OPJEVANA U MNOGIM HITOVIMA / Najpoznatija cesta na svijetu proslavila rođendan

Image

Legendarna, a vjerojatno i najpoznatija cesta na svijetu - Route 66 otvorena je 11. studenoga 1926. godine, dok je s popisa pobrisana sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća.

12.11.2012.
12:02
VOYO logo

Kad je otvorena, Route 66 je predstavljala pravo čudo graditeljstva i povezivala je Chicago s dalekim Los Angelesom. Duljine od čak 3,940 kilometara ta cesta je u tridesetim godinama prošlog stoljeća odigrala značajnu ulogu kada su američke obitelji masovno trbuhom za kruhom selile na zapad.

Image

Stanovnici gradova uz tu poznatu cestu obogatili su se pružanjem usluga putnicima, stanovnici gradova uz koje je prolazila cesta znatno su se obogatili te su se početkom osamdesetih godina kada su se crtali novi prometni pravci u SAD-u snažno opirali promjeni trase ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

To im nije pošlo od ruke pa je 27.lipnja 1985. godine Route 66 uklonjena s popisa američkih autocesta, a mjesta kroz koja je prolazila izgubila su značaj i ostala bez izvora prihoda.

Image

To je usporedivo sa starom cestom za Rijeku i ličkom magistralom, gdje su u mnogim mjestima uz cestu jaganjci zauvijek utihnuli i izgubili značaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, uspomena na cestu koju smo mnogi od nas doživjeli preko brojnih filmova i danas je živa jer pojedini njeni dijelovi, koji imaju povijesnu vrijednost, nose naziv "Historic Route 66".

Opjevana je i u mnogim pjesmama. Nat King Cole je snimio Route 66 davne 1947., a kasnije su je uglazbili i Chuck Berry ), The Rolling Stones i Depeche Mode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo