BIT ĆE EKSPLOZIVNIH REAKCIJA S POLJUDA I MAKSIMIRA: / Hajduk teško oštećen protiv Gorice, Dinamo u čak dvije situacije

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U centru pozornosti su bile utakmice Gorice i Hajduka te Dinama i Varaždina

5.10.2020.
21:52
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nekadašnji nogometni sudac, a danas stručni komentator i ekspert za suđenje, Marijo Strahonja, komentirao je sporne odluke nastale prošlog vikenda na utakmicama sedmog kola Prve HNL.

U centru pozornosti su bile utakmice Gorice i Hajduka te Dinama i Varaždina. Splićani su poraženi na gostovanju s 2:1, a sudac Damir Batinić dosudio je dva penala i dao je crveni karton Hajdukovu Davidu Čolini u 70. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

03.10.2020., Gradski stadion, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 7. kolo, HNK Gorica - HNK Hajduk. Ognjen Mudrinski Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hajduk oštećen

Prvo je Strahonja komentirao kazneno udarac za Goricu u 57. minuti koji je skrivio Darko Nejašmić i tu je odluku proglasio neispravnom.

"Izuzetno teško za procijeniti. Treba naglasiti da sudac nije ništa svirao. Ako pažljivije pogledamo obrambenog igrača, onda vidimo da on desnom nogom ispravno gazi u prostor i nije nagazio protivnika niti je Đonom išao na suparnika. U trenutku stabilnosti noge na tlu, igrač Gorice je uputio loptu prema golu i udario obrambenog igrača", kazao je Strahonja u HRT-ovoj emisiji Stadion i dakle, zaključio kako je penal neispravan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VAR se uključio naknadno i to ne kako bi se uvidjelo je li prekršaj već je li start napravljen izvan kaznenog prostora ili u njemu. "VAR se uključio, a iz ove perspektive se nikako nije trebao uključiti jer se uključuje kod jasnih i očiglednih situacija, a VAR sudac je to trebao procijeniti", kazao je Strahonja.

U nastavku je Kristijanu Lovriću vratar Posavec obranio penal, ali Batinić gaje vratio na bijelu točku jer je Posavec prerano izašao s crte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno ispravna odluka VAR suca koji je postupio u skladu s pravilima nogometne igre i propisima. Vratar Hajduka je pola metra izašao van i odluka je potpuno ispravna. Htio bih apelirati da se suci i u sljedećim kolima drže naputaka kod ovakvih situacija", rekao je Strahonja.

Image

03.10.2020., Gradski stadion, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 7. kolo, HNK Gorica - HNK Hajduk. Kristijan Kahlina, Jairo Da Silva Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

'Bio je penal'

Isto tako Strahonja tvrdi kako je sudac donio krivu odluku kada je u 70. minuti dao izravni crveni karton Čolini nakon prekršaja nad napadačem Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Impresija suca je bila da se radi o izglednoj situaciji za postizanje pogotka. On iz svoje pozicije nije imao dubinu kuta kao televizijski gledatelj, ali je bila dobra odluka VAR suca koji je dao drugu priliku glavnom sucu da vidi situaciju i donese ispravnu odluku", izjavio je je Strahonja, a spomenimo kako je Batinić na kraju uz pomoć VAR-a ispravio svoju odluku i dao mu drugi žuti.

U 97. minuti utakmice dosuđen je penal za Hajduk, koji ovi nisu uspjeli realizirati, ali Strahonja tvrdi kako je odluka suca bila ispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako dobra procjena VAR suca koji je uočio na procjeni situacije da se radi o čistom udaranju igrača. To je čisti kazneni udarac, a sudac je ispravno postupio u primjeni", zaključio je Strahonja.

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dinamo zakinut za penal i crveni

Dotakao se i utakmice Dinama i Varaždina gdje su "modri" jedva slavili s 2:1, a Strahonja tvrdi kako je sudac Dario Bel imao dvije velike pogreške. Prva je ta što je propustio dati žuti karton Stolniku nakon prekršaja nad Brunom Petkovićem, a trebao mi je to biti drugi žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stolnik je trebao dobiti žuti karton zbog prekršaja nad Petkovićem, a nakon toga je napravio prekršaj i nad Tolićem zbog čega je tada dobio žuti. Ovo je bilo čisto povlačenje igrača da nešto ne napravi u napadu. Ovo je bio školski prikaz žutog kartona", rekao je Strahonja.

Dinamo je u ovoj utakmici trebao imati i kazneni udarac kada je igrač Varaždina igrao rukom u svom kaznenom prostoru, ali on nije dosuđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sucu je bilo teško procijeniti. VAR je vidio da se radi o tome da je jasno i očigledno. Igrača je lopta pogodila u tijelo, pa je nastavila u gornju ruku, koja je kažnjiva, i zaustavila je daljnji let lopte", zaključio je Strahonja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo