SVIJET PLAVIH / Nikola Jurčević uoči najiščekivanijeg 'El Croatica' nakon dugo vremena: 'Dinamo ima još uvijek bolji kadar od Hajduka, u naletu je i favorit u derbiju. Rijetko kad smo svjedočili utakmici ovakve važnosti, naboja i značaja'

Image
Foto: Pixsell

Nikola Jurčević u 'Svijetu plavih' najavljuje 'Vječni derbi' Dinama i Hajduka na Maksimiru

17.12.2023.
8:00
Pixsell
VOYO logo

Sve je spremno za spektakularan završetak jesenskog dijela sezone - najveći hrvatski nogometni derbi i sportski događaj općenito - sudar Dinama i Hajduka.

Image
BOŽIĆNI SPECIJAL /

Matjaž Kek: 'Puno sam igrača razočarao. Zbog Anasa Sharbinija mi je i danas posebno žao'

Image
BOŽIĆNI SPECIJAL /

Matjaž Kek: 'Puno sam igrača razočarao. Zbog Anasa Sharbinija mi je i danas posebno žao'

Danas od 17.15 oči čitave nogometne javnosti u Hrvata bit će uperene prema događanjima u Zagrebu. Bijeli su osigurali titulu jesenskog prvaka s 40 osvojenih bodova do derbija, prvi put nakon 19 godina uzeli jesensku titulu i imaju 7 bodova i dvije utakmice više u odnosu na Dinamo, koji ima 33 boda. Rijeka je, za sad - druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Dinama je polusezona puna lošijih nastupa nego inače, neočekivanih poraza, traženja u igri, traženja i implementacije novih igrača u sustav - nakon odlaska vedeta Livakovića, Ivanušeca, Šutala... Naravno, posao niti malo Jakiroviću nije bio lagan. Pred njim je bilo jako puno izazova.

Jakir nije tip koji bježi od izazova, nego pokušava s kadrom kojeg ima, kojim raspolaže, nparaviti najviše što može, izvući od svojih nogometaša najbolje i najviše u datom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sve te silne turbulencije, krize, porazi, promjena trenera, dovođenja igrača koji su se trebali uklopiti u momčad (neki se nisu uopće uklopili), sve to više neće biti bitno za plavi navijački puk, iako ih iritira, ukoliko Dinamo dobije Hajduk. Bijeli bi u posljednje dvije utakmice jesenskog dijela sezone, obje u Zagrebu, u takvom scenariju, ostali bez čak 5 bodova.

Sadašnjost bi, stoga, mogla biti božićna bajka za dinamovce. Plasman u novo europsko proljeće, uz približavanje Hajduku na četiri boda uz dvije utakmice manje, bio bi najljepši poklon navijačima za plavi bor i jedan dobar zalet uz nadu da će drugi dio sezone biti bolji. A Dinamo uvijek proljetni dio, barem u svojoj eri dominacije u Hrvatskoj, igra bolje nego jesenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči nedjeljnog derbija između Dinama i Hajduka na Maksimiru, popularno zvanog El Croatico, porazgovarali smo s Nikolom Jurčevićem, bivšim trenerom i nogometašem Dinama.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

"Nakon dugo vremena svjedočit ćemo utakmici u Zagrebu u jednom trenutku velike napetosti, borbe za prvo mjesto na tablici. Nekako u prošlosti, Dinamo je već imao opiljiviju bodovnu razliku i bili smo lišeni jednog takvog uzbuđenja i napetosti, kao što je to slučaj ove sezone u HNL-u. Rijetko kad smo svjedočili utakmicu ovakve važnosti, ovakvog naboja i značaja", kazao nam je u uvodu Nikola Jurčević i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dobro za hrvatski nogomet i HNL, pa ja bih rekao i za derbi. Drugačije je kad se posljednji derbi godine igra u jednom takvom ambijentu, trenutku... Ipak je zanimljivije kad je ovakva situacija na tablici, nego kad je sve rješeno. Što se same utakmice tiče, ona sasvim sigurno neće odlučiti o naslovu prvaka, jer do kraja ima još jako puno, ali će na neki način determinirati raspoloženje u oba tabora, posebno u Dinamovom koji ima imperativ pobjede, ukoliko želi se vratiti na prvu poziciju. Ako tu teoretski upišemo Dinamu ono što tek trebaju odigrati. Strahovito je ovo bitna utakmica za atmosferu, stanku i sve ono što će momčadi raditi u pripremi za nastavak sezone, za proljetni dio".

Dinamo se diže u formi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomalo se diže, sama činjenica da su dobili zadnjih 5 susreta govori dovoljno o tome. Pokazuju da imaju pobjednički mentalitet, dobrim dijelom u finišu utakmice pobjeđuju. Čini mi se da se momčad, na određeni način, standardizirala, da su se tu pojavili i neki igrači koji su pokazali da su upotrebljivi, a donedavno su bili jako pod znakom pitanja. Prvenstveno, tu mislimo na Kaneka, probudio se tu i Vidović. Kulenović je zabio prvi pogodak nakon dugo vremena. Dinamo se u posljednja tri-četiri tjedna, lagano diže".

Hajduk dolazi oslabljen u Zagreb. Tko je favorit, kako bi utakmica mogla završiti, vaša očekivanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je prognozirati ishod derbija. Još uvijek mislim da Dinamo, negdje u kompletu, ima nešto bolji igrački kadar, da je nešto kvalitetniji, međutim to je neusporedivo s onim razdobljem kad su bili igrači koji su otišli, kad je Dinamo bio uvjerljivo najbolji u Hrvatskoj. Tu se Hajduk jako približio i s kvalitetom, a imaju prednost tog jednog momentuma. Što se tiče atmosfere, Hajduk ima jaku podršku, svugdje u Hrvatskoj igraju u domaćinskoj atmosferi, praktički svugdje, ali ne i u Zagrebu."

I za kraj, Jura nam je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovog puta očekujem derbi gdje će Dinamo imati veću podršku svojih navijača, očekujem derbi u kojem će Hajduk imati manjinsku podršku u odnosu na sva gostovanja u Hrvatskoj, kao što sam rekao već. Očekujem pun stadion, pravi derbi. Dao bi minimalnu prednost Dinamu. Rezultat mi je teško prognozirati, ali moguće da utakmica ode u neriješene vode", zaključio je Nikola Jurčević.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo