Platini šokirao Mamića i društvo svojim govorom i lupio pljusku HNS-u!

Predsjednik UEFA-e, Michel Platini nije imao milosti za slavlje Hrvatskog nogometnog saveza.

4.12.2012.
18:38
VOYO logo

Hrvatski nogometni savez je svečanom akademijom u zagrebačkom HNK-u proslavio 100. godišnjicu postojanja. Na proslavu je stigao predsjednik svjetske nogometne federacije Sepp Blatter, kojeg je na Plesu dočekao šef HNS-a Davor Šuker, te predsjednik UEFA-e Michel Platini. Slavni će Francuz, međutim, u Zagrebu biti tek par sati.

Blatter je uoči proslave, u društvu Davora Šukera posjetio predsjednika RH Ivu Josipovića na Pantovčaku. Predsjednik Josipović primio je poklone, dres hrvatske reprezentacije s brojem 10, te zastavice HNS-a i FIFA-e. Blatter je Josipoviću uručio i plaketu svjetske nogometne federacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 19 sati počela je svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su se uz Blattera i Platinija, okupili i brojni hrvatski nogometni dužnosnici te legende hrvatskog noogmeta - od igrača do trenera. U svečanim odijelima zasjali su Robert i Niko Kovač, Igor Štimac, Robert Jarni, Dražen Ladić, Igor Tudor, Alen Bokšić, te Ivica Osim, Stanko Poklepović, Vlatko Marković i nezaobilazni Zdravko i Zoran Mamić.

Prisutnima se obratio predsjednik HNS-a Davor Šuker...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čast mi je sve pozdraviti i raduje me da ste se okupili u ovako velikome broju. Nogomet je sport koji okuplja ljude i zato ne čudi što je FIFA brojnija od Ujedinjenih naroda. Vjerujem u potporu FIFE i UEFA-e", rekao je, između ostalog, Šuker.

Strastveni govor održao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretan vam rođendan, hrvatski nogomet. Ja sam danas ovdje u ime svjetske organizacije, u kojoj imamo 209 članova. Drago mi je, Michel, da ste i vi ovdje sa nama. Dame i gospodo, nogomet je nešto više od igre, više o toga da zabijete gol. Nogomet se temlji na discipilni, poštovanju, fair-playu. Dakle, trebate to usaditi u društvo, disciplinu i far play i onda će nogomet imati vrlo bitnu ulogu u svim aspektima vašega društva. Trebamo napredovati prema stvaranju jednog novog svijeta. Čestitam vam na stogoj godišnjici. Za svijet, za nogomet, za Hrvatsku", poručio je Blatter.

Dio uzvanika navodno bi trebao posjetiti utakmicu Lige prvaka između zagrebačkog i kijevskog Dinama, dok se Platini nakon gala večere u hotelu Westin već oko 22 sata zrakoplovom vraća u Zürich.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojevrsni šok za mnoge bio je govor predsjednika UEFA-e Michela Platinija. Upozorio je tako predsjednika Saveza Davora Šukera, kao i političke i stitucije države da je vrijeme za konačne promjene i cijeli njegov govor bio je svojevrsna pljuska pomno organiziranim slavlju.

Platini je svoje obraćanje u HNK završio ovim oštrim riječima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte me krivo shvatiti, UEFA je ponosna na hrvatski savez. Pozdravljam sve što je napravio Vlatko Marković, međutim neke stvari nisu prihvatljive i moraju se riješiti. Ne želim pokvariti slavlje, ali bilo bi neodgovorno da ne spomenem probleme koje su poznati i da vam ne ponudim našu pomoć u rješavanju tih problema. Pomozite novom vodstvu HNS-a da osvjetla hrvatski nogomet. Živio hrvatski nogomet!".

Mnogi su ostali zatečeni nakon ovih riječi. Prije toga Platini je objašnjavao: "Bio sam impresioniran ovim videom o hrvatskom nogometnom Savezu. On je dinamičan i živahan stogodišnjak. Nogometnim svijetom još uvijek odzvanjaju imena najboljih hrvatskih nogometaša koji su igrali u najboljim europskim klubovima, a hrvatski nogomet je čuvar nacionalnog identiteta. Nedavno sam razgovarao s čelnicima hrvatske zemlje o problemima huliganstva i nasilja u nogometu. Razumijemo da je nedavna povijest sastavljena od ratova , nereda i predrasuda, da su ostavile traume na mladosti, međutim budući da je oružje odavno utihnulo, hrvatski nogomet mora opet biti izvor ponosa. UEFA je pružila i pružit će pomoć, ali razočarani smo rezultatima koji ste postigli, poput jednog vašeg susjeda. Vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost. Vjerujem u tebe, Davore, da ćeš promijeniti lice hrvatskog nogometa, potrebna je snažna podrška političke vlasti, kako bi se pomoglo mladom i novom vodstvu", izgovorio je Platini na čuđenje svih nazočnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo