IZVJEŠĆE FARE-a / Navijači Dinama su samo u srpnju tri puta rasistički navijali

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Navijači hrvatskog prvaka Dinama izazvali su tri situacije diskriminatornog i rasističkog ponašanja u srpnju, objavila je u utorak FARE, krovna europska organizacija za prevenciju svih oblika diskriminacije u nogometu te je partnerska organizacija UEFA-i.

13.8.2013.
14:10
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

BERN - FARE navodi da su preko svojih svjedoka ili napisa u medijima zabilježili ukupno 14 incidenata "rasizma, ksenofobije, ekstremnog nacionalizma i homofobije" i da su u gotovo svima sudjelovali navijači s područja zemlja istočne Europe.

"Taj popis samo malo ukazuje na veličinu incidenata koji se događaju", kaže se u priopćenju FARE-a, koja u svom sastavu broji 118 organizacija iz 33 europske države, ističući pritom da su svi incidenti zabilježeni u europskim natjecanjima prijavljeni UEFA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijačka skupina Bad Blue Boysi prijavljena je zbog "homofobičnog i rasističkog navijanja" na utakmici hrvatskog prvenstva protiv NK Osijeka te u kvalifikacijskim utakmicama za Ligu prvaka protiv luksemburškog Fole Eschea i moldavskog Šerifa iz Tiraspola. Neki od navijačkih uzvika i natpisa bili su usmjereni protiv predsjednika kluba ZdravkaMamića i protiv Hrvatskog nogometnog saveza, kaže FARE.

Na FARE-ovim stranicama se kao hrvatski partneri te organizacije navode Svjetska organizacija Roma u borbi protiv diskriminacije i Udruga mladih korak ispred iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA je klub već kaznila sa 25.000 eura i naredila djelomično zatvaranje tribina nakon incidenta koji se dogodio na utakmici protiv Folea.

Osim Dinama, u FARE-ovom izvješću navedeni su i antisemitski ispadi navijača mađarskog Gyora u kvalifikacijskoj utakmici za Europsku ligu protiv Maccabija iz Tel Aviva 17. srpnja, kao i ispadi navijača Honveda koji su rasistički vrijeđali kamerunskog nogometaša FK Vojvodine na drugoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je FARE istaknuo rasističko navijanje na kvalifikacijskoj utakmici za Europsku ligu Karabaga iz Azerbejdžana protiv poljskog Piast Gliwica. Navedeni su i Slash Wroclaw i Legia iz Varšave čiji su navijači isticali natpise s desničarskom propagandom i simbolima.

Na FARE-ovom popisu spornih utakmica navedena je i prijateljska utakmica između Milana i Sassuola u Italiji na kojoj je Milanov igrač KevinConstant iz Gvineje izašao s terena zbog rasističkog vrijeđanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo