THOMPSON BRZO REAGIRAO NA SLUČAJ S NEUEROM: / 'Nijemce su zaveli i prevarili jugo-četnički novinari'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bild je bio najžešći u komentarima i tvrdi da je Neuer na snimci pjevao pjesmu desnih ekstremista

13.7.2020.
10:46
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Vratar njemačke nogometne reprezentacije i kapetan slavnog Bayern Munchena, Manuel Neuer, na godišnjem je odmoru u Hrvatskoj. No, njegov posjet nije baš dobro odjeknuo u Njemačkoj.

Prije nekoliko dana je svratio do Gata, mjesta u sastavu Omiša. Tamo se odlučio osvježiti u jednom kafiću, a izazvalo je to oduševljenje među posjetiteljima. Platio je “turu” pića za cijeli kafić, podijelio autograme i fotografirao se s ljudima te se na kraju za uspomenu potpisao na vrata kafića. Međutim, posebnu je pozornost stranih medija privukla njegova izvedba pjesme Marka Perkovića Thompsona, “Lijepa li si”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pjevao fašističku pjesmu'

Mediji su napali Neuera da je pjevao "fašističku pjesmu". Bild je bio najžešći u komentarima i tvrdi da je Neuer na snimci pjevao pjesmu desnih ekstremista odnosno, kako oni to nazivaju “Skandal-benda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu "Lijepa li si" u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj", stoji u tekstu Bilda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakacija Thompsona

Nedugo nakon objave reagirao je i Thompson na svom službenom Facebook-profilu. On pak tvrdi da su se novinari Bilda na kraju ispričavali Thompsonu i Neueru i to nakon što su doznali prijevod pjesme "Lijepa li si".

"Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin 'spustio' Bild Zeitungu čiji se novinari sada ispričavaju Neueru i Thompsonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon što su saznali kako je vratar Bayern Münchena, Manuel Neuer u društvu pjevao Thompsonovu pjesmu 'Lijepa li si', na tom portalu zaredali su se članci s uvredama i izljevima mržnje prema popularnom vrataru Bayern Münchena Manuelu Neueru kao i prema samom Thompsonu.

Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin ih je na svom portalu demantirao tako što je preveo pjesmu "Lijepa li si" na Njemački jezik i objasnio im između ostaloga kako u pjesmi “Lijepa li si” nema ni riječi mržnje već ona govori o ljubavi prema ljepotama Hrvatske i regijama u kojima Hrvati žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su novinari Bild Zeitunga pročitali stihove pjesme na Njemačkom stižu reakcije poput: 'Hrvati oprostite, zaveli su nas, oprostite prevarili su nas novinari iz Hrvatske, previše smo primili jugo-četničkih novinara, ostali smo dno dna, ispričavamo se Neueru i Thompsonu' i još bezbroj sličnih e-mailova isprike od strane pojedinih novinara Bild Zeitunga, a koje ćemo uskoro i objaviti", stoji u poruci na službenom Facebook-profilu Marka Perkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo