnoj organizaciji biti biti oprošteno i 230 milijuna dolara poreza kao i da je mijenjan zakon kako bi sponzoru bila omogućena prodaja piva na stadionima. Svjetsko prvenstvo uživo će gledati jako malo Brazilaca pa i ne čudi što je dio stanovnika iskazao svoj bijes. Predsjednica Dilma Rousseff odbacuje kritike za preveliko trošenje i zakidanje obrazovanja i zdravstva.

Ambasador svjetskog prvenstva, veliki Pele u jednom od intervjua izjavio je da su prosvjedi politički motivirani i da građani žele iskazati nezadovoljstvo vladom, ali isto tako je i priznao da je vjerojatno bilo korupcije pri gradnji stadiona no da za to nisu krivi nogometaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se u Brazilu planiralo, možda najbolje ilustrira činjenica da je u Manausu izgrađen stadion na kojem će se igrati četiri utakmice.

Ogroman novac je potrošen da bi se Amazonom dopremio građevinski materijal, no najgore je što Manaus zapravo ni nema kluba čiji bi navijači mogli napuniti stadion. Nešto slično događalo se i s našim Arenama za rukometno prvenstvo. Možda neuspjeh u kandidaturi Hrvatske za domaćinstvo europskom nogometnom prvenstvu i nije bio toliko loš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo