IGRAČI BILI U PRAVU / NASA istraživala jabulani

Image
Foto: PIXSELL

Stručnjaci su utvrdili da se jabulani ponaša nepredvidljivo pri brzini većoj od 77 km/h i na nadmorskoj visini na kojoj se nalaze stadioni u Južnoj Africi.

8.7.2010.
6:51
PIXSELL
VOYO logo

Slavna lopta jabulani, o kojoj se uz vuvuzele toliko pričalo tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, završila je i na ispitivanju u NASA-i. U istraživačkom centru za akceleraciju američke svemirske agencije provedeni su detaljni testovi koji su pokazali da su igrači u svom kukanju da lopta ne valja ipak dijelom bili u pravu.

Naime, stručnjaci su utvrdili da se jabulani ponaša nepredvidljivo pri brzini većoj od 77 km/h, a dodatne komplikacije stvara i nadmorska visina na kojoj se nalaze stadioni u Južnoj Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći je problem što je teška samo 440 grama i zato pri većim brzinama mijenja smjer ili leti dalje nego što su to igrači predvidjeli", objavili su u NASA-inu istraživačkom centru.

Jedan od razloga za takvo "ponašanje" lopte je i rjeđi zrak na stadionima u JAR-u pa se trenje smanjuje. "Igrači koji su se naviknuli udarati loptu određenom snagom, istom tom snagom šutiraju i sada. Zrak napravi svoje i lopta ode nego što oni žele", poručuju iz NASA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, znanstvenici poručuju da lopta nije i jedini razlog zašto su neke akcije na terenu završile loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo