ANALIZA NET-HR-A: / Ovo su razlozi zbog kojih je Bilić od spasitelja West Hama došao na rub otkaza

Image
Foto: AFP

Teško mi je sada reći bilo što pametno. Preuzimam punu odgovornost, ne želim se skrivati. Situacija nije dobra i uprava će napraviti što želi. Odluka je na čelnicima kluba. Razočaran sam.

24.10.2017.
19:08
AFP
VOYO logo

Bivši hrvatski izbornik našao se pod paljbom navijača West Hama zbog izrazito lošeg otvaranja sezone.

Očekivanja su bila visoka s obzirom na to da su 'čekičari' ljetos pojačali momčad s nekoliko iskusnih igrača poput Javiera Hernandeza, Marka Arnautovića, Joea Harta i Pabla Zabalete.Posebno su očekivanja bila takva jer je momčad lanjske probleme mogla napokon ostaviti iza sebe. Mučan rastanak s Dimitrijem Payetom i prilagodba na novi stadion postali su prošlost ili su barem trebali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena stadiona

Međutim, West Ham je sezonu otvorio s pet poraza, dvije pobjede i dva remija. Premalo, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su do sada odigrali samo dvije utakmice s klubovima koje pretendiraju na naslov prvaka. U prvom kolu Manchester United ih je razbio s 4:0, dok su protiv Tottenhama bili nadomak povratku iz mrtvih, ali u tom nisu uspjeli unatoč igraču više u zadnjih 20 minuta te je završilo 2:3 za Spurse.

Nije Bilić, inače, puno bolje započeo niti prošlu sezonu. U devet kola također je upisao pet poraza, ali je imao tri pobjede što je jedna više nego sada. Daleko je to od rezultata iz njegove prve sezone kada je u tom periodu upisao pet pobjeda, dva poraza i dva remija. S tim da je tada redom rušio Arsenal, Liverpool i Manchester City.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, pitanje je što se u međuvremenu dogodilo.

Promjena stadiona sasvim sigurno nije bila olakotna okolnost. Nakon 112 godina klub je napustio Boleyn Ground.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu se igrači West Hama nikako mogli naviknuti na novi Olimpijski stadion. Atmosfera koju su navijači ranije radili nije se nikako mogla ponoviti zbog grandioznosti zdanja. Nije to nogometni stadion na kakvom se igraju utakmice u Premier ligi gdje su tribine spuštene do travnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Faktor straha od gostovanja na Boleyn Groundu nestao je i to se može vidjeti prilikom svake utakmice.

Bilić je o problemima na stadionu progovorio uoči Brightona. U kolumni za London Standard među ostalima je naveo da se igrači na njemu sve više osjećaju kao doma, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od ideja je promijeniti boju oko travnjaka. Imamo vrhunski stadion, ali ga moramo još više poboljšati. Nemoguće je približiti navijače travnjaku, ali možemo promijeniti perspektivu. Zamislite da ste nogometaš i igrate na tom stadionu. Itekako se nije lako snaći jer je sve zeleno što djeluje na percepciju igrača. To moramo popraviti", pojasnio je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neučinkovitost u napadu

Navijači također redovito izražavaju nezadovoljstvo jer smatraju kako je stadion previše sterilan za nogomet. No, teško se bivši hrvatski izbornik više može izvlačiti na promjenu stadiona. Koliko god ona teška bila.

Problemi, koji su vidljivi prošle sezone nastojao je Bilić popraviti ovog ljeta, ali za sada u tome nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom redu tu je neučinkovitost u napadu.

U sezoni 2015-16 West Ham je u devet kola dao 22 gola, dok ih je primio 12. Sezonu kasnije taj je omjer bio 10:17. Detektirani su problemi kako u napadu, tako i u obrani. Stoga je krajem srpnja Bilić doveo Javiera Hernandeza, Meksikanca koji je iskustvo skupljao u Manchester Unitedu, Real Madridu i Bayeru iz Leverkusen. Isto tako stigao je i Marko Arnautović u drugom najvećem klupskom transferu u povijesti. Trebala je to biti okosnica nove West Hamove ofenzive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrata je pak stao iskusni Joe Hart, dok je desni bek pojačan Pablom Zabaletom. Unatoč tome klub je dao još manje golova nego lani (8), dok ih je primio identično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radikalno poboljšanje u obrani možda se i nije toliko očekivalio koliko u napadu.

Chicharito je došao s velikom reputacijom i kao čovjek koji će napokon riješiti problem neefikasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz West Ham je u posljednjih sedam godina prošlo 30 napadača i navijači su se radovali dolasku zvučnog imena, koje je u dvije sezone za Bayer utrpalo 39 golova u 76 nastupa.

No, on je za sada na brojci od tri gola u devet nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog tomu je što nema pomoć kakvu je imao u renomiranijim klubovima, odnosno igrače koji bi za njega odradili dio posla i gurali ga u prilike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što se može vidjeti na gornjoj tablici od 2010. nije pucao manje prema suparnicima.

Jednostavno nema Bilić u momčadi igrača koji bi slao upotrebljive loptama prema najboljem strijelcu u povijesti meksičke izabrane vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao ga je on, međutim, u svojoj prvoj sezoni i do polovice druge. Ime mu je Dimitri Payet. Pet golova, tri asistencije i 35 ključnih dodavanja njegove brojke iz prvih devet utakmica u Bilićevoj premijernoj sezoni.

Manuel Lanzini preuzeo je njegovu ulogu, ali učinak mu je dosta manji. Cijele prošle sezone, u 35 nastupa u Pmirer ligi dao je osam golova, uz dvije asistencije i 54 ključna dodavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim problema s neprilagođavanjem na novi stadion, neučinkovitosti napada, nastavka problema u obrani, problem Bilićevom posrtanju su i brojne ozljede zbog kojih do prije desetak dana nije mogao na teren poslati svoju momčad iz snova, odnosno idealnih 11 na koje je računao u predsezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstatirao je hrvatski stručnjak 13. listopada, dan prije utakmice s Burnleyem, kako napokon može na teren poslati momčad koju je slagao tijekom ljeta.

Traži se spas

Oporavili su se Lanzini i Michail Antonio, ali uslijedio je remi s Burnleyem i poraz do Brightona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prošlo devet kola Bilić još uvijek, jasno je, nije pronašao igru koja bi West Hamu donijela rezultat. Iako je lani situacija bila slična, pitanje je hoće li ovaj put uspjeti preokrenuti situaciju u svoju korist.

Poslije poraza 3:0 od Newcastlea ovog kolovoza bivši igrač West Hama Danny Gabbidon rekao je da je Bilić izgubio podršku svlačionice što je branič James Collins odbacio.

Sudeći po igri momčadi tijekom susreta s Brightonom malo tko bi mu danas povjerovao.

Jedini način da se to dogodi je da u sljedeće dvije utakmice, u kupu s Tottenhamom i u prvenstvu Crystal Palaceom, igrači daju sve od sebe i spase Biliću posao. Jer, upravo će sudbina bivšeg hrvatskog izbornika ovisiti o te dvije utakmice.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo