Mračna tajna Michaela Jordana!

Kažu da novac kvari ljude, pa pošteđen nije čak ni sport. Nažalost, čak i najveći događaji u sportskoj povijesti nisu bili pošteđeni sumnje u namještanje i prevaru.

28.6.2013.
9:02
VOYO logo

1. Svjetska pobjeda ili prevara?

Svi se sjećamo Svjetskog prvenstva 1998. godine i hrvatske bronce. Vatreni su u polufinalu izgubili od Francuza, koji su kasnije osvojili prvenstvo pobijedivši Brazil u finalu čak 3:0. Činilo se prelako? Teoretičari zavjere tvrde upravo to, ističući da su Carioce u finalu igrale s igračem manje, odnosno bolesnim Ronaldom.

Brazilska superzvijezda je večer prije utakmice završila u bolnici i nije uopće bila sposobna istrčati na teren, ali glasine tvrde da je jedan Ronaldov sponzor uvjetovao njegov nastup zbog ogromne zarade koju je finale nosilo potpisnicima ugovora. Rezultat? Apsolutna dominacija i konačna pobjeda Francuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/CLddUfcfErg

2. Muhamed Ali i fantomski udarac

U veljači 1964. godine slavni Cassius Clay osvojio je naslov svjetskog boksačkog prvaka u teškoj kategoriji pobijedivši Sonyja Listona, te dan poslije promijenio ime u Muhamed Ali, obrativši se na islam. Međutim, meč je izazvao puno kontroverzi. Liston je tvrdio da je morao boksati s ozlijeđenim ramenom, te je u sedmoj rundi čak odbio izaći u ring.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je vrlo brzo zakazan revanš, koji je izazvao još veći skandal i ostavio vječnu dilemu. Naime, Liston je već u prvoj rundi pao na pod nakon jednog 'fantomskog' Alijevog udarca. Iako je Liston to javno demantirao i dan-danas se priča da se zapravo kladio sam protiv sebe kako bi vratio dug mafiji. Iako nije bilo konkretnih dokaza, udarac je ipak zapamćen kao - fantomski.

//www.youtube.com/embed/uzWynvBLJ4I

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Vrijeme je na Phelpsovoj strani?

Michael Phelps osvojio je sedam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu! Ili možda nije? U posljednjoj disciplini, u utrci na 100 metara leptir, američki zlatni dečko, kako se činilo, nije do cilja doplivao prvi nego drugi. U posljednjem zamahu prestigao ga je srpski plivač Milorad Čavić, ali suci su rekli da je Phelps pobijedio s jednom jedinom stotinkom prednosti.

Na internetu su se ubrzo pojavile sulude glasine da je tvrtka Omega, kao jedan od Phelpsovih sponzora, namjestila ciljnu ploču kako bi u njegovoj traci ranije registrirala dolazak u cilj. Međutim, tehničar u Omegi Silvio Chianese objasnio je to na stručan način. Čavić je možda prvi dotaknuo ploču, ali Phelps ju je prvi pritisnuo dovoljnom silom i uzeo zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/E3paiELa7mA

4. Mračna tajna Michaela Jordana

Kad se najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan 1993. godine iznenada povukao u mirovinu, pojavile su brojne teorije o tome što ga je natjeralo na takav preuranjeni čin u 30. godini. Jer baš su te godine u NBA ligi počele istrage o Jordanovoj navodnoj sklonosti klađenju, a onda je njegovo veličanstvo iznenadilo cijeli svijet i najavilo povlačenje, napustivši Chicago Bullse nakon tri osvojena naslova NBA prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan je potom dvije godine igrao bejzbol, a teoretičari zavjere su govorili da ga je na 'hlađenje' poslao ni više ni manje nego povjerenik lige David Stern, koji je navodno otkrio neku toliko mračnu tajnu o Jordanu da mu je za njegovo dobro morao ponuditi izlaznu varijantu.

//www.youtube.com/embed/kSduOTXGOTc

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se dvije godine kasnije vratio u Bullse i ponovno počeo igrati košarku, čak su i mediji javljali da je 'Jordanova samostalna odluka' zapravo bila Sternova kazna, dok je Jordan ponavljao da se jednostavno – umorio.

5. Tri fantomske sekunde koje su promijenile povijest

Američka olimpijska košarkaška reprezentacija nikad nije izgubila utakmicu, sve do kontroverznog finala Olimpijskih igara u Münchenu 1972. godine. U velikoj borbi za prestižnu zlatnu medalju susrela su se dva hladnoratovska 'druga', a SSSR je na kraju slavio u dramatičnoj završnici koju su režirali suci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je isteklo vrijeme, a Amerikanci počeli slaviti pobjedu (50:49), suci su vratili Sovjetima posljednji, potpuno izmišljen napad od tri sekunde, a ovi su to znalački iskoristili, zabivši za 51:50 u tom fantomskom dodatku.

//www.youtube.com/embed/RwZuPi4cbyg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šokirani Amerikanci su se žalili, ali peteročlani je odbor, u kojem su bila tri predstavnika iz komunističkih zemalja, odbacio žalbu i dodijelio zlato SSSR-u. Bila je to jedna od najvećih ili barem najočitijih prevara u povijesti sporta.

6. Zašto je legendarni Gretzky plakao pred kamerama?

Stoji li u pozadini najvećeg hokejskog transfera u povijesti NHL-a zavjera? Godine 1988. godine tada najveća zvijezda svjetskog hokeja Wayne Gretzky bio je dio velike zamjene između njegovog dotadašnjeg kluba Edmonton Oilersa i Los Angeles Kingsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realno, za takav neobičan potez bilo je dovoljno razloga. Oilersi su bili u financijskoj krizi, supruga slavnog hokejaša bila je glumica, ali navodno su u veliki transfer prste umiješali i čelnici NHL lige, uporni u namjeri da popularnost lige što više prošire na SAD, što južnije. Način? Poslati simbol tadašnjeg hokeja u Južnu Kaliforniju. Ako im je to bio plan, onda su uspjeli. U sljedećih pet godina NHL-u su pristupila četiri nova američka tima. Međutim, mnogi se još sjećaju suza tog velikana na oproštaju...

//www.youtube.com/embed/o4nE58aXXjU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Uhvaćeni dok su se brčkali u bazenu

Godine 1991. dogodila se navodno jedna od najvećih namještaljki u povijesti američke sveučilišne košarke. Tadašnja momčad Sveučilišta Nevada iz Las Vegasa bila je doslovno nepobjediva. No, u polufinalu NCAA lige dogodilo se nezamislivo. Momci iz Las Vegasa izgubili su od Sveučilišta Duke, a odmah nakon utakmice počele su glasine o namještaljki s obzirom da se nisu borili baš za svaku loptu u utakmici.

Poraz je postao još sumnjiviji kad su u javnost isplivale fotografije trojice igrača Nevade kako sjede u bazenu u društvu zloglasnog Richieja Perryja, poznatijeg pod nadimkom Richie The Fixer, već osuđivanog za namještanje utakmica. Izbio je veliki skandal, trener kluba podnio je ostavku, ali optužbe nikad nisu dokazane...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo