U 35. GODINI UMRO SPORTAŠ KOJI JE POKRENUO 'ICE BUCKET CHALLENGE': / Čak se i predsjednik SAD-a zbog njega kupao u ledu

Image
Foto: Profimedia

Frates je igrao baseball na Sveučilištu Boston, a karijeru je nastavio u Njemačkoj. ALS mu je dijagnosticiran 2012. godine kad mu nije zarasla ozljeda zgloba zbog koje se javio u bolnicu

10.12.2019.
17:01
Profimedia
VOYO logo

Nekadašnji igrač baseballa Pete Frates preminuo je u 34. godini nakon duge i teške bolesti, izvještavaju strani mediji. Frates je bolovao od ALS-a, neurodegenerativne bolesti od koje mu je postupno propadao živčani sustav.

Kako bi se podigla svijest o toj njegovoj bolesti i prikupila sredstva istraživanje novih načina liječenja pokrenuta je popularna kampanja na društvenim medijima „Ice bucket challenge“ u kojoj su sudjelovali mnogi poznati sportaši te osobe iz javnog života pa čak i nekadašnji američki predsjednici Barrack Obama i George W. Bush te aktualni predsjednik Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su mnogi smatrali da je taj „Ice bucket challenge“ samo viralni hit koji će brzo proći, efekt je bio postignut, videoklipovi su pomogli da se za nova istraživanja skupi više od 167 milijuna funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek koji je promijenio svijet

„Ice bucket challenge“ pokrenuo je 2014. godine golfer Chris Kennedy koji je izazvao svoju suprugu koja je također imala ALS. Iz toga se razvila velika humanitarna akcija.

„Pete je bio inspiracija mnogim ljudima diljem svijeta koji su vukli snagu iz njegove hrabrosti“, stoji u priopćenu njegove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frates je igrao baseball na Sveučilištu Boston, a karijeru je nastavio u Njemačkoj. ALS mu je dijagnosticiran 2012. godine kad mu nije zarasla ozljeda zgloba zbog koje se javio u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo