BALE I WALES ISPISALI POVIJEST: / U debitantskom nastupu izborili četvrtfinale Eura

Image

Nogometna reprezentacija Walesa plasirala se u četvrtfinale EURA u Francuskoj zahvaljujući 1-0 (0-0) pobjedi protiv Sjeverne Irske u utakmici osmine finala igranoj na Parku prinčeva u Parizu.

25.6.2016.
17:55
VOYO logo

Nogometaši Walesa u svom premijernom nastupu na Europskom nogometnom prvenstvu izborili su mjesto u četvrtfinalu, nakon što su u subotu na pariškom Parku prinčeva u osmini finala svladali Sjevernu Irsku s 1-0 (0-0) zahvaljujući irskom stoperu Garethu McAuleyju koji je poslao loptu u vlastitu mrežu.

Premijerni nastupi

Obje su reprezentacije oprezno ušle u svoj premijerni nastup u nokaut fazi završnice Europskog nogometnog prvenstva, misleći prvenstveno o tome kako će suparnika spriječiti u napadačkim aktivnostima. Iz takvog pristupa rodilo se malo prilika u prvom poluvremenu, a konkretnije su bile prijetnje Sjevernih Iraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irski veznjak Dallas je u 10. minuti dobro i precizno pucao s ruba kaznenog prostora, ali je velški vratar Hennessey uspio odličnom intervencijom spriječiti pogodak. U 22. minuti Irci su zaprijetili preko Warda, ali je kod njegovog udarca pod gredu Hennessey ponovno odlično reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina prijetnja Velšana u prvom dijelu završila je pogotkom koji je opravdano poništen. U 19. minuti Vokes je spustio loptu glavom za Ramseyja, koji je s pet metara proslijedio loptu u mrežu, ali se pritom našao u zaleđu.

Bale 'skrivio gol'

Velški izbornik ChrisColeman već je u prvoj polovici drugog poluvremena krenuo s osvježenjima u momčadi, a Hal Robson-Kanu i Jonathan Williams donijeli su njegovoj momčadi više napadačke konkretnosti. Prvu prijetnju Walesa vidjeli smo u 53. minuti, kad je Aaron Ramsey odličnom dugom loptom pronašao Vokesa koji je s 11 m glavom pucao pokraj vratnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 58. minuti je GarethBale, kojeg su Irci dobro zatvorili, uspio izboriti slobodan udarac na 27 m udesno od irskih vrata, otprilike s istog mjesta s kojeg je zabio Slovacima i nešto bliže od mjesta s kojeg je uspio svladati engleskog vratara Joea Harta. Baleov udarac je ponovno bio lukav, 'suhi list' preko živog zida, ali je irski vratar McGovern bio spreman i odbio loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve aktivniju napadačku igru Wales je okrunio pogotkom u 75. minuti. Samo na trenutak je Baleu na lijevoj strani ostavljeno malo više prostora. Najbolji velški nogometaš je bez oklijevanja uputio oštar centaršut pred vrata, gdje je nesretni irski stoper GarethMcAuley uklizao i poslao loptu u vlastitu mrežu u pokušaju da u realizaciji spriječi velškog napadača Robson-Kanua koji mu je bio za leđima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja dvoboja Irci nisu uspjeli izvesti neku smisleniju akciju kojom bi zaprijetili velškim vratima te je Wales u debitantskom nastupu stigao do četvrtfinala Europskog nogometnog prvenstva za što, još jednom, dobar dio zasluga pripada GarethuBaleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverni Irci odlaze kući, a nogometaši Walesa do petka, 1. srpnja, imaju vremena pripremiti se za četvrtfinalni dvoboj u kojem će se u Lilleu namjeriti na pobjednika meča Belgije i Mađarske.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WALES - SJEVERNA IRSKA 1:0

WALES: Hennessey, Gunter, N. Taylor, Davies, Chester, A. Williams, Allen, Ramsey, Bale, Ledley, Vokes

SJEVERNA IRSKA: McGovern, McAuley, J. Evans, S. Davis, K. Lafferty, C. Evans, Dallas, Norwood, Hughes, Ward, Cathcart

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - GOOL-Bale je uputio snažan centaršut s lijeve strane, pri pokušaju da očisti loptu je u vlastitu mrežu poslao McAuley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

58' - Bale je tukao iz slobodnjaka s 27 metara. Odličan je to bio udarac, McGovern je krajnim naporom obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

53' - Vokes je pobjegao svom braniču, tukao je glavom pored gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

49' - S. Irska je dominantna u nastavku. Bale i Ramsey kao da nisu došli na utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Utakmica se nastavila.

Drugo poluvrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj prvog poluvremena

Udvoboju osmine finala Europskog nogometnog prvenstva rezultat utakmice Wales - Sjeverna Irska je 0-0. Utakmicu pred 45.000 gledatelja na pariškom Parku prinčeva sudi Martin Atkinson iz Engleske.

22 ' - Ward je snažno opalio iz daljine, Hennessey je odbio u korner.

19' - Sam Vokes je odličnno skočio, prebacio je glavom loptu prema Ramseyu, veznjak ju je poslao u mrežu, ali je bio u zaleđu.

10' - Prvu priliku imala je S. Irska. Dallas je tukao s vrka 16-erca, Hennessey je skinuo.

1 ' - Počela je utakmica.


Wales i Sjeverna Irska debitanti su na Euru i njihov plasman među šesnaest najboljih na Euru povijesni je trenutak za ovo veliko reprezentativno natjecanje. I dok su se Britanci na referendumu izjasnili za izlazak iz EU, otočki nogomet prosperira bolje nego ikad. Uz Wales i Sjevernu Irsku, osminu finala izborili su Engleska i Irska.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo