[FOTO, VIDEO] RUSIJO, STIŽU VATRENI: / Dalićeve trupe izdržale sve nalete Grka i izborile plasman na Svjetsko prvenstvo!

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija, u nedjelju navečer, po peti puta u svojoj povijesti izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo, svoje ukupno deseto veliko natjecanje.

12.11.2017.
22:33
PIXSELL
VOYO logo

GRČKA - HRVATSKA 0-0 (1-4)

Grčka (4-2-3-1): Karnezis - Torosidis, Sokratis, Manolas, Redsos - Tziolis, Tachtsidis - Zeca, Basaketas, Christodoulopoulos - Mitroglou.

Hrvatska (4-2-3-1): Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović, Rakitić - Mandžukić, Modrić, Perišić - Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se igrati u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija protiv Grčke u Pireju odigrala 0-0 i tako sačuvala prednost od 4-1 stečenu u prvoj utakmici igranoj prije tri dana u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MODRIĆ POSLAO JASNU PORUKU ŠUKERU I HNS-U: ‘Bilo bi suludo da ne idemo u Rusiju s ovim izbornikom’

Nogometaši Zlatka Dalića mirno su preživjeli "pakao Pireja" koji to, ipak, nije bio onako kako zna biti, pa su na Karaiskakisu, pred petnaestak tisuća ljudi, izborili Rusiju bez pretjeranog stresa na travnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najžešći navijači Olympiakosa "Gate 7" nisu u dobrim odnosima s grčkim nogometnim savezom, pa nisu prisustvovali utakmici. Uz to, debakl Grčke u Zagrebu utjecao je i na potpunu nezainteresiranost u Ateni i Pireju za susret.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

POVIJESNI USPJEH VATRENIH: Ovako je izgledalo slavlje na vrućem Karaiskakisu

Image

POVIJESNI USPJEH VATRENIH: Ovako je izgledalo slavlje na vrućem Karaiskakisu

Iako Vatreni nisu ništa posebno odigrali, bilo je to sasvim dovoljno za plasman. Hrvatska je odigrala pametnih 90 minuta, nisu naši reprezentativci previše riskirali, već su mirno odradili ovu utakmicu. Prema dogovoru, prema najavama...

NAVIJAJU ZA ŠVEDSKU I NOVI ZELAND: Hrvatska peti put na SP-u, poznato kad će se održati ždrijeb

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka je od prve minute krenula napadački, odmah su domaći nogometaši napali naša vrata i bacili se na glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Hrvatska je brzo odbila početne napade Grka, pa uspostavila posjed lopte i mirno kontrolirala situaciju na Karaiskakisu.

FEŠTA NA KARAISKAKISU: S posljednjim sučevim zviždukom nastala je ludnica na travnjaku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši su nogometaši bili mirni, nisu nasjedali na grčke provokacije niti na pritisak s tribina na kojima su se vidjele i srpske zastave. Ništa čudno, ako se uzme u obzir da su navijači Olympiakosa i Crvene Zvezde u bratskim odnosima.

MODRIĆ POSLAO JASNU PORUKU ŠUKERU I HNS-U: ‘Bilo bi suludo da ne idemo u Rusiju s ovim izbornikom’

A onda je Hrvatska veliku prigodu imala u 43. minuti. Ivan Perišić je odlično potegao s 25 metara, ali njegova je "bomba" odsjela na vratnici. Bio je to najbolji pokušaj Hrvatske u ovom dvoboju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA U PAKLU PIREJA:

Drugo poluvrijeme Grci su otvorili nabrijano. Grčka je stigla do pogotka u 79. minuti. Torosidis je na gol-liniji pronašao Pelkasa koji trese mrežu Subašića, ali iz evidentnog zaleđa. Tachtsidis je snažno tukao iz voleja u 87. minuti, no Subašić je bio spreman. I slavlje je moglo početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JELIČIĆ RASTURIO HNS: ‘Znam da tamo fali intelekta, ali opet… Oni nisu napravili ništa. Vrijeme je za promjene’

Hrvatska će tako po peti put igrati na SP-u, nakon Francuske 1998., Japana/Južne Koreje 2002., Njemačke 2006. i Brazila 2014., vatreni su izborili i plasman u Rusiju 2018.

Bile su ovo šeste kvalifikacije za SP za Hrvatsku od samostalnosti, a jedini neuspjeh naša je reprezentacija doživjela u borbi za odlazak u JAR 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva puta Hrvatska se izravno kvalificirala na SP kao pobjednik svoje kvalifikacijske skupine, dok je tri puta prošla kroz dodatne kvalifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 20 godina plasman je izboren preko Ukrajine, prije četiri godine preko Islanda, a ovoga puta preko Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji rezultat na samom SP Hrvatska je ostvarila u svom prvom nastupu u Francuskoj kada je osvojila treće mjesto. U sva preostala četiri sudjelovanja "vatreni" nisu uspjeli proći skupinu. Suparnike u natjecanju po skupinama u Rusiji Hrvatska će saznati 1. prosinca kada će se održati ždrijeb u Moskvi. Pred 20.000 gledatelja na stadionu Karaiskakis sudio je Kuipers iz Nizozemske.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO:

GOTOVO JE: HRVATSKA JE NA SP-U

90'+2 - Sudačka nadoknada je dvije minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

89' - Luka Modrić i dalje pritišće, daje sve od sebe. Nevjerojatno koliko se trudi.

87' - Subašić ne da Grcima da zabiju gol. Reprezentativna jedinica je skinula udarac Tachtsidisa poslije jednog prekida. Izgledalo je nezgodno, bio je to prvi udarac u okvir na utakmici za Grke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

85' - Zaleđe Hrvatske.

79' - Nema gola, zaleđe je spasilo Vatrene. Torosidis je bio u zaleđu. Sve je čisto, nemaju se zašto žaliti Grci. Publika je sve tiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

78' - Dalić je igre vadi Nikolu Kalinića, a uvodi Andreja Kramarića. Ovo je naša prva zamjena večeras. Kod Grka je izlazi Mitroglou, ušao je Pelkas.

73' - Perišić se sjurio po lijevoj strani, dva puta pokušao slomiti braniča Grčke, ali umjesto udarca Ivan je nesebično proslijedio loptu na udarac, ali čisti to obrana Grčke. Vrijeme radi za Hrvatsku.

66' - Gužva pred golom Hrvatske. Torosidis je ukrao loptu Modriću, poslao je u gužvu u kazneni prostor. Lovren je uspio pogoditi Vidu u glavu pa je lopta završila u rukama Subašića. Imali smo sreće.

57' - Sudar glavama Retsosa i Mandžukića, ali sve je na kraju u redu s igračima.

53' - Grci su barem dvije minute držali posjed i presing, teško smo disali, ali obrana nam je ponovno bila koncentrirana. Hrvatska se odupire grčkim napadima.

51' - Međutim, Grci ponovno napadaju. Povećali su Grci svoju agresivnost i na sve načine žele se približiti hrvatskom golu.

49' - Hrvatska je sjajno otvorila drugi dio.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme

45'+2 - GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME: Samo 45 minuta dijeli nas od plasmana na Mundijal. Ako se nešto spektakularno ne dogodi, Vatreni će izboriti SP. Moramo biti zadovoljni, iako su Grci pokazali bolju igru nego u Zagrebu prije tri dana. Što se tiče samog dvoboja, prečka je spasila Karnezisa i Grke, mogli su Grci biti potopljeni, ali treba biti zadovoljan i ovim ukupnim rezultatom 4-1. Nije bilo udaraca u gol s obje strane, iako Grci imaju 62% posjeda.

Image

42' - KAKVA BOMBA PERIŠIĆA: Vatreni je lijevom nogom, s nekih 20 metara, potegao i pogodio vratnicu. Nedostajalo je malo sreće da uđe u mrežu. Primio se za glavu Perišić. Šteta... OVDJE pogledajte kako je to izgledalo.

36' - Traje mala opsada našeg gola sa svih strana, uglavnom Grčka pokušava iz prekida, ali naši skakači su koncentrirani. Strinić je zbog jednog igranja rukom zaradio i žuti karton, morat će biti oprezan do kraja. Grčka, očekivano, igra bolje nego u Zagrebu. Nema mjesta opuštanju...

A ovako su pirejski navijači dočekali Vatrene... Nije nas iznenadilo, zna se kako su navijači Olympiakosa u bratskim odnosima s Delijama iz Beograda...

GROMOGLASNI ZVIŽDUCI ODZVANJALI KARAISKAKISOM: Pogledajte kako su grčki navijači dočekali

28' - Sjajna prilika za Perišića. Krilni napadač Vatrenih dugo je lomio grčkog igrača i onda pucao blizu vratnice.

Galerija

23' - Tachtsidis je zakačio Kalinića po nozi i dobio žuti karton, prvi na utakmici. Kuipires nije htio ni slušati njegova opravdanja.

17' - Sokratis je okušao udarac s nekih 17 metara, otišlo je to blizu desne vratnice Subašićevog gola.

16' - Pokušaj kombinacije Vrsaljko - Kalinić, Milanov igrač nije uspio doći do lopte.

12' - Uh, ovo je izgledalo na sekundu opasno! Jedna duga lopta s lijeve strane išla je na Zecu koji je vukao Strinića, ali sudac je dosudio kontra faul. Na trenutak je izgledalo kao da je sudac svirao penal. Preznojili smo se u sekundi.

Incident uoči utakmice: RTL-OVA EKIPA NAPADNUTA ISPRED STADIONA U GRČKOJ: ‘Mi i Srbi smo braća! Hrvate mrzimo’

10' - Grci napadaju, Vatreni se brane. Hrvatska obrana je vrlo visoka, ali grčki presing također... Apsolutno svi Grci ofenzivno su orijentirani. Treba biti pametan u ovoj utakmici, strpljiv...

7' - Korner za Hrvatsku. Luka Modrić ide izvesti udarac iz kuta. Vrsaljko je s desne strane izborio korner, eto prve opasnosti za Grke. Pustili smo im malo loptu, pa došli do prve manje gužve u njihovom kaznenom prostoru. Vida je napravio faul i time je završio napad.

4' - Dalićev plan je smiriti Grčku u ovim početnim minutama, da ne bi pao kakav rani gol koji bi domaćinu dao vjetar u leđa.

2' - Hrvatska se zatvorila u jedan obruč na nekih 40 metara od gola. I strpljivo čeka svoju priliku. Grci pletu mrežu.

1' - Kao što smo i očekivali, Grci su se bacili na glavu.

1' - POČELA JE UTAKMICA U PIREJU: SRETNO VATRENI, SVI SMO UZ VAS

20.42 - Na redu je himna Grčke.

20.41 - Zvižduci na Karaiskakisu hrvatskoj himni. Inače, Vatreni će igrati u rezervnoj garnituri dresova, sretnoj plavoj.

20.34 - Nevjerojatna situacija u Grčkoj. Naime, Srbi koji žive u Ateni i Pireju pomagali su Hrvatima nabavljati ulaznice.

19.40 - Objavljeni su i sastavi. Michael Skibbe napravio je šest promjena u odnosu na prvu utakmicu. Dalić samo jednu.

Karnezis; Torosidis, Manolas, Sokratis, Retsos; Tachtsidis, Tziolis; Bakasetas; Zeca, Lazaros; Mitroglou

19.20 - Vatreni su stigli na Karaiskakis...

19.00 - Hrvatsku nogometnu reprezentaciju čeka teška utakmica na stadionu koji je na glasu kao jedan od najgorih stadiona za igrati u Grčkoj. A što se tiče grada Pireja i navijača Olympiakosa Gate 7, to je jedna sasvim druga priča... Više o tome u linku dolje.

HRVATSKA U PAKLU PIREJA:

18.30 -Nešto više od dva sata je do hrvatske utakmice odluke u lovu na Svjetsko prvenstvo. Sportske novosti pišu kako je rješena i zadnja dilema Zlatka Dalića, čiji će nogometaši večeras istrčati na stadion Karaiskakis, uz jednu, posljednju promjenu. Naime, Dalić je napravio iznenađenje te je odlučio Andreja Kramarića ostaviti na klupi, a uz Mandžukića u vrh napada staviti Nikolu Kalinića, koji je u prvoj utakmici zaradio manju ozljedu koljena, te je u jednom trenutku čak i bio upitan. Međutim, Dalić smatra kako je Kalinić spreman za sudbonosnu utakmicu na Karaiskakisu. Tako će Vatreni na Karaiskakisu istrčati u sastavu: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović, Rakitić - Mandžukić, Modrić, Perišić - Kalinić. Dakle, isti sastav kao prije tri dana, uz Mandžu. Čekamo i službenu potvrdu sastava.


"Ne treba se uvijek ponašati isto, samo oni koji se znaju promijeniti, s promjenom situacije će se spasiti." Mudrost je Ezopa, starogrčkog basnopisca čije su jednostavne basne prožete humorom i protkane alegorijama o međuljudskim odnosima i karakterima.

U GRČKOJ VLADA PRAVA DEPRESIJA ZBOG – HRVATA! Vatreni istraumatizirali Grke kao nikad prije: ‘Ima li Skibbe Ahileja da ubode Hrvatsku?’

Izbornik Grčke, Nijemac Michael Skibbe, mijenja kompletnu taktiku, situaciju u momčadi kako bi se spasio i pokazao karakter da ostane na klupi Grčke, kako Ezopova mudrost u svojem obliku i na svoj način govori...

Umjesto defenzive, Skibbe će sve svoje snage baciti u napad. Što bi značilo da će se Grci otvoriti. Idealno da Vatreni zabiju gol i stave točku na i. Jer, budimo realni, Hrvatska je na korak od plasmana u Rusiju na SP. No, morat će biti strpljivi.

Image
Foto: PIXSELL

09.11.2017., stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati 2018. godine u Rusiji, Hrvatska - Grcka. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

DETONACIJE ZA VRIJEME TRENINGA

Sjetite se samo kroz što su najbolji hrvatski nogometaši morali proći otpočetka kvalifikacija u jesen 2016. godine da bi došli do trenutka kad ih nacija razdragano nosi na rukama i kad se gleda prema Rusiji, koja će sljedećeg ljeta biti u centru sportskog svijeta zbog SP-a.

BI MOGAO ZAIGRATI! Izbornik poslao opaku poruku Grcima! ‘Mi se ne branimo, ovdje smo došli pobijediti’

Dalić je postao junak nacije. Čovjek kojem se doslovno život preko noći okrenuo naglavačke radi preuzimanja izborničke klupe Hrvatske ukazao se hrvatskom nogometu i reprezentaciji kao Prometej, pozitivnim stavom i pozitivnom energijom osvježio je i probudio čitavu momčad, a naciji dao razlog za veselje.

HRVATSKU U PIREJU ČEKA – PAKAO! ‘Vidio sam koliki je pritisak navijača kad igrate ovdje’

Hrvatski izbornik neće previše rotirati početnu postavu, jedino će u početni sastav uskočiti Mario Mandžukić.

Image

09.11.2017. Zagreb, stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati 2018. godine u Rusiji, Hrvatska - Grcka. Ivan Perisic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Mandžo se oporavio od ozljede mišića zbog kojeg nije zaigrao na Maksimiru, odradio puni trening i spreman je za ključan dvoboj.

GRČKA TRAŽI ČUDO NA KARAISKAKISU! Nacija je ogorčena, Skibbe ističe: ‘U nedjelju ćete vidjeti naše drugo lice’

Nikola Kalinić, pak, osjeća lakše probleme s koljenom, pa će završiti na klupi za pričuve. Izbornika Michaela Skibbea najviše raduje povratak važnog stopera Manolasa i kapetana Torosidisa. Na klupu će tako preseliti Maniatis i Papadopoulos.

GRČKI NOVINAR O SUDARU S

Sve u svemu, Hrvatsku čeka teških 90 minuta na vrućem Karaiskakisu. Ali i smiješi joj se Rusija. Ajmo Vatreni potvrditi nastup na Mundijalu!

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo