Pri dnu liste /

Naši za zlato dobiju 32 tisuće dolara: Nećete vjerovati kakvim bogatstvom Hong Kong 'zasipa' zlatne olimpijce!

Image
Foto: AP Images

Iznad Hrvatske se nalaze i neke zemlje koje ne bismo očekivali tako visoko na listi poput Kosova i Bugarske koji bi svoje zlatne olimpijce honorirali s četiri odnosno četiri i pol puta većim iznosima no što to činimo mi

8.2.2022.
8:00
AP Images
VOYO logo

Više od 90 država se natječe na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a američki magazin Forbes doznao je koje zemlje najizdašnije plaćaju medalje na Igrama. Podaci do kojih su došli sugeriraju da najmanje trećina zemalja isplaćuje premije za osvajače medalja.

Zanimljivo je da jedna od najbogatijih zemalja svijeta i najuspješnija država na Zimskim olimpijskim igrama, Norveška, ne daje svojim sportašima posebne nagrade. Premije ne isplaćuju ni zemlje poput Islanda i Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovo i Bugarska nagrađuju bogatije nego Hrvatska

Hrvatski će reprezentativci u slučaju osvajanja zlatnog odličja biti bogatiji za nešto više od 200 tisuća kuna. Srebro i bronca našim olimpijcima nose 130 odnosno nešto malo više od 90 tisuća kuna. Od 30 država za koje je Forbes objavio podatke, Hrvatska se nalazi pri dnu poretka. Naime, po visini premija zauzimamo 24. mjesto s cifrom od oko 32 tisuće dolara za zlato.

Sam vrh liste drže Hong Kong koji zlatnu medalju honorira s 642 tisuće dolara. Iza njih nalaze se Turska sa nešto više od 380 tisuća te Malezija s 238. Iznad Hrvatske se nalaze i neke zemlje koje ne bismo očekivali tako visoko na listi poput Kosova i Bugarske koji bi svoje zlatne olimpijce honorirali s četiri odnosno četiri i pol puta većim iznosima no što to činimo mi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge pak strane zemlje koje medalje nagrađuju slabije od Hrvata su Danska, Njemačka, Austrija, Kanada, Australija i Lihtenštajn. Drugim riječima, ekonomska snaga saveza nema previše veze s visinom premija već oni koji ne očekuju medalje nominalno za medalju nude najviše. Izuzetak je jedino Italija.

Image
ZOI /

Propustila natjecanje: Organizatori Olimpijskih igara se ispričali hrvatskoj predstavnici u snowboardu

Image
ZOI /

Propustila natjecanje: Organizatori Olimpijskih igara se ispričali hrvatskoj predstavnici u snowboardu

Hong Kong ima samo tri predstavnika od kojih je jedan u brzom klizanju, a dvoje u skijanju no nitko od njih nema realne šanse za osvajanje odličja. Slično je i s ostalim zemljama pri vrhu liste. Ipak treba napomenuti da je Hong Kong prošlog ljeta isplatio ovu golemu premiju Cheung Ka Long koji je osvojio zlato u mačevanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo